luni, 18 octombrie 2010

Turnul înclinat al bisericii din Ruşi-Slimnic



Avem şi în România turnul nostru din Pisa, undeva în Transilvania de sud.
O vizită la Slimnic, vestita cetate de la nord de Sibiu, mi-a prilejuit întâlnirea cu cel mai înclinat turn din ţara noastră.



În satul component al comunei Slimnic, numit Ruşi, se află o biserică evanghelică micuţă, ce are la intrare un turn a cărui înclinare evidentă poate fi văzută din strada mare, ce leagă Mediaşul de Sibiu.



Ca toate bisericile evanghelice părăsite şi aceasta este închisă cu un lacăt, noroc că zidurile fortificaţiei sunt mâncate de eroziune şi se poate sări în curtea interioară. Turnul are crăpături evidente, iar înclinarea sa este dată de o mică alunecare de teren, ce a afectat fundaţia. De altfel, se poate vedea că pământul de pe dealul din spatele satului este vălurit de alunecările superficiale datorate argilei şi defrişărilor.



Un sătean de vreo 65 de ani îmi spune că de când s-a născut ştie turnul în această poziţie, cât va mai dura până când se va prăbuşi nimeni nu ştie, aşa că viaţa îşi urmează cursul cu casele lipite de zidurile fortificaţiei şi cu nepăsarea lipită pe fruntea autorităţilor.

Niciun comentariu:

Vaporeto pe Bega

Știați că pe Bega, în Timișoara, există un fel de autobuz... fluvial? Canalul a fost curățat, reamenajat, o adevărată oază de răcoare vara. ...