luni, 16 decembrie 2013

Biserica Densuș- cea mai veche din România

Drumurile prin minunata Țară a Hațegului trebuie să includă o haltă obligatorie la Densuș, la cea mai veche biserică din România.
Mergeți pe DN 68,  până la Totești și de acolo pe DJ678 G, aproximativ 14 minute, până când, la ieșirea din sat, vedeți în zare silueta ciudată a acestei biserici.

Parcați în fața statuii lui Densușianu- brav fiu al acestor locuri- și bucurați-vă de plimbarea liniștită prin părculețul-cimitir.
Ascunsă de ramurile sălciilor, biserica vi se dezvăluie treptat, pentru ca la final, să se înfățișeze în toată splendoarea celor peste 7 secole de existență.

Dați-i ocol, priviți turla și naosul, absidele și resturile de pictură exterioară, și uitați-vă bine la piatra din care este clădită.
Este adusă de la Sarmisegetusa Ulpia Traiana, bucată cu bucată, bine alcătuite și dăltuite. Aveți în față o biserică ortodoxă din secolul al XIII lea( după unii chiar al XII lea), construită cu plăci mari de calcar, finisate acum 2000 de ani.

În interior, intrați ca într-un templu -biserică, și admirați pictura de la mijlocul secolului al XV lea, mai exact din 1443, executată de meșterul Ștefan Zugravul, într-un stil tradițional folcloric cu ceva elemente reanscentiste și bizantine.
Dacă vă nimeriți la începutul lui decembrie, participați la slujba de hramul bisericii, pe 6 ale lunii, adică de Sfântul Nicolae.

Forma sa, cu plan central, elemente romanice și naos pătrat, cu un turn cu boltă semicilindrică, vă va spune de ce acest edificiu religios a fost declarat monument de arhitectură.
Dacă aveți timp, dați o fugă pe dealurile din apropiere, de unde puteți cuprinde cu ,, privirea,, aparatului de fotografiat, cuibul de vale în care se află satul și biserica cu formă bizară și misterioasă, din Țara Hațegului.





Vizualizare hartă mărită

Niciun comentariu:

Noua Cortină de Fier

  Pentru cine n-a văzut filmulețul de pe canalul meu de youtube, iată rezumatul scris: - https://www.youtube.com/watch?v=EmDt65c9aB0 - Veche...