PLECATDEACASASCRIU DESPRE CEEA CE VĂD!

ȘI...NU UITA SĂ DAI LIKE!

101 FRUMUSEȚI ASCUNSE ALE ROMÂNIEI!

luni, 1 februarie 2010

Capela lui Iisus-formă unică, vechime mare, dezinteres maxim


formă unică

moşuletul îmi spune dacă vreau să dau ceva, îi las cinci lei şi pleacă mulţumit


zidurile sunt mâncate de umezeală, iar asta este a doua intrare, probabil cea dinspre vechiul cimitir

un interior auster dar plin de dragosteminialtarul şi tavanul casetat în 1677 dupa ce cel vechi se deteriorase

Cine spune că secuii sau ungurii nu sunt tot români?
Sunt... şi copie sau împrumută metehnele unei naţii prea sensibilă la aspectele materiale şi extrem de dezinteresată la celelalte.
Aceasta capelă, care ar trebui sa apară în toate ghidurile turistice naţionale- şi veţi vedea de ce - este uitată chiar si de cei din Odorheiu Secuiesc de care, de altfel şi aparţine.

Îmbrăcat bine si echipat cu aparatul de fotografiat, îmi fac timp într-o seară de iarnă şi plec de la hotel spre acesta minune istorică aflată nu se ştie unde.
Întreb la vreo două magazine, unde contrar prejudecatilor etnice, mi se răspunde cu multă eleganţă, care este drumul de urmat.
Ajung la capelă într-o jumătate de oră (undeva la marginea oraşului pe drumul către Sighişoara) şi încep să o fotografiez pe dinafară, căci poarta din zidul înconjurător, sprijinit în contraforţi, era ferecată bine, şi în acelaşi timp îmi spun că iar am nimerit un obiectiv turistic de care nu ştie nimeni si pe care l-am găsit încuiat.
Întreb din nou, când ies în stradă, un localnic despre custodele monumentului şi aflu că moşul si baba din casa de pe colţ au cheia.
Îl găsesc pe bătrân, care vorbea binişor româneşte- doar lucrase noua ani la Petrila- şi intrăm în incinta fortificată.
M-a izbit aerul de mucegai rece ce răzbătea printre băncile joase şi dintre casetele tavanului.
Am tras aer în piept si îmbătat de întâlnirea cu aşa o minune încep să fotografiez.

Capela are o vechime apreciabila, din secolul al XIII-lea se presupune că este în picioare, fiind la origine capela unui cimitir iar asta o încadrează în categoria celor mai vechi monumente din România.
Forma sa este unică în România, de tip cuadrilobat si într-un stil care aminteşte de bisericile romane. Secuii au închinat capela Inimii lui Iisus, în maghiară ,,Jesus Szive".

Am făcut un exerciţiu de imaginaţie legat de acest monument unic, iar în el vedeam o capeluţă albă renovată, cu acoperiş de cupru(ultima interventie de acest gen a vizat consolidarea zidurilor exterioare mâncate de umezeală de mlastina din apropiere, undeva prin 1996), cu pictura interioara refacută, cu zidurile cu contraforţi reclădite, cu casa îngrijitorului renovată şi cu multe lumini şi proiectoare, cu un chioşc cu pliante, cu indicatoare în oraş...

5 comentarii:

DUTA spunea...

Foarte interesant, pe dinafara cat si pe dinauntru.

Nikol spunea...

Interesant, Emotionant, Frumos, Sublim !

Viorel Iraşcu spunea...

@DUTA& Nikol-Multumesc

Szabo Jozsef spunea...

bun articol felicitari, n-asi prea fi cu acoperisul de cupru, si ma tot gandeam oare de ce-ti impunea aceasta cladire un acoperis de cupru, care, din varii motive, nu a fost caracteristic bisericilor din Ardeal. Dupa aceea m-am gandit ca poate forma stranie (cel putin ptr o biserica catolica), care aduce mai repede cu cupola unei biserici ortodoxe.... frumos articol

Viorel Iraşcu spunea...

@Josef-ciudat, nu m-am gindit de ce imi imaginam un acoperis de cupru.Acum, cind ma gindesc, cred ca ai dreptate, acoperisul seamana ca forma cu bisericile ortodoxe.
Cu respect.

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...