miercuri, 13 ianuarie 2016

Minimundus-Klagenfurt. Amintiri dintr-o tabară de vis


MINIMUNDUS - DIE KLEINE WELT AM WÖRTHERSEE. 

Așa te întâmpină parcul cu cele mai  multe monumente mondiale pe metrul pătrat din Austria( cel puțin!). 
O atracție super simpatică, unde sunt amplasate zeci de obiective de interes mondial, în miniatură, suficient de mari ca să-ți releve anumite amănunte de construcție, tehnice sau arhitecturale.

Am găsit, cu plăcută surprindere, Mănăstirea Curtea de Argeș(cam trist, ce puteam avea noi, decât o biserică, frumoasă oricum!!!), Moscheea din Banda Aceh, Indonezia(acolo unde a avut loc tsunami-ul din 2004!?), Palatul de vară din Yemen( o țară deșertică, aflată în plin război civil, și care nu mă gândeam să aibă ceva semnificativ) sau Insula și biserica de pe lacul Bleder din Slovenia(singurul lac din această țară).


Evident, nu lipsesc: Arcul de triumf din Paris, Atomiumul din Bruxelles, Casa Albă, Opera din Sydney, Statuia Libertății, Turnul din Toronto, Piața Sf.Petru din Vatican, ruinele de la Petra din Iordania, etc.

Parcul abundă în monumente din Austria, și mai ales din regiunea lor de sud, numită Carinthia în română sau Kärnten în germană, având un rol imens în promovarea acestei regiuni ca mare atracție turistică.
În Austria fiecare regiune este autonomă (republică federală!) are propriul oficiu de turism care se ocupă de promovarea obiectivelor si a sporturilor de iarnă sau a altor modalități de ...cheltuire a banilor în vacanțe.
Carinthia nu se poate compara cu Tirolul sau Salzburg-ul, ca să nu mai vorbesc de regiunea Vienei, dar se fac eforturi considerabile și se cheltuie mulți bani pentru asta. De luat exemplu.
Eu am făcut mai jos o mică selecție a ceea ce mi-a plăcut, a ceea ce este poate mai puțin cunoscut de către cititorii blogului meu, cu excepția Sagradei, dar nu m-am putut abține.
Informații super detaliate găsiți pe site-ul parcului www.minimundus.at

Mesa Verde, din SUA. o minune UNESCO, care a aparținut indienilor Anasazi, care au locuit aici 700 de ani, plecând brusc undeva în jurul anului 1200, și nemaiîntorcându-se vreodată.
Sagrada Familia, Barcelona. Neterminată, barocă, Gaudi. Știți povestea, dar frumusețea sa este de neîntrecut. Nu m-am putut abține...
Farul Porer din orașul P..la, situat în Croația. În extremitatea sudică a peninsulei Istria, de unde se văd cele mai frumoase apusuri din țară.
 Turnul Belem, din Lisabona, Portugalia.  Monument UNESCO construit la intrarea în port, turn cu influențe marocane, din timpul regelui Emanuel I, de unde si-a pornit călătoria Vasco da Gama și nu numai.
Mănăstirea Studenica din Serbia. Considerată una dintre cele mai frumoase mănăstiri din Evul Mediu, construită ăn secolul al XII lea.
 Despre Mănăstirea Curtea de Argeș.

Palatul regal din Varșovia. Ridicarea lui a început în secolul al XIV lea, fiind aproape distrus în al Doilea Război Mondial, refacerea sa terminându-se  abia în 1984.










Castelul Coca din Spania, a aparținut puternicei familii Fonseca. Este cel mai bine păstrat castel din Spania.
Insula și biserica de pe lacul Bled. Slovenia.

Niciun comentariu:

Vaporeto pe Bega

Știați că pe Bega, în Timișoara, există un fel de autobuz... fluvial? Canalul a fost curățat, reamenajat, o adevărată oază de răcoare vara. ...