PLECATDEACASASCRIU DESPRE CEEA CE VĂD!

ȘI...NU UITA SĂ DAI LIKE!

101 FRUMUSEȚI ASCUNSE ALE ROMÂNIEI!

miercuri, 15 octombrie 2008

Sarmisegetusa și ministațiunea Râuşor

poza în fata Forumului
la fel (destul de bine pastrat, aranjat, aici se faceau și săpături de ăatre studentii la istorie)

pătruns de sentimente patriotice!( în incinta amfiteatrului)

doamna si fericirea data de savurarea unei înghetate într-un loc încărcat de istorie

Dacă ajungeti vreodată în partea aceea de țară, între Hațeg și Caransebes, pe drumul european 58, trebuie să vă opriti la Sarmisegetusa.
După ce iesiti din Hunedoara, urmati drumul spre Hateg (Depresiunea Hateg este situata între Muntii Poiana Ruscă la vest și Grupa Retezat -Godeanu la sud), la Totesti puteti face dreapta spre Biserica Densus, monument din piatră construit în secolul 13 din piatra adusă, se pare, de la vestigiile romane din fosta capitala a Daciei, cu numeroase elemente de arhitectura păgână și cu inscriptii și reprezentari antropomorfe care nu prea au legatura cu crestinismul, este un monument de văzut.
Dupa câtiva kilometri va aparea pe pe stânga comuna Sarmisegetusa, iar la iesirea din acesta comuna veti vedea ruinele capitalei construite de romani Ulpia Traiana Augusta Sarmisegetusa.
Acestea se pot vizita, aici puteti vedea amfiteatrul roman, care se pare avea 5000 de locuri, diferite ramasite ale templelor închinate zeilor romani si undeva mai departe forumul roman, adica zona de întâlnire, promenada si de discutii politice a acestui oras.
Veti fi surprinsi sa vedeti chiar lânga ruine, plantatii de porumb, poate pe locul unde erau alte edificii ale cetatii, dar problemele legate de proprietate, litigiile dintre ţărani si stat (care niciodata nu are bani sa rascumpere aceste terenuri si sa faca sapaturi) au facut imposibila descoperirea tuturor locatiilor arheologice din zona.
Puteti sa va cazati în sat, la diferitele pensiuni, dar noi am dorit sa vedem barajele si lacurile de acumulare de pe Râul Mare (afluent al Streiului, ce vine din Muntii Retezat ), asa ca am mers trei- patru km. si am facut stânga spre Râuşor, o mica statiune situata la poalele muntilor Retezat, unde am cautat disperati o pensiune, pentru ca ori erau prea scumpe ori erau închise, ori se închiriau pentru grupuri mai mari, pâna la urma am gasit chiar la intrarea în aceasta ministatiune.
Ce m-a surprins este drumul, super asfaltat, cu statut de drum judetean, asfaltat de Consiliul Judetean Hunedoara, când am ajuns sus m-am lamurit, o groaza de case de vacanță construite în buza prăpăstiilor, în mijlocul sau la poalele pădurii si atunci m-am întrebat ale cui erau acele case.Păi, cum ale cui? Ale smecherilor de România, care-si pot face drum până la poarta vilei, dar nu cu banii lor.
Nimeni nu mă poate convinge că acesta ministatiune este de interes măcar zonal sau judetean, de a trebuit sa fie investite câteva miliarde de lei bune în acest drum.
În sfârsit, sa stiti ca peisajul este superb, ca va puteti caza si în satul Râusor, puteti vedea lacul de acumulare cu acelasi nume sau daca stati mai mult si este vara puteti merge la hribi sau fragi în pădure.
O mentiune vreau sa fac vis a vis de Sarmisegetusa Regia (capitala Daciei în timpul lui Decebal), acesta se afla pe un drum relativ inaccesibil, dar daca aveti un 4x4 puteti merge de la Orastie spre comuna Costesti (18 km.) aflata la poalele Muntilor Orastiei( acesti munti sunt o treapta mai joasa a Muntilor Sureanu, din Grupa Parâng, unde se afla si vestitele pesteri cu vestigii neolitice Ohaba -Ponor si Cioclovina), dupa care înca 18 km pâna în comuna Grădiștea de Munte, unde pe un deal din apropiere se afla ruinele cetatii, cu foarte cunoscutul calendar dacic, problema este cum ajungi acolo?
Iată ca pentru unii se găsesc bani, dacă interesul personal o cere, iar pentru cele mai importante vestigii dacice din țară şi aflate pe lista UNESCO nu, măcar pentru amenajarea unui drum normal.

2 comentarii:

Anonim spunea...

poza a3a e bestiala...stiu ca sunteti patriot domnu' diriginte:)
chiar daca nu sunteti in mare parte de acord cu deciziile luate de asa zisi ,,superiori"noua:)
pacat domnu'diriginte ati fi fost bun ca analist politic,dar din fericire are cine sa va inlocuiasca(eu)...va urez ore frumoase la toate clasele din scoala..asa cum va urez mai nou cand va vad
sa traiti,
cristina

Viorel Iraşcu spunea...

Ma bucur ca ti-a placut poza , dar a fost mai mult o joaca . Iar treaba cu analistul politic o accept numai daca ma inlocuiesti tu . Stiu ca esti la curent cu multe ralitati ale societatii , si de aceea iti urez multa bafta . Poate ajungi asa ceva . Te pup. Dirigu'

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...