duminică, 17 noiembrie 2013

Portoroz- stațiunea de vis de la Adriatica

Portoroz este stațiunea cea mai cunoscută de pe riviera slovenă a Mării Adriatice. Da, poate nu știați, Slovenia are ieșire la mare, pe doar 46 de kilometri, în extremitatea estică a Golfului Trieste.
O limbă de pământ stâncoasă, îngrămădită între litoralul croat și cel italian.
Orașul cel mai cunoscut și mai mare de pe această coastă este Piran, în a cărui jurisdicție se află perla litoralului sloven, Portoroz.
Numele său vine de la călugării benedictini, care au înființat aici o mănăstire numită Santa Maria de la Rose, situată în apropierea unui port natural ferit de furtuni, astfel că pe hărțile vremii apărea denumirea de Porto Santa Maria de la Rose, transformat în timp în Portorose( în italiană) sau Portoroz în slovenă, adică Portul Trandafirilor.

Frumusețea sa constă în situarea extraordinară pe coastele calcaroase,  cu multe care rustice care curg în valuri către micile porturi de ambarcațiuni.
Dintre casele rasfirate pe străduțe înguste răsar peste tot palmieri, pini portocalii mediteraneeni, tuia columnari, măslini, migdali și smochini. Iar la tot pasul, peste zidurile gardurilor, cad tufe uriașe de oleandri roșii, albi, roz sau lila.
Deși este o stațiune mare, aspectul ei îngrijit și curat nu-ți oferă sentimentul  pe care-l ai in țară, că ești sufocat de construcții, de comercianți agresivi sau de fumul gratarelor.
Hotelurile de cinci stele care stau aliniate frumos în zona centrală a stațiunii și șiragurile de case cu acoperiș roșu și terase care dau către mare, sunt perfect încadrate în peisajul exotic al acestei oaze de relaxare.

Restaurantele și terasele, pentru toate gusturile și buzunarele, se înșiră frumos pe așa zisa plajă, oferind mâncare tradițională și internațională și băutură, cam scumpă, este drept, pentru că în Slovenia TVA-ul la băuturi este de 24 %, mult mai mare decât la alimente.

De ce am spus despre ,,așa numit plajă"? Pentru că la ei, ideea de plajă înseamnă betoane și trotuare de granit pe care se întind prosoapele de plajă, sau zonele cu iarbă verde dintre pinii mediteraneeni. Există o plajă cu nisip și sezlonguri în centrul stațiunii.

Un sezlong este în jur de 10-15 euro pe zi, de închiriat, dar turiștii nu se înghesuie, preferă să stea pe promenadă sau pe pasarelele de lemn care înaintează în apa adâncă și mult mai sărată a Adriaticii.
Dacă este să revin la mâncare, trebuie să vă spun să nu ratați CEVAPCIC, niște mici -foarte mici- care se servesc câte 10 la porție( de la 3 la 6 euro, în funcție de terasă) cu ceapă roșie sau albă și cu un sos de gogoșari.

Mmmm, delicios! De asemenea, nu ratați altă specialitate paniugoslavă( adică răspândită pe tot fostul teritoriu iugoslav) numită PLEȘCAVIȚA, o chiftea uriașă umplută sau nu  cu brânză tradițională, amestecul de carne fiind identic cu cel de cevapcici, adică carne de vită, porc sau oaie, fără amidonul și usturoiul nostru.
În multe restaurante veți fi serviți înainte de orice cu un aperitiv și cu un fel de țuică din partea casei. Cele mai multe dintre restaurante nu trec acest aperitiv în nota de plată.

Pentru cumpărături, căutați magazinele MERCATOR, unde găsiți bere mult mai ieftină( la terase este peste 3 euro!) specialități de carne și brânzeturi numai bune pentru păpat în sendvișuri.

Pentru relaxare căutați zona din nordul stațiunii numită St. Bernardin, unde se află un complex de patru și cinci stele cu o zonă de spa, cu jacuzii și piscine cu apă termală, la 35-45 de euro de familie pe zi, în plin sezon.

Tot acolo  faceți cumpărături pe aleea cu magazine, unde sunt la vânzare tot felul de nimicuri și suveniriuri pentru toate buzunarele.

A, și nu uitați de ÎNGHEȚATĂ! Slovenii sunt cei mai mari consumatori de înghețată din Peninsula Balcanică, probabil o reminescență din timpul stăpânirii italiene. Vitrinele cu gelato se găsesc la tot pasul cu 1-2 euro cupa, în toate zonele de promenadă ale stațiunii. Încercați înghețată cu MODRO NEBO, adică cu fructul pasiunii!

Dacă aveți bani de cheltuit, alegeți unul din numeroasele casinouri care-și fac reclamă peste tot, semn că este o stațiune a bogaților, dar nu una exclusivistă.
În Slovenia sunt autostrăzi spre orice zonă importantă, cum ar peșterile Skokjan sau Postojna, cea spre Portoroz se termină în orasul Koper, la zece kilometri de stațiune, așa că se ajunge foarte ușor și foarte repede de la Ljubljana. Coordonate GPS: 45°30′59.88″N 13°34′47.89″E
A, şi să nu uit! 
AM PRIMIT BON FISCAL PENTRU ORICE AM CUMPĂRAT SAU COMANDAT!











Niciun comentariu:

Re-Descoperă România Episodul 6.Defileul Latoriței. Fără cuvinte, în multe cuvinte

  101 locuri românești / plecatdeacasa.net Defileul Latoriței. Fără cuvinte, în multe cuvinte Sat Ciunget, Comuna Mălaia, Județul Vâlcea, Mu...