miercuri, 13 noiembrie 2013

Primele societăți turistice românești. Date istorice

Este interesant de văzut care a fost evoluția turismului din România, din perspectiva primelor organizații sau societăți turistice, un fel de cluburi de turism de azi.
Primele forme organizate de turism apar undeva la sfârșitul secolului al XIX lea, când cluburile sau asociațiile turistice încep munca de realizare a primelor poteci turistice marcate, a primelor cabane dar și a primelor publicații sau ghiduri de drumeție.

Să facem o scurtă cronologie:


-Societatea Carpatină Transilvană- 1880, înființată pentru: ,, cercetarea Carpaților Transilvaniei și a regiunilor învecinate, pentru efectuarea de excursii și înviorarea interesului pentru munți".

-Societatea Carpatină ,,Sinaia"- 1893, înființată de starețul mănăstirii Sinaia, arhimandritul Nifon, de fostul deputat și prim-ministru Tache Ionescu și de scriitoarea Bucura Dumbravă, mare iubitoare a Bucegilor și a drumețiilor montane( autoarea primei cărți despre turismul de munte- ,,Cartea Munților").

-Societatea de Gimnastică, Sport și Muzică Iași- 1902, care a ridicat o casă de adăpost pe Ceahlău și  a militat pentru declararea zilei de 6 martie ca ,,Zi a muntelui".

-Societatea Turiștilor din România- 1903, înființată la București de profesorul Ludovic Mrazec și de Alexandru Tzigara Samurcaș, care a scos 13 anuare de turism, cu filiale la Câmpulung și Iași.

- Hanul Drumeților-1921, înființată de membrii Societății Turiștilor din România, Mihai Haret, Nestor Urechia și Emanoil Bucuța, cu scopul de a încuraja ,,turismul pe jos".

-Societatea turistică ,, Frăția Munteană"- 1921, înființată la Cluj Napoca, și avându-l ca președinte pe marele om de știință și speolog Emil Racoviță.

-Touring-Clubul României-1926, și care apare ca asociație de turism și pentru protecția naturii, organizată pe secțiuni: Brașov, Munții Apuseni, Bucovina, Retezat, Maramureș, Banat, Arad, Satu Mare, Vrancea.

-Asociația turistică ,, România Pitorească"-1930, la București.

- Clubul Alpin Român- 1934

-Oficiul Național de Turism( ONT)- 1936, primul organism guvernamental de turism, apărut printr-o lege votată de Senatul României la 27 februarie 1936.

Niciun comentariu:

Noua Cortină de Fier

  Pentru cine n-a văzut filmulețul de pe canalul meu de youtube, iată rezumatul scris: - https://www.youtube.com/watch?v=EmDt65c9aB0 - Veche...