miercuri, 17 iunie 2009

Super eleve!

Ieri am fost sunat de la ziarul local Desteptarea, pentru citeva cuvinte in legatura cu cele trei eleve sefe de promotie din clasa unde, cu onoare, am fost diriginte un an. Am subliniat de fiecare data ca meritul unui dascal este mai mare sau mai mic in functie de cit de mult isi iubeste meseria. In acest caz elevele de 10 au meritul de a fi extrem de respectate de profesori si foarte bine pregatite, asa ca nimeni in afara de ele si de parinti lor, evident, nu-si poate asuma vreun alt merit.Sunt insa mindru de ele, asa cum sunt mindru de intreaga clasa si de celelalte doua fete ce au terminat cu medii asemanatoare Irimia Andreea si Delia Danila. Am sa pun articolul intreg din ziarul local pentru dulci aduceri aminte si pentru a demonstra ca pe undeva, prin cotloanele acestei tari se invata iar educatia este respectata ca domeniu de activitate.


Trei eleve din clasa a VIII-a a Scolii “Alexandru Ioan Cuza” au media generala 10 la sfârsitul gimnaziului. Este pentru prima data in istoria institutiei de invatamânt când se realizeaza acest tip de performanta - trei elevi din aceeasi clasa obtin nota maxima in toti cei patru ani de studiu. “O competitie eleganta a dat posibilitatea unor asemenea rezultate”, spune profesorul diriginte.
Adela Alexandra Iacubov, Diana Camelia Agop si Cristina Gabriela Dascalu sunt cele trei eleve care au terminat, stralucit, si ultima clasa a Scolii Generale “Al.I. Cuza”. La fel ca in clasa a V-a, a VI-a, a VII-a. Un elev care ia nota 10 pe linie nu este nici un extraterestru, nu este ajutat de forte obscure - are poate un aer putin timid si o adânca sensibilitate, care ascunde o puternica vitalitate. Frumoase si inteligente, cele trei posesoare ale certificatului “sef de promotie”, au multe lucruri in comun si alte lucruri care le individualizeaza. Cum e de asteptat, au o dorinta inteleasa de evadare, de a cunoaste lumea - geografia e pasiunea lor, lucru de inteles când stim ca fostul diriginte Viorel Irascu le-a deslusit tainele tuturor continentelor. “Ma atrage foarte mult Japonia, pentru arta lor deosebita, pentru inventivitatea lor, si mai ales pentru faptul ca au onoare”, spune Cristina, cea care seamana ca doua picaturi de apa cu o tânara irlandeza. Adela Alexandra are printre pasiunile “marunte”, echitatia si schiul, dar si una cultivata cu grija de catre familie, cea a calatoriilor care imbogatesc mintea si sufletul: “Fiecare loc nou iti ofera sansa sa evoluezi, sa devii, sa te transformi intr-un om mai bun. De aceea este important sa vezi si sa intelegi cât mai mult.” Chiar daca Diana nu s-a exprimat concret despre unde ar dori sa mearga (poate Mexic), e si pentru ca toate peripetiile ei initiatice sunt de natura filologica. Este atrasa puternic de poezie, mai ales de Eminescu: “Ma regasesc in marele nostru poet, si imi da senzatia ca il pricep foarte bine”, spune Diana.
Drumuri largi, pe masura sperantelor
Ce modele pot avea niste elevi care pot fi chiar ei modele pentru colegii lor? Pare cu totul surprinzator ce raspunsuri poti avea cu aceasta ocazie - Izzy Stradhin chitarist la celebra formatie Guns’n Roses, pentru “tânara irlandeza” si “Audrey Hepburn”, spune Adela Alexandra. Diana nu-si marturiseste explicit modelul, dar intelegem ca idealul nu poate veni decât tot din poezie. Cu elevii de nota maxima e poate mai simplu decât cu elevii obisnuiti - drumul lor pare mai luminat, chiar daca asta poate fi o simpla impresie. “Vreau sa fiu jurnalista, spune Cristina. Imi place sa traiesc in viata publica, in lumina reflectoarelor”, marturiseste cu multa candoare “irlandeza”, care are si pasiuni “secrete” pentru Partidul Liberal. Sa mai spunem ca Adela Alexandra Iacubov vrea sa devina “om de afaceri”? “Vreau sa urmez o facultate de economie, pentru a ma lansa in afaceri, cele imobiliare sunt acum atractive, dar vom mai vedea ce va fi”, zice apasat Adela, argumentându-si optiunea foarte serios. Diana face din nou figura singulara, aruncând o ceata peste viitor - poate doar pentru noi. La final le intrebam pe eroinele noastre de ce nota 10 le-a devenit companion in toti acesti ani. Intelegem din raspunsurile lor ca nota absoluta reprezinta un fel de “hrana” si o “manta” sub care isi adapostesc sufletul adolescentin, dar si rezultatul muncii asidue. Urmeaza acum liceul, cu rigorile lui, dar si cu o viata noua, diferita de cea de la scoala generala. Poate ca nota 10 se va transforma in 9, sau 8. Important este ca sa nu se spulbere dragostea de cunoastere si sperantele…
Gabriel Pop
Munca si respect
O intrebare care apare, insidios si poate meschin, e ca doua din cele trei premiante sunt fetele unor persoane cunoscute: Cornel Iacubov - arhicunoscut om de afaceri si Cornel Agop - la fel de cunoscut antrenor de gimnastica. Dam cuvântul dirigintelui: “Cine spune asa ceva, vrea sa spuna rautati. Niciodata nu am primit din partea parintilor telefoane si sugestii pentru note. Trebuie sa subliniez ca toate cele trei fete au avut un mare respect pentru profesori, totul este doar meritul lor”, accentueaza dirigintele Viorel Irascu.

8 comentarii:

Hysterical spunea...

Va multumim ca ati publicat articolul!Sincer nu ma asteptam.As vrea sa va multumesc pentru ca m'ati susutinut si nu numai dumneavoastra, ci si colegilor(va iubesc si nu va voi uita niciodata)si nu in ultimul rand doamnei diriginte si profesorilor.Acum probabil nu realizez ce se intampla,dar poate peste ani, cand le voi povesti nepotilor...

Cu respect,
roscata(care mai nou are blog),
Criss

EduarC spunea...

Domn' diriginte...am vazut si eu reportajul la tv...dar si in ziar...si trebuie sa zic, ca m-am simtit mandru de colegele mele!:)

Raluca spunea...

Buna ziua. As vrea sa va intreb, daca stiti cand vin dvd-urile cu poze si filmarea de la banchet si cursul festiv.Domnul diriginte ne-a zis pur si simplu ca nu au venit.Stiti ceva?
Cu respect, Raluca(fosta 8B)

Nikol spunea...

Felicitari!Bravo fetelor!

Viorel Iraşcu spunea...

@Raluca - cel mai probabil luni.
@cristina -meriti din plin toate laudele.Profu'

Admitere liceu 2009 spunea...

Felicitari! Imi permit sa va sugerez un site, poate interesează pe cineva: pe http://www.admitereliceu.ro, elevii sunt ordonaţi în funcţie de fiecare specializare/liceu, astfel încât fiecare dintre ei să-şi cunoască imediat viitorii colegi de clasă şi şcoala de unde provin aceştia. Fiecare are de asemenea câte un mic profil pe care-l poate completa.
Iar pe forum pot discuta despre liceu, inclusiv cu profesorii care vor vizita site-ul (de invitat au fost invitati, sa speram ca nu sunt toti in vacanta). Proiectul e sprijinit de Didactic.ro, fiind realizat de aceeaşi echipă care se ocupă de portalul cadrelor didactice. Sper sa va fie de folos!

Călătorul spunea...

Felicitari "elevelor de zece" si in egala masura "profului". Pentru a fi elev de exceptie e musai sa ai profesor de acelasi nivel. Bine ca v-ati intalnit!!!
Articolul m-a incantat si-mi intareste convingerea: cine vrea sa invete, invata indiferent de conjunctura!

Viorel Iraşcu spunea...

@CALATORUL-MULTUMESC, dragut si elegant ca intotdeauna.

Opening Gala Concert EUROPAfest 31 - JAZZ AT THE PALACE

  Opening Gala Concert EUROPAfest 31 JAZZ AT THE PALACE București, 5 iulie, Sala Auditorium, Palatul Regal     Pe 5 iulie jmEvents t...