duminică, 15 aprilie 2012

Lacurile și barajele de pe apele Frumoasei(Sebeșului)


Amenajarea râului Sebeș, numit de păstorii Mărginimii și descris de Sadoveanu, ca Frumoasa(pe cursul său superior), a început în anii '70.
Mulți iubitori ai munților regretă și acum, și pe bună dreptate, modificările antropice de anvergură generate de construirea a trei lacuri de acumulare și patru hidrocentrale.
Acest lucru a permis și crearea drumurilor care traversează grupa Parâng de la sud la nord, în sensul de curgere al Sebeșului, sau de la vest la est, în sensul de curgere al Lotrului și Latoriței.


Să revin la lacul Oașa. Acesta este cel mai mare pe care îl întâlniți la coborârea din Șaua Tărtărău, pe Transalpina.

 Se pare că în multe locuri pădurile de conifere au rămas la locurile lor, în altele puieții au devenit brazi și molizi falnici, iar asta mai ostoiește dorul unora de hribi și de păduri bătrâne de conifere.
În 1979 se dă în folosintă barajul  lacului Oașa, cel care stăvilește 136 de milioane de mc de apă, adunată de pe un bazin ce prinde  și Munții Șureanului și pe cei ai Cândrelului.
Drumul (DN 67C) mărgineste pe o lungime de peste 6 kilometri apele lacului, unde se întâmplă și lucruri necurate- vezi poza și postarea despre fenomenul misterios - aici.

Cabana și minicomplexul turistic înfiripat aici au fost strămutate odată cu apariția lacului( unele construcții sunt acum la zeci de metri sub apă). Vă puteți opri aici, dacă aveți de gând să atacați mai puțin cunoscutul Șureanu ( Cabana Sureanu- 1734 metri) și al său Vârf a lui Pătru( 2130 metri), care se profilează în fundal, în prima poză.


După ce lăsăm și ocolim Culmea Fetița (pr)in stânga, ne înscriem în continuare pe Transalpina, până ajungem în zona de confluentă a Sebeșului cu  afluentul său Bistra, care coboară din zona centrală a Cândrelului.
Aici a fost construit al doilea baraj numit Tăul Bistra, cu un baraj ceva mai spectaculos( 42 metri înălțime) decât cel de la Oașa, dat în folosință în 1984.






 Lacul este însă mai mic putând primi doar 26 milioane de mc de apă, iar forma sa curbată se datorează depresiunii formate în zona de confluență.
Drumul se îngustează destul de mult și asta chiar la baraj, semn că gnaisele și șisturile cristaline ale Șureanului au fost greu de dizlocat.

Deja sunt 44 de kilometri trecuți de la Obârșia Lotrului și ne îndreptăm către comuna Sugag, unde la Capâlna a fost creată a treia acumulare numita Lacul Nedeiu sau Obrejii de Căpâlna.
Hidrocentralele ce deservesc aceste lacuri de acumulare sunt bine ascunse în munți, la adâncimi între 300-600 de metri, unde apa este adusă prin galerii pentru a produce energie electrică




Fotografia este făcută de pe Dealul Cetățuia acolo unde se află cetatea dacică monument UNESCO.
Imediat după ce apele lacului ies din canalul de fugă se afla căbănutele de la Vraja Vacanței, despre care v-am mai vorbit AICI.








Niciun comentariu:

Re-Descoperă România Episodul 12. Planul înclinat de la Covasna. Lecția de fizică cu bușteni

Oraș stațiune Covasna, Județul Covasna, Depresiunea Brașovului, Munții Întorsurii, Carpații Orientali  sursa foto: colecție personală Ap...