duminică, 2 ianuarie 2011

Săritoarea Bohodeiului - regina cascadelor din Apuseni




Într-un ghid prăfuit de prin anii '60, despre traseele prin Apuseni, am citit că există această cascadă sau ,,săritoare" cum îi spun localnicii, şi este singura menţiune despre această minune naturală pe care am întâlnit-o!



Săritoarea Bohodeiului se află în Muntii Bihor, pe versantul vestic, pe valea pârâului Aleu, şi are nu mai puţin de 80 de metri!!! cădere, într-o zona sălbatică şi neumblată decât de montaniarzii cu experienţă. Pragul cristalin peste care sare acest mic pârâu este spectaculos şi este ascuns privirii călătorului de un pinten montan destul de greu accesibil.




NICI UN INDICATOR, nu te îndrumă către acest miracol acvatic, deşi în zonă există un interes uriaş pentru promovare.
Ajungeţi aici trecând de comuna Pietroasa, care se afla la stânga drumului ce vă duce către vestita peşteră a Urşilor, după care la vreo doi kilometri pe drumul(ce se modernizează!) ce va ajunge în inima platourilor carstice ale Padişului din zona centrală a Apusenilor(mai precis spre Cetăţile Ponorului şi Rădesei), faceţi stânga pe un drumeag străjuit de un indicator pe care scrie:,,Tabăra Speranţa".
După un drum plin de hărtoape, întâlniţi tabăra mai sus menţionată, după care prin pădure, pe malul pârâului Aleu(afluent al Crişului Pietros), mergeţi până ce maşina dvs nu mai poate înainta, apoi pe jos urmând marcajul.



Surpriza vine abia după o jumătate de oră de mers, când întâlniţi primele indicatoare montane care vă spun că aveţi o oră şi jumătate de mers, dar săgeata indică o râpă cu o înclinare de cel puţin 50 de grade, care trebuie urcată apoi prin pădure(imaginaţi-vă că eram cu cel mic de 6 ani şi ne-am descurcat cu el şi la dus şi la coborâre, care este mai grea decât urcarea!) şi în cele din urmă, escaladaţi un pinten montan calcaros.
Aici, oboseala şi drumul nu mai contează, este drept că nici genunchii nu vă mai ascultă dar ochii şi urechile vă sunt mângâiate de privelişte şi de curgerea vijelioasă a apei.


10 comentarii:

Traveling Hawk spunea...

Ma batea si pe mine gandul asta de multa vreme dar acum, dupa descrierea facuta de tine stiu sigur ca nu mai merg, fiindca nu voi putea face drumul. Pacat! Filmuletul tau mi-a placut foarte mult si sper sa atraga acolo alti turisti, mai tineri. Multumesc pentru aceasta informatie valoroasa, care ma scuteste d eun drum inutil pana la Pietroasa.

Tivadar Emanuel spunea...

La multi ani si multa sanatate domnu'!

Viorel Iraşcu spunea...

@Traveling-daca am mers cu cel mic sigur s-ar putea sa mergi si tu.Mai greu dar se poate.Cu respect.
@Manu-multumesc de urari si le intorc cu placere.

Anonim spunea...

Am impresia ca v-am vazut masina undeva aproape de Lacul Rosu ? Numarul de BC parea cunoscut ...
Liviu de la revelionul 2010

Viorel Iraşcu spunea...

Salut Liviule.La multi ani!
Am fost in zona in ajunul Craciunului, in drum spre Sovata asa ca este posibil.
Pe unde ati mai umblat nebunaticilor?
Va pup.

Călătorul spunea...

LA MULȚI ANI ȘI DRUMURI MULTE!
Atunci când văd postările pe blogul dvs. mă gândesc ”...la vară o să călătoresc și pe aici” și chiar așa o să și fac! Întrun an cât timp sunteți plecatdeacasa?
Interesantă denumirea cascadei! Stiți ce înseamnă ”bohodei”?

Viorel Iraşcu spunea...

@Calatorul-sper sa ajungeti.De obicei plec vara pentru ca sunt in vacanta si nu sunt genul care sa-mi cheltuiesc agoniseala pe o vacanta de doua saptamani afara, asa ca prefer interiorul, care imi ofera satisfactii deosebite.Nu nu stiu ce insemna ,,bohodei".Am cautat in DEX si nu am gasit.
Cu respect si un an nou fericit.

Călătorul spunea...

Din curiozitate am cautat si eu in DEX. Evident nu am gasit nimic despre acest regionalism. La Suceava, de unde sunt eu de loc, "bohodeiul" este un tip prostanac ce face numai gogomanii. Ma gandesc ca in cascada asta o fi sarit candva un ...si acum ii poarta numele.

Viorel Iraşcu spunea...

@Calatorul-Ha, Ha, seamana cu termenii folositi pe dupa blocuri de genul: gorobete, ghertoi, etc.

Anonim spunea...

Buna tuturor,

La fel este si la Cascada Geoagiu Bai, nici un indicator.

Bafta!
Iulia et Franck

Vaporeto pe Bega

Știați că pe Bega, în Timișoara, există un fel de autobuz... fluvial? Canalul a fost curățat, reamenajat, o adevărată oază de răcoare vara. ...