PLECATDEACASASCRIU DESPRE CEEA CE VĂD!

ȘI...NU UITA SĂ DAI LIKE!

101 FRUMUSEȚI ASCUNSE ALE ROMÂNIEI!

luni, 27 octombrie 2014

Muzeul Păpușilor și al breslelor din Târgu SecuiescUn muzeu unic în țară se află în orășelul Târgu Secuiesc, din județul Covasna, iar particularitatea sa constă în prezența a nu mai puțin de 247 de păpuși îmbrăcate în costume populare din Covasna, Harghita, Mureș, Brașov sau Satu Mare.

Ideea a pornit în anii 1970-1971, de la revista pentru copii Jobarat, care a solicitat copiilor maghiari din Transilvania să confecționeze costumașe populare cu care să îmbrace păpușile.
S-au adunat în acest fel, în anii care au urmat, peste 349 de exponate care nu pot fi expuse pentru că spațiul din cele trei săli cu păpuși este neîncăpător.

Simpaticele păpușele, de la fabrica Arădeanca, sunt o istorie a evoluției portului popular din zonă, și tare mi-aș dori să văd asta și pentru diferitele regiuni istorice românești.

De fapt, muzeul se numește al breslelor de meșteșugari, fiind inaugurat în 1972, și funcționează într-un imobil din 1857, situat pe o laterală a pieței centrale din acest oraș , la curtea nr. 10.

Casele breslelor înconjoară practic piața, pe frontispiciul fiecăreia putând distinge semnul sau simbolurile breslelor. Vezi un articol despre bresle și despre oraș -AICI.

Din cele 11 bresle care au fost prezente în târgul situat la întretăierea drumurilor comerciale dinspre Transilvania și Moldova, sunt prezente cu săli de expoziții doar 9 în totalitate( celelalte sunt adunate și combinate în alte două săli), pentru că pentru ele s-au putut aduna suficiente exponate.

Sunt prezente astfel unelte, steaguri și obiecte aparținând breslelor: olarilor, cizmarilor, pantofarilor, tăbăcarilor, cojocarilor, fierarilor, lăcătușilor, turtarilor, măcelarilor, pălărierilor, tâmplarilor și croitorilor.

Afară se află un model de tun folosit la revoluția de la 1848, turnat la origine chiar în oraș, acum o replică realizată în 1971, special pentru muzeu și câteva tulumbe ce au parținut pompierilor. De menționat și colecția de arme de epocă și documente legate de evoluția orșului de la un simplu iarmaroc la un mare târg comercial.
Niciun comentariu:

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...