PLECATDEACASASCRIU DESPRE CEEA CE VĂD!

ȘI...NU UITA SĂ DAI LIKE!

101 FRUMUSEȚI ASCUNSE ALE ROMÂNIEI!

marți, 23 septembrie 2008

Defileul Dunării - Orşova

scorpionul găsit pe trotuar în Băile Herculane

o dimineaţă superbă în zona portului Orșova (cumnatul meu Nucu)

sotia, emotionată de întâlnirea cu marele Decebal
intrarea în Cazanele Mici( între km. 964 si 968)

Mânăstirea Mraconia

Statuia lui Decebal și podul ce leagă două maluri ale unui golfulet, situată chiar lângă mănăstire

în defileu, pe partea românească

tot în defileu, pe partea sârbească (oricum mult mai pustie și mai nelocuită decât partea noastră)

Două elemente naturale impresionează la fluviul acesta, cu care Dumnezeu a binecuvântat România, Defileul(Clisura Dunării - clis (gr.) = cheie, sau Cazanele Dunarii ) și Delta Dunării.
În defileu (vale relativ îngustă, cu porțiuni mai largi sau microdepresiuni și zone foarte înguste, pe care un râu sau un fluviu o ,,sapă'' într-un lanț de munți ) se poate ajunge dinspre Drobeta Turnu Severin, trecând pe lângă hidrocentrala Portile de Fier I, spre Orşova, sau dinspre Caransebes și Băile Herculane direct spre Orşova.
De altfel acesta este și punctul de plecare al călătoriei noastre prin defileu.

Noi am ajuns la ora 9 dimineata în port la Orșova, ne-am interesat de vaporaș, și am aflat că pleacă la 11, trebuie să știți că nu există neapărat un orar al plecărilor, pentru că si ei fac curse dacă au grupuri mari de turiști (15- 20 de lei de persoana, până la mânăstire și la statuie).
Oricum asteptarea nu are cum să plictisească pentru că golful, sub forma de amfiteatru, în care este așezat orașul este splendid, și veți avea ocazia să vedeti filmuletul, păcat ca autoritățile comuniste au plesnit arhitectura orașului ,, plantând '' blocuri bară, oribile, chiar pe mal, iar casele sau vilele mult mai sus (orasul a fost strămutat odată cu construirea barajului de la Porțile de Fier și implicit a aparitiei lacului de acumulare, care a inundat toata vatra anticului Dierna - nume dat de romani sau a dacicului Tiorma).

Clisura Dunării este de fapt un sector în care fluviul a ferăstruit în Carpatii Occidentali de sud, Muntii Banatului mai bine zis, o succesiune de defilele, chei si microdepresiuni, pe o lungime de 110 kilometri, o minune geomorfologică unică în Europa.
Sectorul Cazanelor, de care probabil ați auzit, reprezintă de fapt niste chei săpate în calcarele Muntilor Almăjului, și numite așa datorita impresiei de apă care fierbe între stâncile muntilor.
Cazanele Mici, pe care le veti vedea în poze, se numesc asa, nu pentru ca sunt mai putin impresionante ci pentru că sunt strajuite de Muntele Ciucaru Mic, iar Cazanele Mari sunt delimitate, pe partea românească de Muntele Ciucaru Mare.
La intrarea în defileul propriu zis se afla, pe partea sârbească, pe lângă care veți trece foarte aproape, o inscriptie latină care se refera la construirea drumului de acces spre Dacia, si care poarta denumirea de Tabula Traiana( în care se spune ,,Traian a refacut acest drum scobit în munti...."), de altfel este bine să știti ca mai exista două ,, tabule '' în zona Cozla, tot pe malul sârbesc, Tabula lui Tiberiu și a lui Domitian.

Prin opoziție cu aceasta, Iosif Constantin Drăgan, primul miliardar roman, decedat de curând, a finanțat sculptarea unei statui a lui Decebal, pe malul românesc cu câteva milioane de euro, după modelul celor cinci statui de pe muntele Rushmore (SUA) .
În defileu mai puteti vizita Peștera Liliecilor, Peștera Veterani și Peștera inundată Gura Ponicovei, situată în Cazanele Mari (atentie la ce plătiti când mergeti în croazieră, pentru ca majoritatea curselor sunt până în Cazanele Mici, la Mânăstirea Mraconia), dupa localitatea Dubova, iar dacă mergeti cu mașina, veti avea parte de un peisaj pitoresc, pentru că soseaua practic șerpuiește pe pantele muntelui când la câțiva metri de Dunăre, când la 150 de metri, pe buza unei prăpăstii; sau puteți admira vegetația de origine mediteraneană cu alun turcesc, cărpiniță - o specie de frasin, laleaua, liliacul salbatic, stânjenelul de piatră, pinul negru de Banat și poate va întâlniți și cu scorpionul, vipera cu corn sau broasca țestoasă de uscat.

La dus, capătul calatoriei este la Mânăstirea Mraconia, și la statuia lui Decebal. Mânăstirea a fost ridicată prin efortul de ani de zile al unui preot inimos, care a dorit cu tot dinandisul să ridice pe mal o nouă mânăstire în amintirea vechii mânăstiri acoperite de apele lacului chiar în acel loc.

10 comentarii:

Anca spunea...

Buna!

Zona arata incredibil!

Week-end-ul asta mergem si noi in zona :D.

As vrea sa-mi spuneti daca la vaporas ati vorbit inainte sau doar v-ati dus in port si i-ati gasit acolo :D.

Sper sa avem si noi vreme frumoasa :D

calatorul spunea...

Da draga Anca , ne-am dus acolo , intr-o simbata si am vorbit la primul debarcader pe care l-am intilnit . N-ea spus seful vaporasului ca ne asteapta la 11 , dar vaporasul a plecat mai devreme cu un sfert de ora , noroc ca eram acolo . Ne-am inteles cu el si la bani , este drept ca astepta un grup mai mare de la Vilcea .Ai grija ca mai sunt si alte firme care fac curse , dar te jupoaie de bani .As vrea sa stiu cum ai ajuns pe blogul meu ? Doar ai dat search sau ai gasit altfel adresa ?
Cu respect
Calatorul

Anca spunea...

Multumesc de raspunsul promt.

Am ajuns cautand disperata detalii despre Orsova si plimbarea cu vaporul pe Dunare.

Anca

calatorul spunea...

ai grija cu vremea , pentru detalii accuweather.com, search , Europa , Orasova - Romania, prognoza pe zile , pe ore .

Anonim spunea...

foarte interesant site-ul.am fost si eu pe defileul dunarii dar nu am vazut sa se organizeze calatoriii cu vaporasul.eu am fost cu masina,si ziceam sa merg in serbia.stiti cum sunt drumurile acolo??

Anca spunea...

Buna,
Am revenit din calatoria in zona :D
Vremea nu a tinut neaparat cu noi.

Dar am reusit sa ne plimbam cu vaporasul pe Dunare (ne-am dus sa ne interesam de cursa de duminica si am plecat sambata). Merita vizitata zona, pacat ca nu exista foarte multe detalii pe internet.

Stie careva ceva detalii despre vreun obicei ciudat de nunta din zona respectiva? Adica fiind sambata am dat de o nunta, la care si mirele era "coafat", avea parul prins in "moate" colorate (mov, albastre, roz ...)

sper sa ajung si pe la vara pe acolo :d

calatorul spunea...

In partea sirbeasca exista si drumuri modernizate , foarte bune . desi cel de pe partea lor nu este unul national mai ales ca zona nu este asa de populata ca la noi, existind orasele doar in dreptul Orsovei ( Tekija)si in dreptul portului Moldova Noua ( Golubac) asa ca eu cred ca merita . pentru salbaticia peisajului.

calatorul spunea...

Trebuie sa stii ca sirbii au mai multi kilometri de autostrada decit noi , una dinte ele vine de la Zagreb( Croatia ) si merge pina spre Sofia , spre granita .Acum or fi si potiuni peticite dar stiu ca in general au grija de drumuri . Primul comentariu l-am facut vis a vis de o calatorie pe malul sirbesc al Dunarii.Drum bun.

calatorul spunea...

Multumesc Anca pentru... revenire(a ) printre noi. Sa stii ca vara este superb , primavara aerul defileului miroase a flori de liliac , scumpie si levantica , natura se trezeste mai devreme la viata decit in orice parte a tarii. Tempersatura medie anuala este de 11 grade iar media zilelor de iarna este 15 . Vara intr-un golfulet izolat de pe mal poti face baie si poti admira muntii plini de vegetatie de pe partea sirbeasca . In legatura cu nunta , ma voi interesa , probabil ca sunt obiceiuri sirbesti , care pot avea influente germanice ( de la austrieci) sau chiar turcesti ( insula Ada Kaleh).Cu respect . Calatorii frumoase . Dac mai ai intrebari , nu ezita .

Ionut83 spunea...

Salut
Incearca sa faci link din textul ala marcat cu rosu, care sa duca la reclama de click hoteluri. In momentul in care se da click sa redirectioneze useru spre zona superioara a articolului acolo unde e reclama.

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...