duminică, 23 noiembrie 2008

Parcul natural Dragoş Vodă - Vânători Neamţ


capriorul si caprioarele


zimbrul adult (500 kilograme)


bine aparati de ninsoare


cerbul (este înnebunit dupa jeleuri )


ursul brun carpatin

Zimbrul pâna la urma nu este decât bou mai mare sau un taur daca preferati, dar este spectaculos, poate pentru ca a disparut din pădurile noastre si din Europa în urma vânării excesive (ultimul exemplar vânat la noi a fost undeva în codrii Bârgăului pe la 1800)?
Poate stiti ca se înrudeste cu bourul-da cel de pe stema Moldovei- dar acesta a disparut de tot, nici macar în captivitate nu mai exista iar explicatia este simpla- a fost domesticit, a ajutat răzeşii sa cultive pamânturile (acestia drept multumire l-au pus ca simbol pe steagul lor) dar pentru ca se înmulteau numai între ei au degenerat aşa au devenit mai slabi si în cele din urma au disparut (cam asta se intimpla azi cu iacii din Tibet).
Din familia bovideelor mai face parte si bizonul nord-american, din pacate si acesta tinut în rezervatii dar si boul moscat canadian si bivolii salbatici din Africa sau cei domesticiti din India(bubaline).
In week-end am fost la aceasta minigrădina zoologica din zona Neamt si am avut norocul, dupa cum vedeti in poze sa prindem cam toate animalele mari afara din ţarcurile sau custile lor chiar daca ningea puternic.
Acest parc, înfiintat de silvicultorii din Neamţ în colaborare cu o fundatie olandeza pentru animale a avut un scop unic, initial, si anume acela de a înmultii zimbri si de a popula padurile cu acestia.
Din pacate este foarte greu cu reproducerea acestora, azi aici sunt sase zimbri, din care doi pui foarte simpatici.
Au extins aria de preocupari si au construit si cuşti pentru lupi, vulpi sau ursi, precum si pentru cerbi, caprioare si fazani astfel ca a devenit un parc natural, foarte apreciat si vizitat.
De fapt, trebuie sa stiti ca zimbrii mai sunt în Romania la: Slivuţ de lânga Haţeg (jud. Hunedoara) si în padurea Negruţ- Bucşani din judetul Dâmbovita- cea mai mare si mai numeroasa rezervatie; cei doi zimbri de la Poiana Brasov au murit ca si cei de la gradina zoologica din Bucuresti .
Zimbri adusi sau născuti în România poartă nume care încep cu Ro, ca parte a unui acord international, astfel zimbri nostri se numesc ROco sau ROxana, etc.

2 comentarii:

Anonim spunea...

de la clasa a 5 a A .....am fost si noi acolo in excursie cu clasa....si a fost frumos am vazut si noi zimbri si ursul si caproarele....desi baietii....(fara prea multa minte ) le dadeau urzici sa manance...

Viorel Iraşcu spunea...

Bine ,Stefana stii ca baietii sunt un pic mai in urma cu mintea, cam pe la clasa a II a . Dar recupereaza . Greu . Te pup. Profu'

Despre ancorarea în trecut și România Deșteaptă

Înainte, în alte timpuri, știam că nu știam. Nu aveam cum. Acum avem de unde ne informa, avem posibilitatea să știm, însă ne place în contin...