miercuri, 18 mai 2011

Decalogul turistului terorist de week-end



Intr-o alta postare scriam despre sfaturile lui Mos Butmaloi.

1. Îmbracă-te ca la oraş când mergi pe munte, nu uita că trebuie să reprezinţi cultura de mall şi în natură. A, şi nu uita, încălţămintea să fie cât mai nouă iar hainele să nu fie din bumbac sau deschise la culoare.

2. Să nu dai bună ziua nimănui pe munte. Ce ai ajunge dacă ai intra în vorbă cu toti ciobanii, drumeţii, pădurarii sau papagalii întâlniţi în cale.

3. Când faci un popas pentru masă ai grijă să rămână în urma ta peturi, cutii de bere, hârtii, cutii de conserve sau pampersul copilului, pentru ca mizeria lăsată de tine să înnobileze aspectul naturii.

4. Când mergi pe munte sau la iarbă verde este cazul să faci un mare foc de tabără şi dacă poţi, cât mai aproape de umbra răcoritoare a copacilor.

5. Atunci când te odihnesti, drumeţeşti sau ești la grătare, să nu uiţi să dai CD player-ul la maxim, pentru ca păsările pădurii cu ciripitul lor tâmpit, să aibă de învăţat ritmurile sau trilurile lui Adi Minune sau ale lui Guţă.


6. Un turist care se respectă, se manifestă de obicei cât mai zgomotos şi în natură şi în cabane sau pensiuni, doar ăia care au de plecat dimineaţă în drumeţie sunt fraieri şi nu trebuie sa doarmă, dacă nu vrea muşchiul tău. Oricum sunt nişte anormali, ce este aia drumeţie!

7. În fiecare cabană, la fiecare terasă în care poposeşti să nu uiţi să-ţi înscrii numele sau iniţialele pe pereţi, bănci sau mese, pentru ca cei care vin în urma ta să afle ,,bucuroşi,, că tu ai cinstit aceste meleaguri cu prezenţa ta.


8. Să ştii că rostul copacilor sau al pietrelor din peşteri sau de aiurea este acela de a suporta forţa briceagului tău elveţian şi lacrimile de sânge ce ies din inima încadrată de numele tău şi al iubitei tale. Chiar dacă iubirea trece, măcar ai permanentizat memoria legăturii amoroase dintre Gigel şi Coca.

9 . De obicei natura nu trebuie curăţată sau protejată, ea regenerându-se cu mare rapiditate. Ramurile copacilor sau florile rare din rezervaţii pot fi smulse fără probleme, dacă se poate florile de colţ sau narcisele trebuie luate cu tot cu rădăcină.


10. O excursie este cu atât mai reuşită cu cât este mai nepregătită. În fond la ce ţi-ar folosi să citeşti despre locurile pe care le vei vizita, despre trecut sau despre peisaje. Singura amintire că ai văzut ceva va fi legată de un câine care face pipi cu piciorul ridicat la umbra unui copac sau zid de cetate.

6 comentarii:

Cristian spunea...

Foarte bine punctat!

Traveling Hawk spunea...

Da, din pacate asta este "activitatea" multor turisti doar cu numele. Ai surprins-o foarte bine, Viorel! Problema e: cum ii
dezvatam? Intrebarea este retorica. Un raspuns pe care mi l-ai da ar fi: educandu-i! Cred ca nu ajunge...Legi ferme si aplicarea lor cu fermitate este ceea ce ne trebuie si nu doar in turism...

DUTA spunea...

Imi place umorul cu care e scrisa postarea. Nu-mi place bineinteles atitudinea 'teroristica'' a multora din turisti in Natura.

Nicu spunea...

Vezi? De asta am renuntat eu acum ceva ani in urma la drumetiile de pe munti. Si ce vremuri faine au fost si ce muntomani faini au fost ...

Unknown spunea...

Mi-a plăcut decalogul,dar era mai bine dacă nu era cazul.Umor amar aş spune,ceva de râsu'-plânsu'.
Educarea se mai face şi cu biciul,dar noi avem şi,,hotul neprins e negustor cinstit'',nu-i aşa?Pentru un turist ar trebui doi gardieni şi nu se şacă n-ar pactiza la un pet de bere sau ....Oricum,m-ai făcut să rîd şi să mă bucur pentru că mai există voci şi in acelşi timp să mă întristez-a câta oară-pentru că ai avut ocazia s-o faci.

Viorel Iraşcu spunea...

Teroristi de mediu au fost si vor mai fi, lupta noastra nu trebuie inceteze. Incet, cu bun simt, cu educatie la cei mici, poate...

Despre ancorarea în trecut și România Deșteaptă

Înainte, în alte timpuri, știam că nu știam. Nu aveam cum. Acum avem de unde ne informa, avem posibilitatea să știm, însă ne place în contin...