PLECATDEACASASCRIU DESPRE CEEA CE VĂD!

ȘI...NU UITA SĂ DAI LIKE!

101 FRUMUSEȚI ASCUNSE ALE ROMÂNIEI!

duminică, 21 septembrie 2014

Castrul roman Jidava de lângă Câmpulung


Castrele sunt un tip special de fortificații inventate de romani. Majoritatea castrelor din România sunt acum sub valuri de pământ, însă există și castre ale căror ziduri și vestigii au fost refăcute și explorate. 
Este cazul castrului roman de la Jidava sau Jidova, situat pe drumul care leagă Curtea de Argeș de Câmpulung, undeva pe dreapta, urmând indicațiile de pe panourile de prezentare.

Este considerată cea mai importantă tabără militară, dintre cele ce au existat de-a lungul lui Limes Transalutanus, celebra linie de fortificații pe care romanii au creat-o pe Olt( Alutus), de la Turnu Măgurele  până în Pasul Rucăr- Bran- Dragoslavele (aici se află ruinele unei cetăți care se pare că a fost construită pe ruinele unui castru roman- detalii AICI).

De formă dreptunghiulară și construit cu creneluri de cărămidă, castrul avea în centru mai multe clădiri pentru trupele de arcași orientali staționați aici: magazia de cereale, clădirea ofițerilor, clădirea comandantului (Praetorium) și barăcile soldaților( Hibernacola).
Bine amenajat este muzeul mic, unde sunt mai multe elemente de armament care au aparținut soldaților, hărți cu amplasarea castrului, vase și diferite inscripții în latină. Ce mi s-a părut interesant, este că prezentarea o face un puști de 12-13 ani, care lucrează la săpăturile din curte, ajutându-i pe arheologi. Simpatic, volubil, bun cunoscător al istoriei locului, prezintă detaliile arheologice foarte pătruns de importanța serviciului pe care-l face. Lui i-am plătit cei 5-10 lei, nu mai țin minte, după ce i-a arătat băiețelului meu cum se mânuiește un arc de luptă.

Să vă mai spun că acest castru a fost funcțional din timpul domniei Împăratului Septimiu Sever( sec.II d. Ch.) și până în timpul lui Filip Arabul, pe la 249 d. Ch., când aici se aflau câteva sute de arcași din Cohorta I Flavia Commagenorum, aduși din Orientul Apropiat. Ei n-au reușit să mai reziste atacurilor carpilor( neam de daci de la est de Carpați), moment în care castrul a fost părăsit.

Niciun comentariu:

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...