duminică, 21 septembrie 2014

Castrul roman Jidava de lângă Câmpulung


Castrele reprezintă un tip special de fortificații inventate de romani. Majoritatea castrelor din România sunt acum sub valuri uriașe de pământ, însă există și castre ale căror ziduri și vestigii arheologice au fost parțial refăcute și explorate în detaliu. Este cazul castrului roman de la Jidava, Sidova sau Jidova, situat pe drumul care leagă Curtea de Argeș de Câmpulung, undeva pe dreapta, urmând indicațiile de pe panourile de prezentare.

Această puternică fortificație antică este considerată cea mai importantă tabără militară, dintre cele ce au existat de-a lungul lui Limes Transalutanus, celebra linie de fortificații pe care romanii au creat-o pe Olt ( denumire latină Alutus), de la Turnu Măgurele până în Pasul Rucăr- Bran- Dragoslavele (aici se află rămășițele unei cetăți care se pare că a fost construită pe ruinele unui castru roman).


Având o formă dreptunghiulară și construit cu creneluri de cărămidă, castrul avea în centru mai multe clădiri special construite pentru trupele de arcași orientali staționați aici: magazia de cereale, clădirea ofițerilor, clădirea comandantului (Praetorium) și barăcile soldaților( Hibernacola).


Bine amenajat este muzeul mic, unde sunt mai multe elemente de armament care au aparținut soldaților, hărți cu amplasarea castrului, vase și diferite inscripții în latină. Ce mi s-a părut interesant, este că prezentarea o face un puști de 12-13 ani, care lucrează la săpăturile din curte, ajutându-i pe arheologi. Simpatic, volubil, bun cunoscător al istoriei locului, prezintă detaliile arheologice foarte pătruns de importanța serviciului pe care-l face. Lui i-am plătit cei 5-10 lei, nu mai țin minte, după ce i-a arătat băiețelului meu cum se mânuiește un arc de luptă.


Acest castru a fost funcțional încă din timpul domniei Împăratului Septimiu Sever (sec.II d. Ch.) până în timpul lui Filip Arabul, pe la 249 d. Ch., când aici se aflau câteva sute de arcași din Cohorta I Flavia Commagenorum, aduși din Orientul Apropiat. Ei n-au reușit să mai reziste atacurilor carpilor, care reprezentau un neam de daci de la est de Carpați, moment în care castrul a fost părăsit.


Puteți să vă opriți aici, în drumurile voastre spre sau dinspre munții de la nord. De altfel, regiunea este extrem de bogată în obiective turistice medievale ( Biserica lui Radu Negru de la Câmpulung), religioase ( Mănăstirea Curtea de Argeș sau Nămăiești), monumente militare( Mausoleul de la Mateiaș) ori cetați domnești din munți ( Poienari). Muntenia de sub munte reprezintă o sumă a tuturor frumuseților sudului României . Descoperiți-le!


Pasul Rucăr- Bran- Dragoslavele (aici se află ruinele unei cetăți care se pare că a fost construită pe ruinele unui castru roman- detalii AICI).








Niciun comentariu:

Noua Cortină de Fier

  Pentru cine n-a văzut filmulețul de pe canalul meu de youtube, iată rezumatul scris: - https://www.youtube.com/watch?v=EmDt65c9aB0 - Veche...