duminică, 5 septembrie 2010

Cascada Pişoaia din Apuseni



Dacă te uiţi pe hartă, această cascadă se afla chiar în inima Munţilor Apuseni, lângă Muntele Găina(1486 metri) atât de celebru, din şi mai celebra comună Avram Iancu.



,,Inima,, Apusenilor pulseaza de mândrie moţească şi alege să cadă într-un decor de poveste cu brazi, sânziene si peşteri uriaşe, în mijlocul unui ...cătun(crâng pe limba moţilor) cu căsuţele risipite la poalele dealului Struţul. Crânguşorul se numeşte Nemeş, ca şi cascada de prin partea locului, sau Cascada Miresii după legenda care le spune fetelor cine le va fi soţ sau scurt şi cuprinzător- PIŞOAIA.



Cu o cădere de doar...18 metri, acesta cascadă nu intră în categoria greilor, care adună zeci sau sute de metri (de ex.Cascada Cailor are 150!!!) dar desenează pe buza prăpastiei un voal frumos de apă, care curge printre stâncile de travertin, stânci create în parte chiar de apă.
Pentru că travertinul este o rocă sedimentară apărută prin precipitarea calcarului din apă pe stânci, de culoare alb-gălbuie si cu porozitate mare. Exact asa se vede şi la baza cascadei, unde apele Arieşului Mic se întâlnesc cu pârâul Slatina.



Ajungeţi aici mergând de la Câmpeni-,,capitala Ţării Moţilor,, (Mihoieşti), spre comuna Avram Iancu în a cărei rază administrativă se află rezervaţia şi vă opriţi la indicatorul mare si verde de pe stânga drumului.
De altfel, în Alba la toate obiectivele importante veţi găsi aşa ceva, laudă Consiliului Judetean!
Pe bune!

6 comentarii:

Aliceee Traveler spunea...

Wow, nu stiam de cascada asta! E foarte frumoasa!

Roxana spunea...

Ai fost in Apuseni...ce frumos!! Mi-e dor de Apuseni!

Viorel Iraşcu spunea...

Da, Alicee este frumoasa si foarte accesibila.
Da, Roxana am ajuns, asa cum mi-am programat.Am multe de postat despre acesti minunati munti.Urmareste-ma.

sebi_2569 spunea...

interesant blog; bravo

Mihai Zamfiroiu spunea...

salut,

tara asta a Motilor este extraordinara!
pacat ca nu i se face un pic de reclama, sa vina strainii si sa lase banii la noi; chiar au ce vedea.


numai bine.

DutzzzuSan spunea...

superba cascada si superbe imgaini! am fost si eu acolo in vara asta si am fost si pe Muntele Gaina unde era targul de fete. Madalin-8c

Vaporeto pe Bega

Știați că pe Bega, în Timișoara, există un fel de autobuz... fluvial? Canalul a fost curățat, reamenajat, o adevărată oază de răcoare vara. ...