joi, 30 decembrie 2010

Joseni- un pol al frigului


Joseniul este o localitate situată în imediata apropiere a oraşului Gheorgheni din judeţul Harghita şi auzim despre ea ori de câte ori temperaturile din estul Transilvaniei, se apropie de minimele siberiene.Temperaturile mici din această parte a țării au explicații și în nopțile polare acestea se transmit de la un pol la altul al frigului ca informația prin fibra optica.
Ceilalţi poli ai frigului din ţară sunt: Topliţa (judetul Harghita), Miercurea Ciuc (reşedinţa judeţului Harghita), Întorsura Buzăului(județul Covasna) şi Bod (judeţul Braşov), care se ,,mândreşte" şi cu minima absolută din România de -38,5 grade.

FENOMENUL

De ce se întâmplă totusi, ca cele mai scăzute temperaturi să se producă pe fundul depresiunilor şi nu pe vârful munţilor?
În perioadele geroase, aerul rece polar ce ajunge în zona montană din estul Transilvaniei( Carpaţii Moldo-Transilvani, grupă a Carpaţilor Orientali), fiind mai dens şi mai greu, coboară în baza depresiunilor şi stagnează acolo timp îndelungat formând ceea ce meteorologii numesc,,lacuri de frig".
Astfel se produce o inversiune de temperatură, aerul ceva mai cald-dacă se poate spune aşa- rămâne pe versanţii munţilor din jur, iar cel rece sub el.
Oricum, dacă mergeţi în toate depresiunile mai mari sau mai mici din Carpaţii Orientali (Giurgeu/Gheorgheni, Ciuc, Braşov, Vatra Dornei,etc.) veţi vedea că baza depresiunii este ,,tapetată" cu molizi, arbori care în mod normal nu au ce căuta la altitudini de 500-600 de metri, ci mult mai sus la peste 1200 de metri.
În acest caz, avem de a face cu o inversiune de vegetaţie, fagul întâlnindu-se mai sus iar molizii sau coniferele mai jos.

5 comentarii:

Traveling Hawk spunea...

Anul asta cred ca am devenit in totalitate, un pol al frigului :) Nu-mi amintesc de multi ani o iarna atat de friguroasa in Timisoara! Zapada ma bucura, oricum, cata vreme ramane imaculata.

La multi ani, 2011, Viorel!

Elena spunea...

Anul Nou sa va aduca bucurie si speranta, iubire si intelepciune, sanatate si vise implinite!
La multi ani!

Roxana spunea...

La multi ani! Viorel...un An Nou asa cum ti-l doresti!

Viorel Iraşcu spunea...

Multumesc ,doamnelor.Intorc cu placere urarile voastre.Sarutmana.

Unknown spunea...

Interesanta descriere a intalniri intre d_nul Fizica si d_na Geografie. :-))
La multi ani!

Despre ancorarea în trecut și România Deșteaptă

Înainte, în alte timpuri, știam că nu știam. Nu aveam cum. Acum avem de unde ne informa, avem posibilitatea să știm, însă ne place în contin...