miercuri, 27 octombrie 2010

Dealul cu Melci din Apuseni- unicat paleontologic



Rezervaţia paleontologică(ocroteşte fosile de scoici, melci, etc. -din diferite perioade geologice) ,,Dealul cu Melci", este situată în comuna Avram Iancu, din Munţii Apuseni, aproximativ vis a vis de Cascada Pişoaia.



Nu trebuie căutat mult, pentru că dealul se termină chiar în stradă, iar stâncile găurite ce o mărginesc nu stârnesc curiozitatea nimănui, mai ales că panoul este undeva la câţiva metri ascuns în spatele unui refugiu de autobuz. Din păcate mulţi ,,terorişti de mediu,, au luat acasă mici fragmente de rocă cu fosile încorporate, pentru a le aşeza într-un loc cu mult praf din balcon sau de aiurea.



Fosilele de gasteropode au o vârstă impresionantă, de circa 70 de milioane de ani, din Cretacic (perioadă geologică din Mezozoic, situată după Jurasic, în timpul dinozaurilor) când în această zonă se află un recif şi probabil un atol coraligen, în condiţii de climă tropicală.



Din cele 35 de specii de moluşte ce se întâlnesc în acest loc, cea mai mai mare şi reprezentativă este Acteonella gigantea.
Aceste moluşte au rămas captive în strate geologice unde alternează conglomeratele(pietrişuri cimentate) cu gresiile(nisipuri cimentate) şi cu marnele(argile calcaroase).

6 comentarii:

Iulian Timar spunea...

superb articol Vio, felicitări!

Viorel Iraşcu spunea...

Multumesc Yoyo, si... bine ai revenit!

Iulian Timar spunea...

după o binemeritată lungă pauză :) merci!

VertAnge spunea...

Nu aveam idee ca exista un astfel de loc in Romania. Multumesc frumos pentru informatii!

Viorel Iraşcu spunea...

@VertAnge-cu placere.
@Yoyo- noua luni chiar este o pauza binemeritata.

cazare predeal spunea...

Interesant articolul. Sunt zone in Romania despre care habar nu are majoritatea dintre noi. Muntii Apuseni sunt o comoara peisajistica.

Despre ancorarea în trecut și România Deșteaptă

Înainte, în alte timpuri, știam că nu știam. Nu aveam cum. Acum avem de unde ne informa, avem posibilitatea să știm, însă ne place în contin...