miercuri, 26 martie 2014

Primul călător român cu vaporul cu aburi


Dinicu Golescu este primul călător român care  a efectuat un voiaj de ,,plăcere" cu vaporul cu aburi. Marele cărturar, născut în 1777, a lăsat posterității o carte scrisă cu multă înțelepciune numită: Însemnare a călătoriei meale Constantin Radovici din Golești, făcută în anul 1824, 1825, 1826.

Vaporul cu care a făcut această călătorie este descris într-o dulce limbă română arhaică: ,,Vaporul este o corabie care merge pe mare cu un meșteșug de foc, ce este în cămara corăbii, iar afară se vede numai un coș de fier, lung ca de 4 stânjini, prin care ese fumul, și două roate mari de fier, întocmai ca roatele de la mori..." 

Navigația cu aburi s-a dezvoltat în primii ani ai secolului al XIX lea, și s-a răspândit timid pe fluviile și mările lumii. După unele surse, în 1824 nu existau în lume mai mult de 100 de astfel de vapoare cu aburi și cu zbaturi, ceea ce face din cărturarul nostru primul român care cunoaște în amănunt modul de funcționare a acestui tip de motor și se bucură totodată de binefacerile revoluției industriale.

Pentru că în carte, boierul nu ne spune numele vaporului care făcea curse pe Marea Mediterană, nu se poate stabili decât din stampa de mai jos. Este vorba despre IL VERBANO,celebru pentru primele sale curse făcute pe frumosul lac glaciar Maggiore, de unde este adus apoi la Veneția.

după un articol de Ion Manta, Almanah turistic, 1971

Niciun comentariu:

Noua Cortină de Fier

  Pentru cine n-a văzut filmulețul de pe canalul meu de youtube, iată rezumatul scris: - https://www.youtube.com/watch?v=EmDt65c9aB0 - Veche...