duminică, 26 martie 2023

Mănăstirea greco-catolică Sfânta Macrina din Cluj-Napoca

Surorile Baziliene sunt fiicele spirituale al Sf. Vasile cel Mare (329-379) și a surorii sale Sf. Macrina (328 – 380). Prima Mănăstire Baziliană feminină a fost organizată de Sf. Macrina, pe malul râului Iris la Annesi în anul 355. Idealul unei surori baziliene este dragostea față de Dumnezeu și față de aproapele, izvorâte dintr-o credință vie și puternică. 

    Acesta este și mesajul pe care surorile doresc să-l transmită fraților și surorilor, care trăiesc într-o lume ce pare a fi insensibilă față de Dumnezeu, pentru ca în căutarea lor să fie pătrunși de o nouă lumină. Surorile Baziliene din România, Provincia “Inima Neprihănită a Sfintei Fecioare Maria”, aveau în 2012 un număr de 48 surori cu voturi și o novice. Ele își desfășoară apostolatul pe teritoriul a trei Eparhii: Eparhia de Cluj-Gherla, Eparhia de Maramureș, Eparhia de Lugoj.

  
    Capela acestei mănăstiri din inima orașului Cluj-Napoca este deschisă zilnic pentru credincioșii care participă la Sf. Liturghie și la rugăciuni împreună cu surorile de aici. De asemenea, surorile cu experiență dau îndrumare spirituală tinerilor și au un cuvânt de încurajare pentru toate persoanele aflate în dificultate. 

    Un apostolat foarte important este rugăciunea pentru nevoile Bisericii și pentru toți cei care își pun încrederea în rugăciune, precum și susținerea spirituală și morală a celor care cer ajutorul. Măicuțele de aici au grijă de săraci, oferind zilnic prânz pentru  mai bine de 15 persoane. Surorile baziliene de aici se ocupă și de educația copiilor la Grădinița Confesională “Sf. Ana”. Pe lângă programa școlară, copiii învață limba engleză și  italiană, blok-flote, dansuri,  alte jocuri și activități practice care îi ajută să își dezvolte capacitățile intelectuale și creative. 

    Prin ordinul MECI, nr. 6337/19.12.2009 s-a acordat acreditarea  pentru unitatea de învățământ particular, grădinița confesională Sf. Ana. Pentru detalii accesați www.gradinitasfantaana.ro. Surorile oferă și asistență medicală pentru tinere și femei la Cabinetul „Providence” de Obstretică Ginecologie. Surorile se ocupă de mamele gravide și de cele cu noi născuți, în vederea consilierii lor pentru a aduce la viață copiii și pentru a lupta împotriva avortului. Sunt lecții de consiliere, gimnastică și consultații, ecografii realizate de medici specialiști în domeniu.

Ordin: Ordinul Surorilor Sfântul Vasile cel Mare

Hram: Sfânta Macrina (iulie)

Locație: Str. Crizantemelor,  nr. 11-15, 400447, Municipiul Cluj-Napoca, județul Cluj
Tel: 0264 541130
Mail: osbmcluj@yahoo.it

Web: www.surorilebaziliene.ro

Nr. de surori: 14

Sediul curiei provinciale: Curia Provincială – Comunitatea Sf.Vasile, tel: 0264 442755; tel/fax: 0264 414049; e-mail: macrinacj@yahoo.com;14 surori; 



Niciun comentariu:

Prietenii din Povești: Desene de Colorat cu Personaje Îndrăgite

Puncte Cheie ale Articolului Desenele de colorat cu personaje din povești stimulează dezvoltarea motrică fină, creativitatea și concentrarea...