sâmbătă, 26 noiembrie 2011

CELE ZECE MINUNI TEHNICE ALE ROMÂNIEI


Încercăm marea cu degetul și alcătuim o listă cu minunile tehnice pe care trebuie să le vezi, măcar o dată în viață în România, după legea musulmană a vizitării locului sfânt de la Mecca.
Ca toate demersurile de acest gen, de până acum, menționăm că nu deținem și nu propunem adevăruri absolute, ci supunem atenției cititorilor câteva locații turistice deosebite.
Operele de arhitectură inginerească sunt atracții turistice, oriunde în lume, de ce n-ar putea ocupa un loc de cinste și între elementele cu care ne mândrim, chit că multe dintre ele aparțin epocii de tristă amintire. Sper să nu răscolesc nostalgiile comuniste ale unora, de genul ,,ce bine era..."

Iată( într-o ordine aleatoare) propunerile noastre pentru cele Zece Minuni Tehnice al României:
Citiți și
Cele zece minuni medievale din România

1. Hidrocentrala Porțile de Fier I

  Barajul este situat în zona de sud a Podișului Mehedinți, la doi pași de Drobeta Turnu Severin, în localitatea componentă Gura Văii. Construit împreună cu sârbii(iugoslavii pe atunci) are 441 metri lungime si 55,5 metri înăltime. Există doua ecluze, pe partea fiecarui stat. In partea românească, se poate vizita atât hidrocentrala cât si muzeul cu ceea ce s-a mai slavat de pe insula Ada Kaleh. Despre insulă AICI.
Locația pe hartă AICI.

2. Transfăgărășanul

Despre acest drum transcarpatic s-au scris mii de pagini. Multă lume se mândreste că ,,l-a facut". Iată postarea mea despre aceasta mândrie naționala, construita de comunisti si despre viziunea lui Ceausescu.
Link catre articol AICI.
Locația pe harta AICI.

3. Transalpina-Drumul Regelui

Noua senzatie în materie de turism auto, Transalpina se bucura de cronici favorabile peste tot în țară și în străinatate. Drumul Regelui, sau DN 67 C, are o vechime impresionanta, mergând până spre 2000 de ani, atunci cand armatele lui Traian au intrat pe drumul de culme cunoscut doar de catre daci. El leagă azi orașele Novaci și Sebes din Transilvania. Am ajuns anul acesta, iar postarea va aparea de sărbători.
Locația pe hartă AICI.

4. Semeringul Bănățean

Semmeringul este un tren şi o cale ferată din Alpii austrieci, după care a fost construită şi calea ferată Oraviţa-Lişava- Gârlişte- Anina.
Zona acesta a muntilor Locvei este străbătută de o cale ferată absolut spectaculoasă care te poartă pe 33 de kilometri peste prăpăstii adânci, peste care au fost construite nu mai puţin de 10 viaducte şi 14 tuneluri.
Tăiată în stânca cristalină dură, începând din 1854 linia şerpuieşte prin păduri neumblate, prin zone fără nicio aşezare umană, pe o diferenta de nivel între cele doua capete de 337 de metri.
Locomotivele speciale care tractează cele trei trenuri mixte pe zi(marfa şi călători) trebuie să facă faţă unor curbe cu o deschidere de pâna la 114 metri.
Locatia pe harta AICI.

5. Casa Poporului

Palatul Parlamentului de azi, este într-adevăr o clădire uriașa, a doua din lume după cum știti. Eu aș privi-o și ca cimitirul multor militari de la ,,dilibau", miilor de ființe care au lucrat aici rupți de familie, în conditii grele, pentru un vis. Nu vreau sa scriu depsre ea. Nu-mi place!

6. Barajul Vidraru

O lucrare inginerească hidrotehnică care ar lasa pe oricine cu gura cascată. Al șaselea din Europa si al noulea din lume, la momentul finalizarii constructiei.
Am scris un articol foarte vizionat despre acest baraj, considerat de unii cel mai înalt din țară -AICI.
Locația pe harta AICI.

7. Barajul Izvorul Muntelui-Bicaz.


Am mai scris, chiar de mai multe ori, despre acesta constructie monumentală, pe care o cunoaște toată lumea. Din păcate, mii de oameni au fost strămutati, mii de case inudate și o suprafață uriașa a ecosistemului Văii Bistriței a fost afectată iremediabil.

Articolul despre cel mai lung lac din țară AICI.
Locația pe hartă AICI.

8. Canalul Dunăre-Marea Neagră

Tot o construcție impresionantă, megalomanică, din perioada anilor '80. Rolul lui este clar de a rduce distanțele   durile sunt opere de arta, cum este cel de la Agigea, sistemul de ecluze functioneazăfoarte bine numai ca nu este...rentabil. Nu mai vorbesc despre munca fortata, penitenciarele cu deținuti politici de la Poarta Albă.
Articolul despre canal AICI.
Locația pe hartă AICI.

9. Mocănița de pe Valea Vaserului

Se pare că odata luată de o companie elvețiana, parcă, mocănița asta cu care eu am mers în 1992, este o atracție din ce în ce mai mare pentru Maramureș. Trebuie să-ți faci rezervare, să plătesti o sumă frumușică, dar peisajul merita tot efortul. Vaserul este un afluent al Vișeului, care creează chei spectaculoase catre granița cu Ucraina. Găsiți informații în gara CFF( Căile Ferate Forestiere) din Vișeul de Sus. Click AICI pentru locatie.

10. Salina Turda


Salina Turda este apogeul în materie de investiție turistică din România ultimilor ani. S-a reușit o refacere la cele mai înalte standarde europene, cu fonduri europene. Felicitări autorităților locale.
Articolul despre minunea tehnica româneasca nr.1 AICI.
Locația pe hartă AICI.


ALTE MINUNI TEHNICE CARE AR PUTEA INTRA ÎN TOP

- Șoseaua și calea ferată construită în Defileul Jiului, sau Bumbești-Livezeni, pe 33 de kilometri, într-o zona foarte îngusta și pitorească;
- Șoseaua și calea ferată construită între Transilvania și Maramures, pe relașia Slava -Vișeu;
- Șoseaua și calea ferată de pe Defileul Oltului, între Turnu Roșu și Cozia;
- Șoseaua care urmărește Defileul Dunarii, între Orșova și Moldova Nouă;
- Barajul Gura Apei din Retezat, cel mai înalt din țară;
- Barajele de pe Someșul Cald din Munții Apuseni;
- Podul construit de Anghel Saligny peste Dunăre, la Cernavodă;

5 comentarii:

Traveling Hawk spunea...

O incercare meritorie, Viorel! Poate n-ar strica sa fie amintite minunile tehnice populare, cum ar fi morile de apa sau casele din lemn maramuresene, imbinate fara nici un cui sau piva, precursoarea masinii de spalat. E adevarat ca nu sunt constructii, ca cele enumerate de tine dar sunt realizari tehnice.

Viorel Iraşcu spunea...

Da ai dreptate, m-am gandit. Dar asta poate fi un cap de lista la minunile tehnice medievale din Romania. Cu respect.

Fosile spunea...

Stii,dupa ce am traversat tunelul lung de la intrare incercind sa-mi inchipui cum e sa pasesti inlantuit sau tragind o greutate cu piciorul,dupa ce am coborit treptele,cu mare grija,nu in fuga,impins de altii sau biciuit cu posibilitatea de a aluneca si pravali in gol,dupa ce am vazut altarul si am simtit durerea,disperarea,chinul si parca pierderea sperantei din ochii plini cu praf de sare,n-am reusit sa consider o minune a tehnicii Salina Turda ci doar inca o ingropare a istoriei noastre,asa cum a fost ea.Buna sau rea.Urita sau frumoasa,dar a noastra.Poate,daca ai fi trecut pe acolo inainte de luminile si circul care are loc acolo,ai fi spus si tu ca este o profanare ceea ce se intimpla acum.
Ma rog,asta simt eu.

Viorel Iraşcu spunea...

Poate ca asa este, sau sigur asa este.Munca, chinul, silnicia miilor de ocnasi a dus la realizarea unei minuni tehnice. La fel cum in Kimberley, in Africa de Sud, miile de negri au creat cea mai adanca mina din lume. Ea nu apartine albilor de acolo, ci negrilor. In ceea ce priveste profanarea, prefer o asemenea investitie, decat niste galerii inundate de apa, care sa prabuseasca tavanul, asa cum s-a intamplat la Ocnele Mari sau la Ocna Mures.
Cu respect.

fosile spunea...

Nu era inundabila.Era muzeu.E drept,fara tehnica actualizata.
Era doar un muzeu.

Despre ancorarea în trecut și România Deșteaptă

Înainte, în alte timpuri, știam că nu știam. Nu aveam cum. Acum avem de unde ne informa, avem posibilitatea să știm, însă ne place în contin...