vineri, 19 februarie 2010

Marea Neagră şi pericolul din adâncuriPericolul stratului ,,mort,,

În Marea Neagră se manifestă un fenomen unic la nivelul întinderilor de apă sărată, un fenomen numit ,,euxinism"( de la denumirea veche a Mării Negre- Pontus Euxinus, ceea ce însemna Mare Ospitaliera).
Există două straturi de apă în marea noastră şi anume: cel ,,viu"în care salinitatea este de 16-17 la mie, aşadar, dulce prin comparatie cu oceanele, unde aceasta ajunge la 35, este oxigenat și aici trăiesc vieţuitoarele, adâncimea până la care se manifesta aceste caracteristici este de 180-200 de metri, iar al doilea strat este cel ,,mort" unde nu exista forme de viaţă și care ţine de la 200 de metri până la adâncimea maxima de 2211 sau 2245 după ultimele măsurători, acesta caracterizându-se prin prezența unei salinităţi mari, de 22 la mie, și un gaz disipat în apă numit hidrogen sulfurat.

Cauzele ţin de lipsa curenţilor verticali care să ,,amestece" apa si de aportul de ape ,,reziduale'' reci, moarte și dense ce vin din Marea Mediterană.Pericolul de tsunami ( tsu-val și nami- port)

Acest pericol există datorită situaţiei tectonice din zona noastră și anume prezenţa microplăcii Mării Negre, foarte active la curbura Carpatilor, și care poate fi destabilizată de placa Turcă( și acesta foarte activă-vezi cutremurele din acesta țară), care la rândul ei sufera tensiuni generate de placa Arabă si de riftul Mării Roşii.Scenariile apocaliptice vizeaza un cutremur major în Marea Neagră, urmat de un val tsunami care ar ,,mătura'' litoralul si întreaga Delta a Dunării(asta datorită altitudinilor foarte scazute de doar 12 m maxim) plus activarea sau urcarea acestei mase uriaşe toxice cu hidrogen sulfurat din adâncurile Mării Negre, care o poate transforma într-o gigantica mare moartă, ca sa nu mai vorbim de dezastrele ecologice si de victimele omeneşti făcute de cutremur, tsunami si de gazul toxic.

4 comentarii:

Anonim spunea...

Buna ziua ,

Vroiam sa va anunt despre un nou site , unic in Romania , prin ceea ce ofera vizitatorilor:

-Tradu orice cuvant sau text in orice limba !(romana , engleza , franceza , germana , italiana , etc)
-Asculta textul scris in Romana sau Engleza si trimite mesaje vocale la prieteni !

Daca considerati util acest site , raman recunoscator daca l-ati accepta ca si comentariu sau
daca exista posibilitatea adaugarii in blogroll .


http://www.onlinetranslator.ro


Va multumesc ,

Tudor

Viorel Iraşcu spunea...

Te pot adauga la blogroll daca este reciprocitate. Cu respect.

Anonim spunea...

http://www.chestisiudate.blogspot.com .il puteti posta pe blog plizz.

Călătorul spunea...

Pana mai ieri Marea Neagra era pentru mine un loc mirific unde puteam sa stau uitat fara sa ma plictisesc. Era locul care ma impaca cu toata lumea, plecam spre mare cu o carca de probleme si ma intorceam prieten cu toti. Si acum este la fel, dar am descoperit ca in adancurile sale exista un "monstru" care l-as dori vesnic adormit.

Legenda descălecatului lui Dragoș pe meleaguri bucovinene

  Legenda transmisă prin cronici medievale vorbește de o vânătoare... ,, La leatul 6867 de la facerea lumei, cu ajutorul lui Dumezeu s-a înc...