miercuri, 1 aprilie 2009

Cascada Duruitoarea - mireasa Ceahlăului




primul prag

aici se vede pragul al doilea(ruptura)





panoul de prezentare, înaltimea variaza de la sursa la sursa, aici sunt 25 m!?


Piatra Ciobanului


de la stânga la dreapta: Piatra Lata, Panaghia, Vârful Toaca, Piatra Ciobanului


doborâturi de arbori, pe traseul spre cascada


în sir indian prin zapada


no comment


preferata mea, cu razele de soare ce se rasfrâng pe gheata cascadei

Mi-am dorit dintotdeauna sa ajung sa vad aceasta cascada, mai ales ca am ajuns de multe ori la Durau, însa vremea sau sanatatea nu mi-au permis acest lucru.
Am urcat de curând cu elevii mei, de la 840 de metri (altitudinea statiunii) pâna la 1200 metri(altitudinea de la baza cascadei).Un drum destul de anevoios cu portiuni de gheata si cu zapada de jumatate de metru (pe lânga poteca), într-un peisaj extraordinar, tacut ca Olimpul Carpatilor dar frematind la fiecare chiot de bucurie al copiilor, de parca atit asteptau molizii sa ne raspunda cu fulgii de zapada cazind de pe ramuri.
Drumul este greu pâna la Poiana Viezuri, la 1100 de metri unde se face si jonctiunea cu traseul spre Cabana Fântânele, dupa care timp de vreo ora drumul coboara relativ lin sau urca usor, pâna când, pe neasteptate dupa o poiana se vad niste bancute si se aude susurul cascadei semînghetate (vara debitul este mai mare, asa ca zgomotul se aude de la departare,duruit ce a dat si numele cascadei).

Poate stiti sau nu, dar Ceahlăul (1907 m în vârful Ocolaşul Mare si 1904 în vârful Toaca) este un unicat in aceasta zona, prin structura si alcatuirea geologica din alternante de gresii (dar nu aia din baie !) conglomerate si calcare, ce genereaza prin eroziune forme ciudate de relief ca Panaghia (cu o frumoasa legenda), Cusma Dorobantului, Claia lui Miron etc. sau platouri si abrupturi cu ruperi de panta ce favorizeaza formarea cascadelor.
Asa s-a format si Duruitoarea de pe pârâul Rupturi (nume care nu este întâmplator), afluent al pârâlui Schitu, cu o înaltime de 25-27 m, cu doua caderi separate de câteva praguri adâncite numite ,, oalele gigantilor" (marmite de eroziune).

Taxa de intrare in Parcul National Ceahlau este de 3 lei, bani in care primiti si un pliant de prezentare sumara a parcului, plus traseul sau traseele de urmat pe munte.

9 comentarii:

Anonim spunea...

Taticule , de ce nu m ai luat si pe mine pe munte sa vad Duruitoarea ?
Hai , te pup.
P.S. vezi ca intru si eu pe bloggggggggg
dar accu n am gasit

Viorel Iraşcu spunea...

!!!!!!!!!!!!!!!!!???????????????????????????Profu'

Ana Thomas spunea...

Domn' profesor....nota 10!!

Anonim spunea...

Avem atatea frumuseti naturale printre care cascadele astea superbe, dar preferam sa mergem la turci sa ne minta cum ca ne scalda in namol si tot felul de ape termale. Pacat!
P.S. Dom' diriginte va dati seama ce factura imensa la apa au cei din Durau ?
Delia

Viorel Iraşcu spunea...

@TARTORAS -multumesc Ana .
@Delia - cred ca au cu ce sa plateasca . Dumnezeu i-a rasplatit cu multe frumuseti , asa ca au de unde . Dirigu'

writeman spunea...

felicitari pentru excursii. stiu foarte bine ce inseamna pentru tineri sa iasa pe munte, in natura. chiar si pentru bucuresteni ;), numai sa aiba cine-i scoate!

Viorel Iraşcu spunea...

Multumesc , pentru aprecieri . Nu stiu daca are cine sa-i scoata , ideea ( preconceputa ?) este ca atunci cind scoti bucuresteni la drumetie , parca ai scapat ciinii in curte . Scuze . Profu'

EduarC spunea...

Domn' Dirig....da' c aparat foto bun aveti...Vorba lu' Mufid, Iani n-a mancat o saptamana ca sa luati aparatul asta!:))

Viorel Iraşcu spunea...

Numai o saptamina , crezi ? Toata familia n-a mincat . Dirigu'

Re-Descoperă România Episodul 12. Planul înclinat de la Covasna. Lecția de fizică cu bușteni

Oraș stațiune Covasna, Județul Covasna, Depresiunea Brașovului, Munții Întorsurii, Carpații Orientali  sursa foto: colecție personală Ap...