miercuri, 4 aprilie 2012

Supa crema de ardei copti

Invitația -Aici.
Motto-ul acestui miniproiect l-am găsit într-o carte de bucate, vinuri și obiceiuri românești( Ed. Paideia, 2008) scrisă de regretatul Radu Anton Roman:

,,...în spectacolul care tocmai începe, scenografia și costumația corecte sunt: copil bine educat dar desculț, murdar și flămând, bunica gălăgioasă, dar pâinea lui Dumnezeu, curtea țărănească, cu iarbă moale, nuci și flori de regina nopții, și seara, ca o amețeală blândă și misterioasă de pe cea lume, lumini arămii ce se sting într-un început leneș, aproape adormit, de toamnă târzie, se aud harapnice depărtate, aici sunt un sunet ce confirmă pacea, ca și năvala bivolilor pe uliță, cu răget cald, domestic, o, Doamne, ce imagini interioare, ce cărți poștale imprimate pe sufletul meu, Ohabă, moșie nesmintită decât de amintiri prea duioase, ești mai mult decât hotarul viselor vechi și inocente, ești o închipuire".

Totul se învârtea, în acel articol, în jurul... unturii, aceea mâncată cu pâine prăjită și frecată cu usturoi ori ceapă. Ferice de cel ce se (RE)descoperă, în aceste descrieri absolut răscolitoare pentru orice suflet de copil închis în carapacea de adult (semi)corporatist.



Ţara Maramureşului ( iubită și descrisă de prietenii de la jurnal de călătorii) este asociată marii depresiuni intramontane a Maramureşului, dar şi zonelor aferente din județul cu același nume.
Este mărginită la est de Munţii Maramureşului, la sud şi vest de Munţii Rodnei, Ţibleş şi Gutâi, iar la nord de râul Tisa, unde se află graniţa cu Ucraina, continuându-se şi dincolo, cu regiunea omonimă din ţara vecină.

  
Obiective turistice: bisericile din lemn intrate în patrimoniul mondial UNESCO: Bârsana(biserica din sat şi nu mânăstirea!!!), Poienile Izei, Surdeşti etc. apoi tradiţiile şi obiceiurile păstrate de sute de ani; Cimitirul vesel de la Săpânţa dar şi cergile realizate aici; Memorialul victimelor Comunismului de la Sighet; mocăniţa de pe Valea Vaserului; staţiunile balneoclimaterice de la Ocna Şugatag şi Coştiui sau Complexul turistic Borşa.



Rețetă trimisă de Iulia și Franc de la JURNAL DE CĂLĂTORII
Vă mulțumesc!

Ardei capia copti si curatati

Ardei capia copti si curatati

Ingredientul principal al acestei supe dupa cum este evident,  este ardeiul capia copt, care poate fi in ce cantitate ne dorim. Parerea mea este ca ar fi bine sa folositi peste un kilogram de ardei copt, pentru a da savoare supei. Coacem ardeii, ii decojim si ii lasam la scurs si la racit. In acest timp punem la fiert in apa fiarta si putin sarata cateva legume, dupa preferinta.

Legumele fierte

Legumele fierte

Lasam la racit apa in care am fiert legumele, legumele  si ardeii copti.
Dupa ce acestea sunt reci le dam prin blender. Eu dau prin blender cateva legume, cativa ardei copti cu putina apa in care au fiert legumele si continui astfel pana e gata. Ideea ca trebuie sa o potrivesti dupa gust, poate nu e necesar sa dam prin blender toate legume.. facem din aproape in aproape pana ajunge la gustul care il vrem.
Punem la foc mic supa crema pentru a se omogeniza toate ingredientele, completam cu apa in care au fiert legume, pana ajungem la textura care ne place.

Supa creama de ardei copti

Supa crema de ardei copti

Dupa cum se vede nu am pomenit de ulei. Eu stiu ca nu e sanatos ca uleiul sa fiarba, asa ca il pun in farfurie, cand servesc supa alaturi de smantana si obligatoriu patrunjel.

3 comentarii:

Unknown spunea...

s-a spart gheata!
interesant articolul!
reteta imi place :)
o saptamana frumoasa!

Viorel Iraşcu spunea...

Sper sa se crape in mai multe bucati.

Paravion - bilete avion spunea...

Yum, arata gustos.

Re-Descoperă România Episodul 6.Defileul Latoriței. Fără cuvinte, în multe cuvinte

  101 locuri românești / plecatdeacasa.net Defileul Latoriței. Fără cuvinte, în multe cuvinte Sat Ciunget, Comuna Mălaia, Județul Vâlcea, Mu...