miercuri, 23 martie 2011

Ce poţi face iarna la Harghita Băi



O veritabilă mini ,,Poiană" se află la câţiva kilometri de Miecurea Ciuc, într-un decor dominat de măguri vulcanice şi de păduri dese de molid. Este staţiunea Harghita Băi( mai multe poze aici), parte componentă a municipiului mai sus menţionat, apărută iniţial datorită apelor minerale descoperite aici, mofetelor şi exploatării de caolin(o varietate de argilă).



După 1990, mai ales, începe să se dezvolte puternic pentru că iubitorii de schi, din Harghita, Covasna, Bacău, Braşov, Neamţ şi chiar Galaţi, aleg să vină să petreacă un week-end la zăpadă, la peste 1300 de metri altitudine, mult mai ieftin şi mai rustic şi mai puţin aglomerat decât pe Valea Prahovei.


Pârtia de schi Csipike, care nu este foarte lungă şi nici foarte abruptă, este atracţia principală, vreo patru pensiuni sunt situate chiar în buza pârtiei, unele apărute în ultimii doi-trei ani.
Lângă ele sunt trasee de snowmobil, dar şi un parc aventura pentru amatorii de căţărat prin copaci. O urcare este 2 lei, un set pentru schi de închiriat costă 10 lei pe ora, iar o oră cu monitorul costă 40 lei.



La două sute de metri de mers prin pădure ajungeţi la o pârtie de snowboard, destul de periculoasă si de sălbatică, cu instalaţie de cablu, pentru iubitorii de adrenalină, mai pustie decât cealaltă, dar cu o privelişte deosebită asupra Depresiunii Ciuc.



Una dintre pensiunile unde se poate mănâncă bine este Csiki, pensiune cu restaurant, prima din staţiune, cu un iz cam de bodegă, care se vrea rustică, dar cu mâncare foarte bună şi multă, aşa cum se mănâncă în zona secuiască. Există restaurante şi la pensiunile de lângă pârtie, dar sunt ceva mai scumpe, de... proximitatea induce şi un preţ pe măsură.



În centrul statiunii a apărut un mic patinoar, pentru antrenamentul hocheiştilor şi al patinatorilor de la cluburile din Miercurea Ciuc sau din Gheorgheni, iar ceva mai încolo a fost amenajată o pârtie de tubbing pentru distracţia familiilor cu copii sau a amatorilor de dat pe gheaţă cu o chestie care seamănă cu camera umflată a unei roţi de tractor.O chestie nemaipomenită care costă 2,5 lei pentru fiecare tură.

8 comentarii:

VertAnge spunea...

E foarte frumos! Pacat ca s-a dus zapada...dar merge si in sezonul cald o plimbare prin zona, nu?

Traveling Hawk spunea...

Nu cunosc zona aceea deloc dar fotografiile sunt imbietoare, Viorel. Multumim ca ni le-ai aratat.

Unknown spunea...

Frumoasa statiunea si pozele.
Zona e frumoasa si placuta si vara.
Patru zile in Harghita si nu am ajuns la Harghita Bai.
Patinuarul e natural sau artificial care e deschis si vara ?

Roxana spunea...

Si vara e foarte frumos la Harghita Bai...o plimbare pana acolo e o adevarata delectare...e liniste, iar peisajele sunt superbe!

Călătorul spunea...

Probabil zilele in care ati fost la Harghita Bai au fost extraordinare. O dovedesc cu prisosinta fotografiile cu brazi brumati. Eu, care iubesc primavara, am simtit ca ma cuprinde un val de simpatie pentru un anotimp pe care-l vreau cat mai scurt! Felicitari!!

Viorel Iraşcu spunea...

Roxana-vara mi-ar place sa fac cateva trasee catre magurile si conurile vulcanice din Harghita.Sper sa ajung vara , desi nu-mi imaginez cum este, pentru ca de cativa ani o vad acoperita de zapada.
Domnul Ilan- cred ca este doar pentru iarna, si in pus este foarte mic!
Calatorul-si eu il vreau si mai mic.
VertAnge@Traveling-multumesc doamnelor!

Daniel spunea...

Din pacate nu am ajuns niciodata in zona Harghita Covasna Mures si totusi am auzit numai de bine. Sper ca in viitorul apropiat sa fac tot posibilul sa fac o mica excursie.

Andreea spunea...

Harghita Bai e alternativa ideala la nebunia de pe Valea Prahovei! Sper sa ne vedem sanatosi pe partie sezonul urmator!

Despre ancorarea în trecut și România Deșteaptă

Înainte, în alte timpuri, știam că nu știam. Nu aveam cum. Acum avem de unde ne informa, avem posibilitatea să știm, însă ne place în contin...