miercuri, 6 ianuarie 2010

Odorheiu Secuiesc- poze şi impresii


Catedrala Catolică este o constructie monumentala ce domină, prin pozitie, orasul şi care a fost construita în secolul al XVIII -lea pe ruinele unei biserici iezuite din secolul XIV. Valoroase sunt altarele, statuile si amvomul sculptate în lemn de un mester clujean.

Clădirea primăriei din orasul cu cei mai multi etnici maghiari( secui) din România, 95% si cu doar 1000 de etnici români. Dacă nu te deranjeaza aspectul cultural- lingvistic poti sa te simti chiar bine, într-un oras unde lumea este foarte amabilă, dealtfel.

O clădire de patrimoniu, cea a Liceului catolic ,,Tamasi Aron" , clădire ce se sprijina pe o constructie mai veche din 1593, situat lânga catedrala catolica, pe deal.





Ruinele cetatii construită de principii Transilvaniei: Stefan Bathori si reconstruita de Ioan Sigismund prin secolul al XVI-lea, i se mai spune si ,,Cetatea Ciuntă " sau foarte ciudat pentru noi -,,Cetatea Secuiul Atacă". In curtea cetătii, iar foarte ciudat, a fost construit un... liceu!- este vorba de Grupul Scolar Agricol ,,Eötvös Josef"- bine , bine la origine fosta scoala reala superioara de stat!
Despre cel mai importat monument din Odorheiul Secuiesc, CAPELA INIMA LUI ISUS, într-o altă postare.

2 comentarii:

Diana spunea...

stau de cateva ore pe blogul dvs si m-a cuprins nostalgia si un dor cumplit de generala. mi-au revenit in minte atatea lucruri pe care le uitasem si acum parca am impresia ca abia s-a terminat.
ma bucur ca ati ramas asa cum va stiam si ca va iubiti elevii si meseria la fel de mult ca inainte.
sper sa aveti parte de cat mai multi copii AI DVS si sa bucurati in continuare multe generatii de acum incolo.
cu respect si mult dor,
Diana Rusu din 8G-ul de acum 4 ani

Viorel Iraşcu spunea...

Diana, Diana tot sentimentala ai ramas. Asta nu e rau, amintirile frumoase ne dau putere dar si credinta ca vom mai intilni oameni care sa merite.
Pentru ca sunt din ce in ce mai putin cei care sa merite ,,investitia".
Te pup si iti urez multa bafta.Profu'

Re-Descoperă România Episodul 6.Defileul Latoriței. Fără cuvinte, în multe cuvinte

  101 locuri românești / plecatdeacasa.net Defileul Latoriței. Fără cuvinte, în multe cuvinte Sat Ciunget, Comuna Mălaia, Județul Vâlcea, Mu...