marți, 12 mai 2009

Cheile Bicăjelului- o frumuseţe micuţă


surprins de imaginea sa, tăuraşul îşi lasă amprenta bucală pe maşina mea

Marian, minighidul nostru de 9 ani( în dreapta sunt eu răsfoind o carte de geografie din anii '60 pe care copilul o lua cu el ca să-si astâmpere curiozităţile- impresionant!!!)

patriarhal


lumini și umbre

o micşunea de munte

intrarea sau... ieșirea din chei


volbura


peisaj superb, cu un pet verde pe post de natură statică

Știam că în zonele carstice, dincolo de cheile mari ale râului principal, există afluenți care spre vărsare, formează chei spectaculoase și sălbatice, relativ neatinse de roata mașinii.
Așa se întâmplă cu Bicăjelul, unul dintre cei mai mari afluenți ai Bicazului pe partea dreaptă, râuleț ce se varsă în Bicaz- pentru detalii, în zona numită Gâtul Iadului, unde este un pod pe drumul principal.

M-am interesat si am aflat că drumul de pe valea Bicăjelului, pleacă de lângă biserica ortodoxă din stațiunea Lacu Roșu( chiar în zona unde se află superba Pensiune Adela). Urmăriți firul apei vreo 20 de kilometri (până spre Bălan, prin Pasul Dracului), până în locul care se numește,, Trei Fântâni ", adică trei izvoare ce alimentează acest pârâiaş.
De altfel, localnicii numesc Bicăjelul, Trei Fântâni.
Zona îngustă începe după vreo 8 kilometri de drum de țară, undeva în stânga. Dincolo de drum, lăsați Cheile Duruitoarei (mai greu accesibile ) și ajungeți în regiunea numită,, La Bechet", unde am făcut și pozele de mai sus.
Merită văzute aceste chei, pentru sălbăticia locului și pentru frumoasa priveliște ce se deschide după ce cheile se sfârșesc, la fel de brusc cum au apărut.
Deschiderea se face către satul numit, cum altfel, Trei Fântâni, în fapt un ăatun pierdut la poalele Hăghimaşului Negru.

6 comentarii:

dyanna spunea...

Ce pot sa zic! Sant niste locuri superbe.Poate am sa ajung si eu in concediu pe acolo.

Viorel Iraşcu spunea...

Iti doresc sa ajungi cit mai repede , chiar si in week-end.Vio'

PACO spunea...

frumoasa priveliste

Unknown spunea...

imi plac foarte mult zonele astea de tipul " cheilor" si apropo de asta este in Brasov o zona numita cheile zarnestiului pe care nu foarte multa lume o cunoaste. daca vrei ceva poze te pot ajuta. poate o prezinti candva pe blog

Viorel Iraşcu spunea...

Multumesc,Lali. Principiul meu este sa pun poze ale zonelor vizitate de mine.Cind voi ajunge, si sigur voi ajunge,pe linga pozele facute de mine, le voi adauga cu placere si pe ale tale.Cu respect. Vio'

rhody spunea...

Buna Calatorule,

cand mai mergi in cheile bicajelului ? mi-as dori foarte mult sa le vad, dar nu am gasit pe nimeni interesat ....
daca vrei sa-mi raspunzi, adresa mea este : rodican1957@yahoo.com
Multumesc,
Rodica

Re-Descoperă România Episodul 12. Planul înclinat de la Covasna. Lecția de fizică cu bușteni

Oraș stațiune Covasna, Județul Covasna, Depresiunea Brașovului, Munții Întorsurii, Carpații Orientali  sursa foto: colecție personală Ap...