marți, 1 mai 2012

,,Fețele" stâncoase ale Carpaților


Cartea cu poze a lui Iuliu Floareș( Ed. Nona, Piatra Neamț, 2007), despre megaliții antropomorfi din România, reprezintă o incursiune în istoria geomorfologică și geologică a țării. Este de la sine înțeles, că aceste ,,figuri" au dat nastere unei întregi literaturi de specialitate, bolnavă de scenarita existenței unei civilizatii antedacice( pelasgii preindoeuropeni), care nu avea altceva mai bun de făcut decât să șlefuiasca megaliți cu chipuri ciudate în Carpați.
Mai jos am facut o selecție( sursa am precizat-o!) a câtorva fotografii interesante. Cei care au de gând sa viseze despre uriașii munților, să-l citească pe Nicolae Densușianu și a sa Dacie preistorică.

O listă completă cu toate stâncile ciudate din Carpați- AICI.

1. Sfinxul de la Topleț sau Sfinxul Banatului, situat pe teritoriul administrativ al comunei Topleț din județul Mehedinți(lângă Băile Herculane). Se poate observa din drumul E70 care leagă Craiova de Caransebeș, în zona vărsării Cernei în Dunăre.




2. Masca din Ceahlău, descoperire care aparține lui Constantin Veniamin din Piatra Neamț. O figură de carnaval gliptolitic care stă suspendată lângă Gardul Stănilelor, în zona Jgheabul lui Vodă. Am ales-o pentru că Panaghia sau Turnul lui Budu( aici cu o frumoasă legendă) sunt mult mai cunoscute dar și mai accesibile pe platoul Peonului Moldovei.


3. Moșul din Călimani, o interesantă apariție antropomorfă pe platoul vulcanic din apropierea vârfului Tamău, unde figura ,,Sfinxului" este păzită de cei 12 Apostoli( resturi de aglomerate vulcanice erodate). Rezervație geologică si geomorfologică din jurul craterului  de 200 de hectare, din apropierea satului Gura Haitii( comuna Șaru Dornei).


















4. Stânca Dochiei din  Șureanu, are un profil de femeie aprigă  ce stă în calea furtunilor la peste 2000 de metri, împreună cu caprele sale( 9 stânci cu aspecte alungite situate în jurul stâncii principale). Detalii puteti obtțne de  cabanierii de la cabana Șureanu.


















5. Căciula lui Moș Gheorghe din Bucegi, este prezentă în zona platoului Bucegilor, undeva  între Coștila și Colții Obârșiei, nu departe de Șaua  Șugăilor. Încă o apariție ciudată din șirul început cu Sfinxul, Babele și Omul, unde se spunea ca erau altarele ciclopice ale lui Zamolxe sau ale lui Zeus.













6. Sfinxul Ciucașului, una dintre sutele de creații în conglomerate( Babele, Porumbeluț, Mâna cu cinci degete, Tigăile) din muntele cel mai bogat în astfel de stânci.




















Și nu uita să dai LIKE!

Un comentariu:

Traveling Hawk spunea...

De 1, 3 si 6 stiam, despre celelalte, nu. Natura e un mare artist, trebuie doar sa ai suficienta imaginatie ca sa-i "citesti" creatttile.

Re-Descoperă România Episodul 6.Defileul Latoriței. Fără cuvinte, în multe cuvinte

  101 locuri românești / plecatdeacasa.net Defileul Latoriței. Fără cuvinte, în multe cuvinte Sat Ciunget, Comuna Mălaia, Județul Vâlcea, Mu...