marți, 14 ianuarie 2014

Cazinoul din Herculane- o bijuterie parțial refăcută

 by Sofia Flori

Cazinoul este una dintre vechile si frumoasele cladiri ale statiunii. Cand spui " Cazinoul din Herculane " imediat iti vin in minte pe langa superba constructie, jocurile de noroc și stralucirea de altatdata a aristocratiei europene.

Cazinoul a fost construit in perioada 1862- 1864, dupa planurile arhitectului german Wilhelm von Doderer. 


Acelasi arhitect a realizat si  planurile pentru Sediul Marelui Stat Major de la Viena si pentru complexul balnear de la Baile Herculane;  iar in  1872, arhitectul a fost contactat  de Administratia Casei Princiare Romane pentru realizarea planurilor resedintei de vara a suveranului roman, Carol I, la Peles.
Imbina mai multe stiluri arhitecturale, atat la exterior (baroc si renascentist) cat si la interior (stiluri ecletice, romanic si gotic). Constructiile de la Baile Herculane au fost incepute ca urmare a vizitei  din 1852 a Imparatului Franz Joseph, care, la fel ca si predecesorul sau, Francisc I,  a apreciat  calitatile curative a apelor termale de aici.

Cladirea cazinoului a fost prevazuta cu sala de spectacole, restaurant si bazarul cu 14 bolti si 12 ferestre. Intrarea in salon se facea de pe o terasa acoperita cu o panza speciala, asa cum apare pe vederile vechi.
Printr-un coridor acoperit, se comunica cu hotelurile Decebal (Pavilion nr. 2 , anul 1861) si Traian (Pavilion nr. 1, anul 1869). La etaj  se afla " Sala de Argint ", unde se juca ruleta si alte jocuri de noroc.




In anul 1956, intreaga cladirea a fost cuprinsa  de un incendiu de proportii, in urma caruia au cazut cele 5 statui de pe frontispiciu ....si nici refacerea interioara nu a mai redat intocmai aspectul initial (au disparut balcoanele din salon). Totusi,  picturile din Sala de Argint nu au fost atinse de flacari si s-au pastrat pana azi, iar  aceste  picturi reprezinta figuri mitologice.

Astazi, Cazinoul nu mai este ce a fost. Dar, a trecut de ce a fost mai greu!!
Un om cu foarte multi bani si cu afaceri in domeniul jocurilor de noroc, l-a cumparat in 2009 si acum se afla in plin proces de restaurare. O parte din cladire este deja refacuta,  pastrand in proportie de 99% aspectul original. Un pictor restaurator foarte cunoscut incearca sa refaca si picturile care sunt degradate destul de mult. Stiu, toate astea costa muuult si necesita timp dar...eu stiu ca merita, din ce am vazut la fata locului.

Restaurantul este aproape reconditionat in totalitate, iar decoratiile sunt cu foita de aur de 4 carate. Arata foarte bine. Aici, toata vara s-au tinut mese festive, nunti si botezuri la capacitate normala. Sala de spectacole o sa fie curand gata, inca se lucreaza aici, doar ca,  balconul o sa ramana nefunctional fiindca a fost gresit construit.

La etaj, in Sala de Argint, inainte se afla Muzeul Nicolae Cena, acum toate exponatele au fost mutate mare parte din ele la Resita. Aici, inca nu s-au apucat de lucrari; trebuie un pictor foarte iscusit, ca sa refaca picturile superbe, si inca mai este mult de munca si cercetat. Aceasta sala o sa dureze cel mai mult, zic eu.
Picturile au o frumusete aparte si sunt perfect incadrate in acea incapere.



Un comentariu:

Traveling Hawk spunea...

In sfarsit, o veste buna!

Prietenii din Povești: Desene de Colorat cu Personaje Îndrăgite

Puncte Cheie ale Articolului Desenele de colorat cu personaje din povești stimulează dezvoltarea motrică fină, creativitatea și concentrarea...