joi, 31 ianuarie 2013

Mănăstirea Piatra Scrisă

by Sofia Flori

Manastirea Piatra Scrisa, se afla in localitatea Armenis din Caras- Severin.

Pe drumul dintre Turnu Severin si Timisoara (E70 / DN6), pe la jumatatea drumului, se afla Manastirea Piatra Scrisa, chiar langa  sosea,  fiind  putin vizibila.

Acest mic schit poate trece neobservat de catre cei care nu cunosc zona, pentru ca este mic si aproape "inglobat" in stanca din apropierea podului de cale ferata; doar un perete, de culoare alba iese in evidenta din stanca si este facut de om.

Restul peretilor sunt formati de  stanca. Trebuie sa urci cateva trepte ca sa intri in biserica. Interiorul este micut dar foarte primitor, format doar din naos si altar, cu cateva icoane pe pereti, o bancuta si cateva flori. Pe jos este piatra.

       De fiecare data  cand am ajuns aici, am gasit liniste si m-am bucurat de simplitatea  si frumusetea locului in care s-a construit  minunatia asta de biserica.
Peste drum de schit se afla un mic popas si o mare parcare. Aici se obisnuieste, sa se ia o mica pauza de cei care sunt "plecati de acasa" la un  drum mai lung sau mai scurt. 

Numele de "Piatra Scrisa" vine de la icoana gasita pictata in stanca, in momentul cand se lucra la calea ferata. Muncitorii au gasit aceasta icoana care reprezinta  Sfanta Treime si au considerat ca nu este pictata de om.

Prezenta icoanei in acel loc, dar  si localnicii, l-au induplecat pe inginerul lucrarilor sa protejeze icoana si acesta a schimbat proiectul deviind iesirea din tunelul feroviar si astfel salvand icoana.


Prima mentiune despre Piatra Scrisa a fost gasita pe o harta militara austriaca in anul 1788. Poarta hramul "Duminica Tuturor Sfintilor",  in prima duminica dupa Rusalii. Despre icoana misterioasa, pictata pe stanca sunt legate mai multe legende, unele plauzibile, altele nu.

Niciun comentariu:

Vaporeto pe Bega

Știați că pe Bega, în Timișoara, există un fel de autobuz... fluvial? Canalul a fost curățat, reamenajat, o adevărată oază de răcoare vara. ...