sâmbătă, 23 octombrie 2010

Mânăstirea de maici de rit vechi Vovidenia- unică în lume!





Situată în acelasi sat, Slava Rusă(com. Slava Cercheză) ca şi mai vestita mânăstire Uspenia, singura mânăstire de călugări de rit vechi din lume, acest micuţ aşezământ de măicuţe te întâmpină la marginea unui drum prăfuit de la marginea satului, cu o inscripţie pe care scrie... ,, Vedeniea"! Ştiu că şi aceasta este singura de acest fel din lume!



Înteleg că acest lucru înseamnă în limba rusă, cea pe care o folosesc etnici din zonă în viaţa de zi cu zi şi în biserică ,, Intrarea în biserică a Maicii Domnului" , aşa cum Uspenia, înseamnă ,,Adormirea Maicii Domnului", acestea fiind şi hramurile celor două mânăstiri.



Detalii despre staroveri, adică această minoritate etnico-religioasa rusă am dat în postarea despre Uspenia, aşa ca nu mai insist decât asupra imaginii pe care mi-a oferit-o mânăstirea, cu măicuţe bătrâne, bătrâne, de care au grijă câteva mai în putere.



Sărăcăcioasă dar mândră între dealurile Dobrogei şi între mânăstirile ortodoxe ale lumii, şi măicuţele şi chiliile şi chiar biserica din secolul al XVII lea, răspândesc un aer de demnitate umilă, ce te întâmpină şi te urmăreşte pe toate aleile mânăstirii.



Din păcate n-am putut vizita interiorul bisericii, pentru că măicuţele erau la muncă, aşa că am am intrat nestingheriţi dar stingheri în incinta mânăstirii, fiind oricum nişte apariţii ciudate venite din lumea zgomotelor ce se aud peste case, de la maşinile ce gonesc nebune către mare.

Later edit(dec. 2010) :Am citit de curând ca mai există un schit de maici în satul Manolea, comuna Forăști, județul Suceava. Dar tot singura mănăstire de acest fel rămâne.

2 comentarii:

Adrian spunea...

Imi pare rau ca trebuie sa te corectez, dar cele doua manastiri - Vovidenie si Uspenie - au fost unice in lume pana in anul 1994, cand au aparut doua manastiri similare in jud. Suceava (vezi aici).

Viorel Iraşcu spunea...

Multumesc de corectura.Este bine venita!
Cu respect.

Despre ancorarea în trecut și România Deșteaptă

Înainte, în alte timpuri, știam că nu știam. Nu aveam cum. Acum avem de unde ne informa, avem posibilitatea să știm, însă ne place în contin...