urcând scările de la osuarul, de la Mânăstirea Neamţului
copii în curtea mânăstirii
doi copii, cam bosumflati, în restaurantul Casa Arcaşului
bucuria copiilor, să vadă restaurantul de sus, de pe scări
Iani si tati în lunca largă a Neamţului(Ozana cea frumos curgătoare)
Mami cu Iani si Rares pe terasa Cetăţii Neamţului (de aici se poate observa cu un binoclu Mânăstirea Văratec, plus o priveliste impresionanta asupra Depresiunii Neamţ si a râului omonim)
Cei din zona Moldovei știu ca zona este una superfrumoasă, pentru că oferă ăi posibiliățti de drumetie, expeditie și anumite trăiri spirituale, religioase si folclorico -traditionale.
Asa ca daca veniti dinspre Bacău urmati drumul spre Piatra Neamt, dar atentie, recomandarea mea este ca la Roznov, la doua sute de metri de centrul ,,orasului''(cica a fost declarat oras acum câtiva ani!!!) faceti dreapta (spre Girov) si veti iesi dupa 10-15 km. dincolo de Piatra Neamt (la Dobreni), în acest fel ocoliti aglomeratia din oras, radarele de la Dumbrava Rosie si posibilitatea de a va rataci în orasul de sub Pietricica.
Urmati drumul spre Târgu Neamț, treceti de Mânastirile Văratec si Agapia, aflate pe stânga si intrati în oras, unde după al doilea semafor faceti stânga spre Cetatea Neamţului.
Orasul este mic, îmbâcsit, cu spatiu verde pe mijlocul drumului si multe treceri de pietoni, relativ putine indicatoare (este drept sunt si câteva intersectii mari spre Fălticeni, Roman, Mănăstirea Neamțului si poate din aceasta cauza lipsesc, au trebuit sa puna doar câteva, că atâtea aveau).
Singura atractie notabila o constituie Bojdeuca lui Ion Creangă situata chiar la intrarea în oraș dinspre Piatra Neamt, prima la dreapta si după 100 de metri va opriti la poarta.
Interesanta, cu multe amintiri chiar si din copilaria noastra nu numai a marelui povestitor, încăperile mici, varul alb al casei, simplitatea, camera unde mâţele se jucau cu motoceii, leagănul si mai ales acele uşi mici unde trebuie sa te apleci, parca pentru ai face o reverenta marelui nostru scriitor. Toate aceste te umplu de un aer de mândrie ca am ajuns aici în locul unde, poate s-au zămislit si s-au imaginat povestile cu ,,La cirese '' , ,,La scaldat '' , cele cu școala si cu Smărăndița Popii si cu Sfântul Neculai cel dătător de vânătăi.
La Cetatea Neamțului, daca mergeti, veti avea parte de o surpriza pentru ca este în renovare, fiind inclusa într-un program de reabilitare a celor mai importante cetati medievale din Europa, urmând a fi inclusa în turul cetatilor europene, organizat de Uniunea Europeana.
Chiar daca nu puteti intra, puteti admira zidurile, rămăşitele din turnuri si podul impresionant care deservea cetatea în urmă cu mai bine de 200 de ani.
Originea acestei cetati este relativ neclara, sursele indicând o începerea a constructiei în secolul 14 în timpul lui Petru I Muşat, pe înăltimile din jurul Culmii Pleşu (911 m- cel mai înalt deal din Subcarpații Moldovei ) si apoi alti domnitori ca Ștefan cel Mare, Vasile Lupu, Alexandru cel Bun, Ieremia Movilă, au construit sau reconstruit parti din cetate, distruse în urma razboaielor.
Poate ati auzit despre scrierile lui Costache Negruzzi în care se vorbeste despre ,,Sobieski și românii'' si unde este relatată situatia celor 19 plăieşi (arcași) care au tinut piept oştirii poloneze sau leşeşti, care număra 30 000 de oameni, timp de cinci zile.
Acest episod se pare ca a avut loc la începutul anilor 1630- 1640, desi mentiuni nu prea exista. Oricum cititi povestioara, este educativa.
Cazare puteti obtine la baza dealului unde se afla cetatea, la Casa Arcaşului, un minihotel de doua stele, cu preturi relativ mici, 100 RON cu mic dejun inclus, cu un restaurant cochet, cu formatie de profesionisti (mai ales când fac atmosfera cu melodii instrumentale gen Eric Clapton), cu servire buna si mâncare foarte gustoasa, cu specialitati moldovenesti sau zonale cum este ciulamaua de hribi.
Spre Mânăstirea Neamţului mergeti înspre Vânători Neamț si la un moment dat, dupa ce ati iesit din sat, faceti dreapta si intrati în lunca larga a Neamțului, aici veti gasi doua pensiuni, la prima am stat si noi si se numeste Zimbru iar a doua se numeste Perla Neamțului.
Aici puteti merge la Mânăstirea Neamțului, cea mai mare dintre mânăstirile nemţene (Agapia, Văratec, Sihastria, Sihla, Bistriţa), unde pe lângă biserica propriu zisa mi s-a părut interesant osuarul (unde sunt sute de schelete de călugari descoperite în zona din jurul mânăstirii- cripy!!!).
Un alt punct de atractie îl constituie zimbrăria (Rezervatia naturală Dragoş -Vodă), unde puteti vedea cei 7-8 zimbri, de altfel singurii din Moldova plus multe caprioare, țapi, păsări sau puteti pescui păstrav în iazul din incinta, intrarea 2 lei (dar nu la pescuit, ca acolo sunt alte tarife).
blog de lărgit orizontul Admin: Viorel Irașcu, Bacău, e-mail viocalatorul@gmail.com sau v_irascu@yahoo.com
Abonați-vă la:
Postare comentarii (Atom)
Re-Descoperă România Episodul 9. Detunatele Apusenilor de la Bucium/Roșia Montană
Detunatele Apusenilor de la Roșia Montană sursa foto: alba24.ro Sat Bucium Șasa/Ciuculești, comuna Bucium, județul Alba, Munții Metal...
-
Principalele zece lacuri din ţara noastră sunt situate în trepte și forme de relief diferite şi sunt dintr-o varietate de tipuri genetice....
-
Carpaţii Orientali Pasul Prislop (1416 m) - între Munţii Rodnei şi Munţii Maramureşului; şoseaua Borşa-Vatra Dornei; cel mai ...
-
Am muncit foarte mult la această listă, cu ajutorul unui ghid/index al localităţilor turistice, scris de Victoriţa Novac şi Leon Magdan, Ed....
8 comentarii:
Cetatea Neamţ face parte din categoria monumentelor medievale de valoare excepţională dupa parerea mea, apariţia şi existenţa sa fiind strâns legate de istoria locului, a cărei vechime coboară cu mai bine de şapte milenii în negura timpului. Batranele ziduri ale Cetatii-Neamt impresioneaza si astazi prin maretia lor si prin trecutul istoric, plin de glorie si de legende. Pozitia sa dominanta, pe Culmea Plesului,in partea de vest a orasului Targu-Neamt, poate fi comparata dupa parerea mea cu un "cuib de vulturi", care a rezistat timpului de peste sase veacuri si numeroaselor asedii, ramanand in continuare un simbol al neamului nostru.
raluk :x
Draga Raluca ma uimesti , comentariile tale sunt pline de eruditie si spiritualitate , iar acest lucru ma bucura , cit priveste ,, cuibul de vulturi'', ai dreptate pentru ca a aparat diferitele teritorii in fata ostilor turcesti , maghiare , poloneze sau tatare , desi este greu sa vorbim de simbol al neamului , pentru ca ea a avut legatura doar cu Moldova . In legatura cu cei sapte mii de ani , probabil te referi la descoperirile din neolitic ( 5000 i Hr.)si la vetrele de agricultori din diferitele culturi .Te pup. Profu'
tocmai de aceea am ales profilul stiinte sociale pentru a-mi dezvolta aceste calitati....insa ninemi nu poate stii exact ce sa intamplat cu adevarat aici doar batranele ziduri peste care au trecut sute de ani grei si zbuciumati dar care pastreza inca vie imaginea marilor domnitori.
domnule profesor am si eu o intrebare...tezele la liceu se dau cam tot in aceasi perioada ca si in sc generala:-??...?
k am aflat de la diana k ea da prin noiembrie...:(
cetatea si manastirea Neamtului...am fost si eu acolo:D de vreo 3 ori...imi place foarte mult chiar e frumos...ma bucur ca va place sa mergeti prin diferite locuri...eu as merge in fiecare zi da nu prea am timp...acum si cu tezele astea...in fine:D
oricum cetatea Neamtului mi a placut foarte mult :x
Pentru Doolce . La liceu nu exista o perioada anume cind se dau tezele , astea se stabilesc impreuna cu profesorul , sau mai bine zis le stabileste el , fara consultarea elevilor , undeva intre noiembrie si decembrie .Succes. Te pup . Profu'
Pentru Raluca . Zona are un potential turistic urias , dar nu este foarte exploatat , cu atit mai mult cu cit este foarte aproape de Bacau ( doar 2 ore ).Te pup. Profu'
Trimiteți un comentariu