miercuri, 14 octombrie 2009

Legenda lui Daniil Sihastru


Exista odată, în inima Bucovinei, între localitățile Straja și Vicovul de Sus, o mânăstire numită ,,Sfântul Laurenţiu", unde era un călugăr pe nume Daniil.

Priceput la sculptura în lemn și piatră, acesta era trimis de stareţul mânăstirii (care azi nu mai există, rămânând doar un cătun cu numele de Laura) să vândă obiectele bisericești pe la târgurile din orașele si satele bucovinene.

Mare iubitor de oameni și de... petreceri, s-a întâmplat să întârzie în drumețiile lui, drept pentru care, este pedepsit, iar ca pocăință a trebuit să se retragă o perioadă la unul din schiturile sărace din Codrii Putnei.

Pentru a-și împlini pedeapsa, Daniil caută aproape de vărsarea Viţeului în râul Putna, o stâncă în care, cu multă trudă, sapă o mică bisericuță și o chilioară pentru odihnă. Așa că alege să rămână pustnic, și să nu se mai întoarcă la mânăstire.
Aici îl găsește Ştefan cel Mare, care primește sfaturi și îmbărbătare de la sihastru.
Drept multumire, domnitorul ridică vestita mânăstire din Putna, locaş de rugăciune care atrage oameni multi, iar sihăstria lui Daniil nu mai are rostul de la început, astfel că alege să plece în codrii Voroneţului. La mânăstirea Voroneţ se află și azi piatra funerară a vestitului Daniil Sihastru.

În legătură cu Daniil Sihastru, undeva în codrii Putnei se găseste o mânăstire cu numele acestuia, situată la 7-8 kilometri de comună.
Povestea apartine lui Moş Seridon, ghidul chiliei in 1926, iar legenda este culeasă de Ileana Creţan.

5 comentarii:

Sorin spunea...

Am vizitat chilia si am inoptat la Putna in anul 2003, cu ocazia practicilor organizate de facultate.
Sunt superbe, amandoua sunt inconjurate de mireasma de mirt si tamaie si de o liniste tulburatoare.
Te-au lasat sa faci poze in chilie?

Viorel Iraşcu spunea...

Da, Sorina am reusit sa fac poze inauntru, pentru ca era un calugar de treaba.
Eu merg in fiecare an la Putna si sa stii ca rar am vazut chilia deschisa.In plus drumul din sat pina la chilie este o rusine pentru primaria de acolo.Vio.

Anne spunea...

interesant..multumim :)

Robert spunea...

salut...sunt interesat de link exchange...daca vrei lasa un comm la mine pe blog ca sa te adaug si eu...ms

Anonim spunea...

Wow this is a great resource.. I’m enjoying it.. good article

Vaporeto pe Bega

Știați că pe Bega, în Timișoara, există un fel de autobuz... fluvial? Canalul a fost curățat, reamenajat, o adevărată oază de răcoare vara. ...