vineri, 16 octombrie 2015

Biserica romano-catolică Sibiu

by Sofia Flori

Biserica parohială romano-catolică "Sf. Treime” a fost construită de iezuiţi între anii 1726-1733,  în stilul  barocului timpuriu vienez cu exterior simplu şi interiorul bogat în elemente decorative. 
Clădirea a fost restaurată în anii 1971-1975. În anul 1904, biserica a fost pictată de pictorul Ludwig Kandler din Munchen. În 1977-1978, această pictură a fost curățată și reîmprospătată.
 

Turnul bisericii  a fost terminat în 1738 şi are patru nivele, este detaşat de navă,  prezintă un gang boltit care permite accesul spre Piaţa Mica.
Acesta măsoară 47 metri şi adăposteşte trei clopote masive şi un ceas cu două cadrane.
Cele trei clopote au fost montate prima dată în sec. XIX. În  1916, clopotele au fost confiscate şi topite. Au fost refăcute în forma originală de firma lui Friedrich Kauntz.
 
Elementele valoroase din interiorul bisericii sunt:
-  fresca care o  reprezintă pe Maria cu pruncul și decoreaza altarul principal;
-  monumentul funerar al generalului conte Otto Ferdinand Traum de Abensberg (1677-1747). Monumentul se află în dreapta altarului, fiind executat de către sculptorul clujean Anton Schuchbanu, din bronz. 
Reprezintă un cartuș dreptunghiular ce conține inscripția comemorativă, deasupra căruia pe o coloană este plasat medalionul cu portretul defunctului, precum și blazonul familiei sale.
-  scaunele de mărturisire,  dateaza din vremea iezuiților.
-  vitraliile,  executate în anul 1901 la Budapesta.
Orga actuală a bisericii, instalată în anul 1860, a fost construită de constructorul de orgi Karl Hesse din Viena. Casa parohială, pe vremuri mănăstire iezuită, a fost terminată în 1739 (informatii " culese"  din pliantul bisericii). 

Slujbele din biserică se țin în 3 limbi: romană, maghiară și germană. ​
Este una din bisericile cele mai frumoase pe care le-am vazut pana acum.  Desi, initial, nu am vrut sa vizitez biserici in Sibiu, un localnic, m-a oprit pe strada (aveam aparatul de gat, si probabil ca a vrut sa imi fie de ajutor )  si mi-a sugerat, chiar indemnat,  sa vizitez bisericile.  
Deja devenisem curioasa, si cum eram in Piata Mare , am zis sa incep cu aceasta. Si ma bucur ca a fost asa. Am ramas impresionata, erau doar 2-3 turisti si doamna care o ingrijea. 


Am schimbat cateva vorbe cu dansa si m-am convins - pentru mine este cea mai frumoasa , deschisa si aproape sufleteste . Din pacate , in acea seara, de la ora 18 incepea slujba, dar nu am putut ramane.

Alte articole scrise de colaboratoarea noastră fidelă- AICI

Un comentariu:

Oana spunea...

E superba, intr-adevar! Am fost acolo si mi-a placut enorm arhitectura. In general, nu pot spune ca sunt atrasa de biserici, insa aici m-am simtit foarte bine si nu mi-am putut lua ochii de pe orice tine de ea. Nu numai exteriorul e fabluos, in special pe timp de noapte, insa imi plac mult si vitraliile. Merita vizitata!

Lacul Bolboci - Ialomița, Munții Bucegi

Lacul Bolboci, este o minune de luciu de apă din inima Bucegilor. Pentru cine nu a ajuns în zonă, iată o sugestie pentru o scurtă de vară, c...