miercuri, 12 noiembrie 2008

Sibiu - o altă Românie



Păcat, mare păcat pentru cei ce n-au ajuns în 2007 în capitala culturală europeană.
Era o ocazie nemaipomenită să vezi, să traieşti şi să simţi atmosfera unui oraș în care efervescenţa culturală se observă la tot pasul.
Nu știu, dar am, sau încerc, un sentiment special de fiecare dată când străbat ţara şi ajung în locuri cu urme culturale şi etnice săseşti (poate pentru că originile germanice ale soţiei mi s-au transmis telepatic).




Este o altă lume, locuită astăzi de români, ţigani sau maghiari si de foarte putini saşi (la ultimul recensământ erau cam 0,3% - populatie germanică în totă ţara, adică şasi, şvabi din Banat, zipţeri din Bucovina), care au ştiut să conserve, cum este cazul Sibiului sau Brasovului, acele elemente de decor arhitectural central european.



Sibiul nu este un oraș mare ca populaţie (undeva la 150-170 de mii de locuitori, oricum sensibil mai mic decăt Băcaul), dar are de oferit multe, de la Muzeul Bruckenthal (Baronul Bruckenthal fost guvernator al Transilvaniei-mare Mecena al artelor din evul mediu târziu- mecena poate fi oricine susţine financiar sau prin donaţii cultura) unde sunt colecţii de pictură deosebit de valoroase pentru România si pentru Europa, până la bisericile catolică şi evanghelică din centrul oraşului.

Acum apropo de Biserica Evanghelică, vă recomand să urcaţi în turnul acestei catedrale, parcă 50 de metri are, şi să admiraţi panorama deosebită a Sibiului vechi, dar trebuie să vă ţină picioarele şi să nu aveţi rău de înălţime, pentru că la un moment dat scările de lângă clopote stau parcă suspendate în aer (cel puţin acesta este sentimentul).

Nu voi insista cu alte obiective turistice culturale sau istorice, vă voi spune că admir foarte mult Piaţa Mare, cu o fântână arteziană ce ţâşneşte dintre pietrele cubice ce alcătuiesc caldarâmul, ( o copie palidă, dar modernă este şi la noi în Piaţa Tricolor, de la Prefectură ), cu clădirile şi terasele de pe margine, văruite şi renovate, sau Piaţa Mică, cu multe terase cochete unde puteţi servi o pizza bună, dar cam scumpă (în 2006 au mâncat cu copii aici şi am fost foarte multumiţi), sau puteti merge la Podul Minciunilor sau al Mincinoşilor, ce da într-o uliţă sau străduţă îngusta ce mărgineşte zidul vechi al cetăţii.

Să nu uitaţi să mergeţi la Muzeul Astra al tehnicii populare, superb amenajat, cu 165 de construcţii săteşti din toată ţara, sau la Răşinari la casa memorială Octavian Goga, sau dacă vreţi băi sărate în lacuri din foste ocne de sare mergeţi la Ocna Sibiului, chiar dacă face parte dintre staţiunile prăfuite ale României, cu un camping sordid şi înghesuit și fără alte facilităţi în staţiune, decât străzi decopertate şi bodegi pentru alcolici.
Măcar puteti să vă trataţi facând baie în lacurile îngrădite unde scrie mare ,,SCĂLDATUL INTERZIS ,, dar ce contează, suntem în tara lui ORICE SE POATE!
Trist contrast între modelul de civilizaţie occidentală pe care ţi-l oferă Sibiul si aceasta aşa zisă staţiune unde te crezi în magherniţele fanariote din vechiul Bucureşti sau Istanbul (dar probabil că cei din Ocna nu au un primar sas).
Am în plan pentru ca n-am ajuns încă, să merg la Păltiniş( între timp am ajuns şi acolo), staţiune de altitudine din Munţii Cândrel, şi la Gura Râului, undeva la vest de Sibiu, o regiune frumoasă recomandată mie cândva de o înrăită călătoare prin ţară.

8 comentarii:

Anonim spunea...

Sibiul e un oras superb si ma bucur ca ati realizat un articol referitor la el :x Am observat clar amprenta ungurilor atat asupra arhitecturii orasului, dar si asupra oamenilor, extrem de primitori si amabili. Sper cu adevarat ca si alte orase din tara, cu o istorie deosebita, sa fie apreciate la reala lor valoare.
P.S. uimitor dar adevarat : am gasit cheia clasei (nu stiu cum)
Delia

Viorel Iraşcu spunea...

Delia trebuie sa fiu corect si sa-ti spun ca era vorba despre sasi sau germani si nu despre unguri . Am observat si eu cheia .....
Te pup. Dirigu'

Anonim spunea...

stiu ca poate n-o sa ma credeti dar nu stiu de ce am scris unguri pentru ca ma gandeam la nemti ... o sa va obisnuiti cu felul meu de a fi (ceva mai mult decat zapacita)si atunci o sa va explicati apoi de ce scriu tampenii in loc de ceea ce gandesc de fapt :)) oricum multumesc ca ati sesizat
Delia

Viorel Iraşcu spunea...

inteleg Delia . eu mi-am facut datoria . Te pup. Dirgu'

Anonim spunea...

Buna "revedere". Trebuie sa ajung la Sibiu; imi spun asta de cativa ani buni. Cred ca e timpul sa si actionez. Multumesc ca mi-ati reamintit asta. O anonima

Viorel Iraşcu spunea...

Trebuie , dar vara . pentru ca are alt farmec. Succes. Vio

Anonim spunea...

mi se pare si mie ca centrul istoric al orasului este unul dintre cele mai bine pastrate locatii din tara...dar si imprejurarile sibiului sunt de o frumusete rara si abia astept sa vizitez din nou sibiul...
(raluca fosta cl 8 F)

Viorel Iraşcu spunea...

Este bine pastrat , pentru ca a fost renovat cu bani locali , de la guvern si de la UE , partial s-a intimplat si la Brasov, care arata foarte bine . Te pup. Profu'

Despre ancorarea în trecut și România Deșteaptă

Înainte, în alte timpuri, știam că nu știam. Nu aveam cum. Acum avem de unde ne informa, avem posibilitatea să știm, însă ne place în contin...