Dealul cu Melci din Apuseni- unicat paleontologicRezervaţia paleontologică(ocroteşte fosile de scoici, melci, etc. -din diferite perioade geologice) ,,Dealul cu Melci", este situată în comuna Avram Iancu, din Munţii Apuseni, aproximativ vis a vis de Cascada Pişoaia.Nu trebuie căutat mult, pentru că dealul se termină chiar în stradă, iar stâncile găurite ce o mărginesc nu stârnesc curiozitatea nimănui, mai ales că panoul este undeva la câţiva metri ascuns în spatele unui refugiu de autobuz. Din păcate mulţi ,,terorişti de mediu,, au luat acasă mici fragmente de rocă cu fosile încorporate, pentru a le aşeza într-un loc cu mult praf din balcon sau de aiurea.Fosilele de gasteropode au o vârstă impresionantă, de circa 70 de milioane de ani, din Cretacic (perioadă geologică din Mezozoic, situată după Jurasic, în timpul dinozaurilor) când în această zonă se află un recif şi probabil un atol coraligen, în condiţii de climă tropicală.Din cele 35 de specii de moluşte ce se întâlnesc în acest loc, cea mai mai mare şi reprezentativă este Acteonella gigantea.
Aceste moluşte au rămas captive în strate geologice unde alternează conglomeratele(pietrişuri cimentate) cu gresiile(nisipuri cimentate) şi cu marnele(argile calcaroase).

Comentarii

Iulian Timar a spus…
superb articol Vio, felicitări!
Viorel Iraşcu a spus…
Multumesc Yoyo, si... bine ai revenit!
Iulian Timar a spus…
după o binemeritată lungă pauză :) merci!
VertAnge a spus…
Nu aveam idee ca exista un astfel de loc in Romania. Multumesc frumos pentru informatii!
Viorel Iraşcu a spus…
@VertAnge-cu placere.
@Yoyo- noua luni chiar este o pauza binemeritata.
cazare predeal a spus…
Interesant articolul. Sunt zone in Romania despre care habar nu are majoritatea dintre noi. Muntii Apuseni sunt o comoara peisajistica.

Postări populare de pe acest blog

Gunoi Land

Top zece lacuri din România, după suprafaţă

Altitudinile principalelor staţiuni din România și tipul lor