marți, 21 mai 2013

Trasee turistice în Moldova- o recomandare pentru străini



Am fost rugat să alcătuiesc câteva recomandari pentru câţiva români din Canada, care vor fi însoţiţi de un grup de străini. Iată ce recomadări am făcut, poate aveţi ceva de adăugat.


Arbore
Traditii româneşti

1. Muzeul măştilor populare de Târpeşti, jud Neamt, sau Muzeul Nicolae Popa, cel mai mare muzeu particular etnografic din tara. Relativ aproape de Targu Neamt, 4-5 kilometri.

2. Muzeul lemnului din Câmpulung Moldovenesc.Mii de unelte din lemn din Bucovina din secolelele XIV-XIX plus o expoyiţie în aer liber şi una de sculptură în lemn, situat chiar în centrul oraşului.Ghizi extrem de inimoşi!

3.Casa memorială Ion Creanga din Humuleşti. Azi cartier al orasului Targu Neamt.

Cetăţi medievale

1. Cetatea Neamţului, recent renovată şi cu interioare refăcute, cu finanaţare europeană. Cetate inclusă într-un traseu al celor mai mari cetăţi medievale europene!

2. Cetatea Sucevei. Arhicunoscută, situată la doi paşi de oraş, cu un festival medieval în fiecare mijloc de vară.

Obiective naturale

  1. Masivul Rarău cu Pietrele Doamnei( stânci înalte de 70 metri!). Drumul de la Pojorâta (Aici) a fost modernizat și se poate ajunge până la Hotel Alpin Rarău. Mai există un drum dinspre Chiril, pe valea Bistriței, care trece pe lânga un schit de o rară frumusețe.
  2. Masivul Ceahlău, vazut ori dinspre Izvorul Muntelui, lângă orașul Bicaz, sau dinspre  lacul de acumulare de la Bicaz, ori din stațiunea Durău, cu vizitarea schitului Durău, iar daca vremea este bună se poate vizita cascada Duruitoarea( 2 h 30 min)
  3. Lacu Roşu, de baraj natural, cu o trecere spectaculoasă prin Cheile Bicazului. Nu ratați în stațiune să întrebați despre Cheile Bicăjelului, un traseu de mașina într-un ținut uitat de lume, la capătul căruia se afla un cătun numit Trei Fântâni.
  4. Pietrele Muierilor de la Solca, situate la aproape 1000 de metri altitudine, pe o înălţime care domină orăşelul , despre care se spune că are cel mai ozonat aer din România
Mănăstiri

     1. Mănăstirea Neamţului - cea mai mare şi mai cunoscută mănăstire din jumătatea de est a ţării.
     2. Mănăstirea Bistriţa, ctitoria lui Alexandru cel Bun, la 3 kilometri de Piatra Neamţ.
     3. Grupul de mănăstiri din Depresiunea Neamţului: Agapia , Văratec, Secu şi Sihla.
     4. Mănăstirea Râşca, semipictată şi cu o poziţie superbă.
    5. Mănăstirea monument UNESCO, de la Pătrăuţi, la 8 kilometri de Suceava, ctitoria lui Ştefan cel Mare.
    6. Mănăstirea Dragomirna, o  adevărată fortăreaţă cu cea mai mare turlă din Moldova, 42 de metri.
    7. Mănăstirile pictate monumente UNESCO de la Voroneţ, Moldoviţa, Suceviţa şi Arbore, plus cele de la Humor şi Probota.
Lucina
    8. Mănăstirea Putna, necropola domnească a familiei marelui domnitor, Ştefan cel Mare.


Oraşe

  1. Piatra Neamţ- o plimbare cu telegondola până la Muntele Cozla, oferă o panoramă superbă asupra orașului și a Bistriței cu lacurile sale de acumualare.
  2. Gura Humorului, orăşel-staţiune, cochet, cu pârtie de schi şi cu Mănăstirea Humorului, monument UNESCO.
  3. Fălticeni- oraş cu un muzeu al apelor, interesant și cu muzeul unui ucenic al lui Brâncuşi, Ion Irimescu. http://www.plecatdeacasa.net/2013/05/globul-geografic-unic-de-la-muzeul.html
Inedite

  1. Parcul natural Dragoş Vodă, din Vânători Neamţ, lângă mănăstire, cu 10 -12 zimbri( înrudiți cu boul moscat canadian!), care vor fi lăsați în libertate.
  2. Salina de la Tg. Ocna şi Staţiunea Slănic Moldova.
  3. Salina Cacica.
  4. Pentru sărbători folclorice în orice perioadă: http://www.plecatdeacasa.net/2011/01/sarbatorile-traditionale-nedeile-si.html
  5. Herghelia de la Lucina, din creierii obcinelor bucovinene, într-un cadru natural elveţian. Despre cai şi program aici
  6. Huțulca- o mocăniță interesantă care se poate lua din Vatra Moldoviței.


Niciun comentariu:

Re-Descoperă România Episodul 12. Planul înclinat de la Covasna. Lecția de fizică cu bușteni

Oraș stațiune Covasna, Județul Covasna, Depresiunea Brașovului, Munții Întorsurii, Carpații Orientali  sursa foto: colecție personală Ap...