luni, 11 iunie 2012

TRANSRARĂUL- noua șosea de peste munte


Recomandarea verii pentru amatorii de drumeții auto și perpedes în Bucovina  sudică înaltă, în zona Rarău-Giumalău.
Printr-o ciudată întâmplare, cu iz de combinație politică, drumul care fusese construit de comuniști până pe Rarău, și care pornea din Câmpulung Moldovenesc, a fost abandonat.
Decizia  de a construi un drum de culme, asfaltat și consolidat, din Pojorâta spre Rarău( 14 kilometri) a fost una foarte bună, el urmând vechiul drum forestier de pe pâraul Izvorul Giumalău.


Așadar, dacă aveți drum în Bucovina, luati calea Pojorâtei( cazare extraordinară la Floare de Crin!!!), iar în centrul comunei, la trecerea la nivel cu calea ferata urmați DJ 175B, care vă duce până la Cabana-Hotel Rarău( 1536 metri).



Peisajele sunt absolut încântătoare, Giumalăul cu ai săi 1857 de metri străjuiește drumul pe dreapta, iar pe stânga culmile ascuțite ale martorilor calcarosi Adam și Eva, după care lăsați Pârâul Izvorul Giumalău, și intrați în zona platoului Rarăului la Șaua Fundu Colbului (1285metri).
Aici peisajul ,,klippei triasice" vi se înfățișează în toată splendoarea lui, având în fundal arhicunoscutele Pietre ale Doamnei( nume dat în amintirea soției Domnitorului Petru Rareș, ctitorul Mânăstirii Rarău).
Sub Pietrele Doamnei, ajungeți la intersecția acestui drum proaspăt asfaltat, cu cel care urca dinspre Chiril( DJ 175A), drum de vreo 11 kilometri, prin Poiana Tăieturii și mânăstire, cu zone unde asfaltul lipsește pe multe porțiuni, dar este practicabil. Detalii -aici.

 În cazul în care mergeți pe jos( 4-5 ore)dinspre Pojorâta, marcajul vechi vă duce pe cruce galbenă pâna în Șaua Fundu Colbului,  aici se întâlnește cu bandă roșie, care vine din Giumalău.
Insă, odată cu construirea șoselei, multe dintre ele au fost distruse, asa că puteți urma  traseul doar urmărind firul șoselei. Există și porțiuni unde marcajul a rămas în pădure, dar este riscant. Chiar dacă ocoliți mai mult pe serpentinele noului drum, va asigur că merită, mai ales că urcușul nu este deloc greu.

De la intersecție, mergeți o jumătate de oră spre vârful Rarău( 1649 metri), Piatra Șoimului, la 10 minute de hotel, 20 minute până la hotel, si o oră până la Pietrele Doamnei.



Vizualizaţi Transraraul Pojorata -Chiril pe o hartă mai mare



 Și nu uita să dai LIKE!

6 comentarii:

Roxana spunea...

Ce fain! Trebuie neaparat sa ajungem si noi!!

Traveling Hawk spunea...

Am facut vechiul drum cu o "ocazie" si, de la cabana, am urcat la Pietrele Doamnei. Nici nu mai stau sa socotesc cati ani sunt de atunci. Asta e o informatie valoroasa, Viorel, mai ales ca am de gand sa mai dau prin partile acelea.

hoinariromani spunea...

Am facut drumul asta de doua ori anul trecut, imi este dor de el. Superb pe acolo!

hoinariromani spunea...

Am facut drmul asta de doua ori anul trecut, imi este dor de acele locuri. Superb! Nu il ocoliti!

marius petra spunea...

Am fost acum o saptamana,f frumos,spectaculos de la Pojorita la cabana Rarau,asemanator cu transalpina si transfagarasanul pastrand proportiile fata de inaltimea maxima si faptul ca ultimele doua ajung in golul alpin.cat despre portiune de drum de la cabana Rarau si prima localitate spre Chiril drumul este proaspat asfaltat dar f periculos,extrem de ingust,fara parapeti o peripetie,in rest totul super. DRUM BUN.

marian musat spunea...

Multumim pentru informati arata superb ,vineri plec in concediu si m-ati facut curios si deja am hotarat cu sotia sa facem Transraraul apoi vom hotara pe unde mai mergem.Am sa revin cu comentari despre traseu.Numai bine.

Despre ancorarea în trecut și România Deșteaptă

Înainte, în alte timpuri, știam că nu știam. Nu aveam cum. Acum avem de unde ne informa, avem posibilitatea să știm, însă ne place în contin...