PLECATDEACASASCRIU DESPRE CEEA CE VĂD!

ȘI...NU UITA SĂ DAI LIKE!

101 FRUMUSEȚI ASCUNSE ALE ROMÂNIEI!

duminică, 3 iulie 2011

Muzeul memorial Avram Iancu- Ţara Moţilor

La 21 de kilometri de Câmpeni, cel mai important oraş din Ţara Moţilor, se află comuna Vidra sau mai nou Avram Iancu. La intrarea în comună se află două obiective turistice naturale extrem de atrăgătoare: Dealul cu melci, o rezervaţie geologică cu fosile la suprafaţă şi Cascada Pişoaia sau Namneş de 18 metri.

Undeva pe dreapta drumului ce duce către ramificaţia ce urcă către Muntele Găina, se află Casa Iancului şi muzeul memorial al Crăişorului Munţilor. Înconjurată de brazi şi molizi bătrâni se află casa veche unde s-a născut şi a copilărit Avram Iancu, o casă construită pe la 1800, cu temelie de piatră şi cu un acoperiş de şindrilă mai înalt de două ori decât pereţii, aşa cum cere tradiţia moţească.Căsuta Iancului are două camere în care se mai păstreaza câteva piese de mobilier din acele vremuri dar şi obiecte personale ale marelui nostru revolutionar paţoptist: leagănul, fluierul, sabia şi briciul său.
În 1924 , la 100 de ani de la naşterea sa, Societatea ,,Astra" a construit o clădire, lipită de casa natală, tot din lemn pentru armonizare şi unde se află muzeul ce urmăreşte viaţa sa agitată din timpul Revoluţiei de la 1848 dar si peregrinările sale prin munţi de după.


În diferitele săli, ghidul povesteste cu aplomb şi cu patriotism despre anii de studiu de la Zlatna, Cluj şi Târgu Mureş, despre faptele sale de vitejie atunci când conducea mişcarea armată dar şi de perioada din ultima parte a vieţii, din 1850 şi până în 1872, anul morţii sale.


Există şi o secţiune etnografică de artă populară, cu piese rare din costumul moţesc şi de asemenea sunt redate principalele ocupaţii ale zonei cu aplecare mai puternica asupra prelucrării lemnului, meşteşug pe care locuitorii din Vidra îl stăpânesc foarte bine şi de care sunt foarte mândri, expoziţia prezentând mai multe tipuri de tulnice/buciume, ciubere, doniţe sau butoaie.


În centrul comunei se află un bust al lui Avram Iancu, realizat din bronz şi realizat în 1968 de sculptorul Romul Ladea.

2 comentarii:

Fosile spunea...

Si aici chiar nimeni n-a avut nimic de spus,de aprobat,de apreciat?
Un articol atit de bine documentat,frumos ilustrat si care ne aminteste ca am ajuns aici datorita unor oameni ca el,Craisorul nu intereseaza pe nimeni?
Poate ca au fost,dar n-au comentat.Sper eu.
Asa cum treci peste apa unui piriu,din piatra in piatra,asa am ajuns si eu aici,la tine.In mod sigur o sa mai trec,ca merita.
Si dacat tot am fost,nu puteam sa plec fara un "Buna ziua!"
Alexandru.

Viorel Iraşcu spunea...

Multumesc, Alexandru.Ai dreptate!

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...