miercuri, 3 noiembrie 2010

Pietrele Doamnei din Rarău-catedrală gotică naturală



Munţii Rarău nu sunt foarte spectaculoşi dacă ne luăm după înălţime, doar 1651 de metri ( sus pe o tablă, scrie 1649!), altceva îi individualizează între munţii României, şi asta ţine de spectaculosul relief calcaros oferit de celebrele Pietre ale Doamnei.



Despre cum se ajunge în Rarău, am mai scris într-o postare. Noi am ajuns cu maşina până la Motelul Rarău aflat la 1520 de metri altitudine, de unde se ramifică o multitudine de trasee, inclusiv pe şi spre unul din turnurile Pietrelor Doamnei.



Ce sunt Pietrele Doamnei?

Din punct de vedere geologic, acestea fac parte dintr-o klippă triasică de calcar, ce apare sub forma unei cuvete calcaroase peste un fundament de şisturi cristaline. Aceste stânci de forma piramidală, au o altitudine de 1634 de metri, şi sunt de fapt trei turnuri de calcar, mărginite de o centură de grohotişuri( stânci colţuroase desprinse din munte), acoperită de molizi şi jnepeni.



Turnul cel mai înalt are nu mai putin de 75 de metri, şi este indicat pentru escalada alpiniştilor şi nu pentru turiştii de ocazie, care pot cel mult să urce pe cel de-al doilea turn, urmând traseul indicat ce porneşte de la motel.
A fost declarată rezervaţie în 1955.



Alte atracţii

Frumuseţea acestor munţi nu începe şi nu se termină cu aceste ,,pietre", ele reprezintă doar cireaşa de pe tortul geomorfologic, al munţilor asociaţi cu descălecatul lui Dragoş Vodă.
Turnurile ca de catedrală gotică sunt completate fericit de nişte stânci ciudate aflate spre zona Pojorâtei, şi numite ,,Pop(ch)ii Rarăului,, asemenea unei turme de oi păstorită de bătrânul Rarău.



Undeva la 10 minute de motel se afla vestita Piatră a Şoimului, un punct de belvedere superb către Codrii seculari ai Slătioareişi despre care voi scrie altădată.
Se mai pot enumera Piatra Buhei şi Piatra Zimbrului, ultima situată chiar lângă Pietre, sau stâncile Adam şi Eva, sau Cheile Moara Dracului, Munceii Rarăului sau Vârful Todirescu. De asemenea exista si o peşteră numită Peştera cu lilieci, care este însă inaccesibilă pentru turişti, din cauza instabilităţii blocurilor de calcar.



Iată ce scria Geo Bogza despre Rarău:

,, ... cănd veţi coti spre apus, către ţinuturile păduroase ce se ridică în zare, către patria de demult a bourilor, atunci, pe măsură ce vă veţi afunda într-o lume de legendă şi de miresme foarte tari ale trecutului, muntele acesta se va ridica tot mai sus iar numele lui îl veţi auzi tot mai des... Soarele răsare sau apune pe Rarău, norii se adună sau se împrăştie pe Rarău, Moldova şi Bistriţa curg de o parte şi de cealaltă a Rarăului, turmele urcă sau coboară de pe Rarău."

Giumalăul văzut dinspre Piatra Şoimului

10 comentarii:

Traveling Hawk spunea...

Frumoase sunt Pietrele Doamnei! Pe vremea cand am fost eu acolo nu exista acel hotel din poza dar vad ca nodul acela de poteci, pe care il stiu, a ramas la locul lui! Asta ma mai linisteste...

DUTA spunea...

Imi place descrierea detailata a muntilor Rarau.
Numele mentionate (Pojoratei, Piatra Buhei, Piatra Zimbrului, etc..) suna ca poezie in urechile mele.

Viorel Iraşcu spunea...

@Traveling- vremea aceea trebuie sa fie foarte indepartata, pentru ca intre timp multe s-au schimbat.
@DUTA- asa este, o adevarata poezie a naturii.

Unknown spunea...

Pietrele Doamnei sunt frumoase si atragatoare, dar pe mine m-au incantat Degetelei Doamnei. Shapoo doamnei indraznete si autorului pentru postat.
Felicitari pentru upgrade!

Viorel Iraşcu spunea...

Multumesc, Domnule Ilan.Galant si elegant ca intotdeauna.
Cu respect.

Remus Ionescu spunea...

Am fost in zona in vara anului 1999, impreuna cu sotia, chiar in ziua eclipsei de soare, venind dinspre Chiril si facind o oprire la schitul Rarau. Peisajul este foare frumos, insa drumul de coborire catre Cimpulung Moldovenesc, era pe atunci practic distrus. Oare azi tot asa o fi ?

Viorel Iraşcu spunea...

N-am coborat pe acolo, dar cred ca este la fel ca la urcarea dinspre Chiril, cu multe emotii.Am inteles ca exista un proiect.Dar este doar un...proiect!
Cu respect.

Anonim spunea...

Drumul Rarau - Cimpulung Moldovenesc este in curs de renovare. Cam jumatate din acesta a fost asfaltat recent deja. Din pacate drumul va fi folosit nu numai de oameni civilizati ci si de multi d'aia cu ceafa groasa care vor veni pe munte ca sa chiuie si sa raga ca vacile pe ritmuri de manele. E posibil ca un grup de animale cu obiceiuri locale proaste sa strice vacanta tuturor celor cu bun simt daca nu va fi macar un jandarm in zona de langa hotel.

Anonim spunea...

are dreptate ANONIMUL ..nu mai merg niciodata intr-un loc unde se poate urca pana langa munte/cabana cu masina...cat despre manelisti are perfecta dreptate...mai bine alege-ti trasee in care trebuie sa mergi mai mult de 5 h..pe jos unde stii sigur ca nu pot sa ajunga si asemenea oameni acolo....cat despre "cefe late""" mai nou sunt manechinuiti de astia epilati pe picioare si pensati..nu mai zic de tricourile lor roz (barbatii sunt pe cale de disparitie).....a si app jalnica cabana ....si cabanierul care era praf la ora 17 cand am ajuns eu acolo.....sa ii para rau ca o murit Ceausescu cred ca de atunci nu o mai renovat nimic...si varul de pe pereti are mirosul anilor 80'....rusine...un sfat ...ALEGE-TI VARFUL BISTRICIOR!!!cel mai frumos..va multumesc!

Unknown spunea...

Nr tel ptr o rezezervare LA hotelului de sus as Dori va ROG say cum se numeste hotelul

Re-Descoperă România Episodul 12. Planul înclinat de la Covasna. Lecția de fizică cu bușteni

Oraș stațiune Covasna, Județul Covasna, Depresiunea Brașovului, Munții Întorsurii, Carpații Orientali  sursa foto: colecție personală Ap...