joi, 7 februarie 2013

Bazilica martirică paleocreștină Niculițel, unicat în Europa

Deși nu se bucură de prea mare reclamă, în afara zonei Niculițelului, bazilica  de aici are ceva unic. Cripta în care s-au găsit trupurile a patru martiri creștini, este un unicat în ceea ce privește forma camerei mortuare și elemntele păgâne care caracterizează construcția.
Sfinții  Martiri Zotic, Atal, Camasie și Filip, sunt sărbătoriți în calendarul ortodox, în ziua de 4 iunie.

Povestea este simplă și complicată, în același timp. Cei patru martiri, de origine asiatică, au fost uciși de romani, cam prin secolul IV d. Ch.

Locuitorii din zonă i-au găsit și i-au înmormântat în bazilica lor. Astfel se explică și elementele precreștine, descoperite la această construcție. Localnicii erau considerați creștini, dar în zorii Creștinismului, locurile unde se săvârșeau ritualurile, erau dintre cele mai ciudate.

În anii '70, localnicii din Niculițel au văzut o cruce care ieșea din pământ, și au început să sape descoperind această construcție. În 1973, pe 17 ianuarie, în mănăstirea Cocoș din apropiere, sunt aduse moaștele celor patru Sfinți Martiri, pentru a fii păstrate cum se cuvine.

Cum au fost identificați ca fiind martiri creștini?

În criptă au fost găsite șase trupuri, din care două nu au putut fi identificate sub nici o formă, celelalte patru aveau inscripții pe peretele criptei cu numele lor.
Astfel un mic mister al dispariției lor a fost descoperit, asta pentru că la Constantinopol se știa despre martiriul lor, dar nu  e știa unde sunt îngropați.

Găsiți bazilica la un kilometru de centrul localității, urmând indicatoarele. Veți rămâne oarecum dezamăgiți de peisaj.
Praf, gunoaie, case sărăcăcioase care înconjoară clădirea ce adăpostește cripta, câini hămesiți, iar dacă mergeți lunea și marțea aflați că este închis.

În restul săptămânii este deschis de la 10 la 14, iar biletul  de intrare costă 4 lei pentru adulți și 2 lei pentru copii. Este bine să sunați la numărul 0745769874, pentru informații suplimentare, în caz că vreți să completați cu această bazilică, circuitul de aur al Dobrogei de Nord: Cocoș- Saon- Celik Dere- Niculițel.



Niciun comentariu:

Vaporeto pe Bega

Știați că pe Bega, în Timișoara, există un fel de autobuz... fluvial? Canalul a fost curățat, reamenajat, o adevărată oază de răcoare vara. ...