marți, 28 decembrie 2010

Borsecul şi pârtiile Doamnei Udrea




Borsecul îmi seamănă cu o femeie trecută bine de prima tinereţe, care încearcă din răsputeri să se-mai-păstreze proaspată, cu ajutorul unor mici operaţii estetice. Ridurile şi cutele pielii sunt vilele vechi cumpărate pe te miri ce şi lăsate în paragină, policlinica veche, hotelurile şi bazele de tratament, care reprezintă urme adânci în pielea bătătorită a Munţilor Giurgeu-Călimani. Există şi motive de bucurie, operaţiile estetice dau roade, veţi vedea.

BUCURIE

Staţiune de renume internaţional, la un moment dat, cu menţiuni despre aerul şi apele minerale încă din antichitate, iar în studii ştiintifice din secolul al XVI lea( italianul Burcella) şi al XVIII lea(medicul austriac Krantz).



Altitudinea de aproximativ 900 de metri, aerul ozonat şi curat, cu temperaturi medii de vară de 14 grade Celsius şi de iarna de -7 grade, dar şi peisajul care îţi taie respiraţia, pădurile de molizi şi de fagi de la poalele muntilor, relictele glaciare ca mesteacanul pitic, se întind cât vezi cu ochii în toate zările, spre Bilbor sau spre Tulgheş.



Ape minerale minunate regăsite şi captate în 11 izvoare (după alte surse sunt 23), între care:Izvorul Străvechi situat lângă peştera cu gheaţă, Izvorul Lazăr sau Izvorul Petofi, cu proprietati terapeuticeşi cu rezultate impresionante în bolile cardiovasculare, anemii, afecţiuni ale tubului digestiv, ale glandelor endocrine, si ale celor ginecologice.
Obiectivele naturale, ca Grota/Peştera de Gheaţă, Peştera Ursilor-în fapt un minicanion săpat în travertin, sau Baia Zânelor sunt locuri demne de vizitat mai ales că sunt situate într-o zonă pitorească de la marginea de nord a staţiunii, dar despre ele voi scrie într-o altă postare.



Am lăsat la urmă ultima şi cea mai mare investiţie din ultimii ani, care se datorează minstrului turismului, şi anume o investiţie în trei pârtii de schi cu toate dotările moderne: tunuri de zăpadă, nocturnă pe pârtia principală, cabana schiorilor, teleschi, părtii de dificultate diferită. Acesta va fi viitorul statiunii, iar începutul este realizat cu banii guvernului. Viitoarea bază de tratament va întregi zestrea turistică a Borsecului şi, poate, îi va reda strălucirea de odinioară.
Important este că de AZI se schiază la Borsec!




TRISTEŢE



Problemele pe care le are staţiunea şi implicit şi orasul ţin de zecile de vile părăsite, de spaţiile comerciale prăbuşite, de aspectul centrului vechi care seamănă cu cel din filmele apocaliptice, unde fantomele trecutului bântuie printre ziduri, iar turiştii sunt bieţi rătăciţi în tranziţia spre economia turistică capitalistă. Am găsit şi lucruri bune, noi vile şi pensiuni, la una din ele ne-am cazat.



Mai e mult până departe, asta ştim, vilele trebuie luate de la proprietari dacă aceştia le lasa în paragina şi să se ocupe ministerul de ele. Parcurile din centru sunt părăsite, fără bănci, doar copacii tâmpi şi stingheri obtureaza lumina chioară a vreunui bec.
Deşi se vrea un semnal de alarmă, filmuletul de la Pro TV a gonit şi puţinii turişti care s-ar fi încumetat să vină până aici. Vezi filmuleţul aici.

5 comentarii:

Călătorul spunea...

Mă încântă echilibrul între ironie și informație, cu siguranță util în vremurile noastre. Urmăresc cu plăcere postările noi! Felicitări! Cu prietenie!

Roxana spunea...

Iubesc Borsecul...mi-ar fi placut mult ca statiunea sa fie restaurata si nu refacuta....e un loc magic...

Viorel Iraşcu spunea...

@Calatorul-multumesc pentru aprecieri.Si mie imi plac abordarile dumneavastra din postari.
@Roxana-asa este Roxana.Asta am simtit si eu, ca este un loc magic.

Amelia & Mihai-Stefan CHIRCA spunea...

Deocamdata Borsecul pare pustiu. Nu putem decat sa dorim zapada frumoasa si lume pe partii si in statiune.

Sorin spunea...

Fie ca anul nou sa-ti aduca mai multe zambete decat impotriviri, mai multe reusite decat infrangeri si mai multe impliniri decat te-ai gandit vreodata. LA MULTI ANI !

Despre ancorarea în trecut și România Deșteaptă

Înainte, în alte timpuri, știam că nu știam. Nu aveam cum. Acum avem de unde ne informa, avem posibilitatea să știm, însă ne place în contin...