Drumurile prin minunata Țară a Hațegului trebuie să includă o haltă obligatorie la Densuș, la cea mai veche biserică din România.
Mergeți pe DN 68, până la Totești și de acolo pe DJ678 G, aproximativ 14 minute, până când, la ieșirea din sat, vedeți în zare silueta ciudată a acestei biserici.
Parcați în fața statuii lui Densușianu- brav fiu al acestor locuri- și bucurați-vă de plimbarea liniștită prin părculețul-cimitir.
Ascunsă de ramurile sălciilor, biserica vi se dezvăluie treptat, pentru ca la final, să se înfățișeze în toată splendoarea celor peste 7 secole de existență.
Dați-i ocol, priviți turla și naosul, absidele și resturile de pictură exterioară, și uitați-vă bine la piatra din care este clădită.
Este adusă de la Sarmisegetusa Ulpia Traiana, bucată cu bucată, bine alcătuite și dăltuite. Aveți în față o biserică ortodoxă din secolul al XIII lea( după unii chiar al XII lea), construită cu plăci mari de calcar, finisate acum 2000 de ani.
În interior, intrați ca într-un templu -biserică, și admirați pictura de la mijlocul secolului al XV lea, mai exact din 1443, executată de meșterul Ștefan Zugravul, într-un stil tradițional folcloric cu ceva elemente reanscentiste și bizantine.
Dacă vă nimeriți la începutul lui decembrie, participați la slujba de hramul bisericii, pe 6 ale lunii, adică de Sfântul Nicolae.
Forma sa, cu plan central, elemente romanice și naos pătrat, cu un turn cu boltă semicilindrică, vă va spune de ce acest edificiu religios a fost declarat monument de arhitectură.
Dacă aveți timp, dați o fugă pe dealurile din apropiere, de unde puteți cuprinde cu ,, privirea,, aparatului de fotografiat, cuibul de vale în care se află satul și biserica cu formă bizară și misterioasă, din Țara Hațegului.
Vizualizare hartă mărită
blog de lărgit orizontul Admin: Viorel Irașcu, Bacău, e-mail viocalatorul@gmail.com sau v_irascu@yahoo.com
Abonați-vă la:
Postare comentarii (Atom)
Re-Descoperă România Episodul 9. Detunatele Apusenilor de la Bucium/Roșia Montană
Detunatele Apusenilor de la Roșia Montană sursa foto: alba24.ro Sat Bucium Șasa/Ciuculești, comuna Bucium, județul Alba, Munții Metal...
-
Principalele zece lacuri din ţara noastră sunt situate în trepte și forme de relief diferite şi sunt dintr-o varietate de tipuri genetice....
-
Carpaţii Orientali Pasul Prislop (1416 m) - între Munţii Rodnei şi Munţii Maramureşului; şoseaua Borşa-Vatra Dornei; cel mai ...
-
Am muncit foarte mult la această listă, cu ajutorul unui ghid/index al localităţilor turistice, scris de Victoriţa Novac şi Leon Magdan, Ed....
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu