joi, 9 mai 2013

Globul geografic unic de la Muzeul Apelor din Fălticeni

Undeva, pe o străduță cochetă din centrul vechi al târgului moldovenesc, se află un muzeu de științele naturii, numit al apelor, pentru că prezintă munca de o viață a doi fii ai orașului:  Prof. Vasile Ciurea și Acad. Mihai Băcescu, un oceanolog de prestigiu.

Aici se află un exponat unic în lume, despre care auzisem încă din timpul facultății, de la un coleg din zonă. La mai bine de 20 de ani de atunci, am ajuns în sfârșit să-l văd. Globul este o veritabilă operă de artă...geografică.


Profesorul Neculai Isaic, din Vadu Moldovei, a trudit mai bine de cinci ani să creeze un glob geografic fizic, care să înfățișeze relieful Terrei.
Munții și celelalte trepte de relief de pe uscat sunt oarecum cunoscute, dar particularitatea deosebită a acestui glob este că redă cu mare finețe relieful bazinelor oceanice. Și ar trebui să ne gândim că în anii '80, imaginile satelitare erau rare și aveau o rezoluție inferioară, ceea ce face ca efortul profesorului Isaic să fie cu atât mai important. Se pot ,,citi,, cu ușurință, riftul Atlanticului și faliile transversale sau fosele abisale din marginea vestică a Oceanului Pacific.

Restul muzeului aduce un omagiu cercetărilor academicianului Băcescu și lucrărilor profesorului Ciurea, ctitorul muzeului. Mai găsiți câteva acvarii cu pești locali și un morun împăiat uriaș sau scoici din diferite părți ale lumii.

Niciun comentariu:

Despre ancorarea în trecut și România Deșteaptă

Înainte, în alte timpuri, știam că nu știam. Nu aveam cum. Acum avem de unde ne informa, avem posibilitatea să știm, însă ne place în contin...