Este interesant de văzut care a fost evoluția turismului din România, din perspectiva primelor organizații sau societăți turistice, un fel de cluburi de turism de azi.
Primele forme organizate de turism apar undeva la sfârșitul secolului al XIX lea, când cluburile sau asociațiile turistice încep munca de realizare a primelor poteci turistice marcate, a primelor cabane dar și a primelor publicații sau ghiduri de drumeție.
Să facem o scurtă cronologie:
-Societatea Carpatină Transilvană- 1880, înființată pentru: ,, cercetarea Carpaților Transilvaniei și a regiunilor învecinate, pentru efectuarea de excursii și înviorarea interesului pentru munți".
-Societatea Carpatină ,,Sinaia"- 1893, înființată de starețul mănăstirii Sinaia, arhimandritul Nifon, de fostul deputat și prim-ministru Tache Ionescu și de scriitoarea Bucura Dumbravă, mare iubitoare a Bucegilor și a drumețiilor montane( autoarea primei cărți despre turismul de munte- ,,Cartea Munților").
-Societatea de Gimnastică, Sport și Muzică Iași- 1902, care a ridicat o casă de adăpost pe Ceahlău și a militat pentru declararea zilei de 6 martie ca ,,Zi a muntelui".
-Societatea Turiștilor din România- 1903, înființată la București de profesorul Ludovic Mrazec și de Alexandru Tzigara Samurcaș, care a scos 13 anuare de turism, cu filiale la Câmpulung și Iași.
- Hanul Drumeților-1921, înființată de membrii Societății Turiștilor din România, Mihai Haret, Nestor Urechia și Emanoil Bucuța, cu scopul de a încuraja ,,turismul pe jos".
-Societatea turistică ,, Frăția Munteană"- 1921, înființată la Cluj Napoca, și avându-l ca președinte pe marele om de știință și speolog Emil Racoviță.
-Touring-Clubul României-1926, și care apare ca asociație de turism și pentru protecția naturii, organizată pe secțiuni: Brașov, Munții Apuseni, Bucovina, Retezat, Maramureș, Banat, Arad, Satu Mare, Vrancea.
-Asociația turistică ,, România Pitorească"-1930, la București.
- Clubul Alpin Român- 1934
-Oficiul Național de Turism( ONT)- 1936, primul organism guvernamental de turism, apărut printr-o lege votată de Senatul României la 27 februarie 1936.
blog de lărgit orizontul Admin: Viorel Irașcu, Bacău, e-mail viocalatorul@gmail.com sau v_irascu@yahoo.com
Abonați-vă la:
Postare comentarii (Atom)
Re-Descoperă România Episodul 6.Defileul Latoriței. Fără cuvinte, în multe cuvinte
101 locuri românești / plecatdeacasa.net Defileul Latoriței. Fără cuvinte, în multe cuvinte Sat Ciunget, Comuna Mălaia, Județul Vâlcea, Mu...
-
Principalele zece lacuri din ţara noastră sunt situate în trepte și forme de relief diferite şi sunt dintr-o varietate de tipuri genetice....
-
Carpaţii Orientali Pasul Prislop (1416 m) - între Munţii Rodnei şi Munţii Maramureşului; şoseaua Borşa-Vatra Dornei; cel mai ...
-
Am muncit foarte mult la această listă, cu ajutorul unui ghid/index al localităţilor turistice, scris de Victoriţa Novac şi Leon Magdan, Ed....
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu