luni, 4 octombrie 2010

Blestemul uraniului şi al exploatărilor miniere de la Crucea (Judeţul Suceava)-fotoreportaj

La vreo doi kilometri de intrarea în comuna Crucea din judeţul Suceava, pe valea Bistriţei, se află două măgăoaie comuniste ce îţi atrag atenţia. Un bloc locuit pe jumătate şi o altă construcţie, probabil o fostă cantină.
Situate în buza unei păduri veşnic umede, cele două construcţii par două cutii betonate paraşutate din alt timp.
Blocul aparţine exploatării de uraniu si minereuri complexe din zonă, cel de uraniu fiind singurul zăcământ de acest fel din ţară. Depopulat, mizer şi stingher, blocul este parţial părăsit de minerii pensionari, unii dintre ei afectaţi de iradiere, silicoză sau alte forme de pneumoconioză şi ieşiţi la pensie după doar 15 ani de muncă în subteran.


În spatele blocului, rufele atârnă deasupra unor haite de câini veşnic flămânzi.

Simbolul comunist al alimentarelor goale, face parte din peisajul dezolant.



Cealaltă construcţie, probabil fosta cantină, cu orbitele geamurilor privind trist spre apa Bistriţei.



Intrarea în bloc ,,păzită,, de o ghirlandă de beculeţe de Crăciun pe care scrie 200...



Paragină si multe nostalgii după Ceauşescu.



Doar molizii sunt vii, restul este tăcere.



Podul peste Bistriţa, ce duce la halda de steril şi la minele abandonate de pe stânga râului, din Muntii Stânişoarei, este de nefolosit după ce apele şi-au luat tributul.



O staţie de sortare invadată de vegetaţie.



Gunoaiele din curţile oamenilor ajung invariabil în râu şi de acolo la coada lacului de acumulare Izvorul Muntelui -Bicaz.



O haldă de steril de la galeria 18 cu mineruri complexe, străjuieşte malul Bistriţei, iar din aceasta se scurg în apă materiale chimice, de aici beau apă animalele, iarba este parţial contaminată şi-poate nu ştiaţi- aici este zona cu lapte cică ecologic din Ţara Dornelor.



Altă halda de steril, probabil ecologizată, pentru că au început să crească copacii pe ea si care, mi se spune, este de la IPEG adică de la prospecţiuni, prin comentariul unui anonim.



Singurul element de decor rustic, este această punte peste râu.
M-a ajutat cu informaţii şi blogul www.Crucea-Suceava.blogspot.com!

Later edit:

Un deştept din zonă îmi urlă, plin de patriotism local deşănţat, că dezinformez!
Îl anunţ că nu am această intenţie, iar imaginile sunt de la 2 kilometri de CRUCEA, iar din ce știu eu Leşu Ursului, este o mină situată peste munte în comuna Ostra, acolo unde se mai află o mină la Tarniţa, lângă pasul cu acelaşi nume, ce face legătura între Broşteni si Gura Humorului-Frasin(un alt comentariu îmi spune că blocurile aparţin localităţii Leşu Ursului, cine știe care este împărţirea administrativă acolo, îmi fac datoria şi menţionez acest lucru).
Aşa că ,,dezinformarea" mea se poate lega doar de faptul că nu am menţionat şi dezastrul ecologic, social  și chiar medical de la Ostra.

10 comentarii:

Roxana spunea...

Ce trist...

Anonim spunea...

buna ziua cititorilor acestui ''reportaj'' ... dar ce se scrie aici nu e chiar asa ... de ce trebuie sa vina cate unul sa scrie ce este mai rau ... si de ce zic asta ...pt ca noi avem o comuna frumoasa . Drept urmare va invit sa vizitati
www.Crucea-Suceava.blogspot.com

e pagina oficiala a comunei Crucea, Suceava

Viorel Iraşcu spunea...

,,Dragul meu" anonim,
Nu cred ca ai OBSERVAT,ca nu comuna ta iubita, si frumoasa de altfel, a fost subiectul acestui ,,fotoreportaj", ci DOAR acele constructii situate in afara ei!
Patriotismul acesta local exacerbat nu face bine comunei, pentru ca neaga niste realitati.
Urmatoarea data citeste cu atentie!

P.S. SA STII CA BLOGUL TAU MI-A FOST DE FOLOS, CA BIBLIOGRAFIE PENTRU REPORTAJ.

Anonim spunea...

Draga Domnule, Viorel Irascu...

Cei drept si adevarat , ca acele constructii se afla pe raza comunei noastre... drept urmare iti zic si locatiile de unde ai imaginile postate in acest fotoreportaj cum il numesti tu ... locatiile sunt Lesu Ursului, Toance, etc. Toate aceste locatii apartin comunei noastre.
Iar in legatura cu fotoreportajul tau ...am citit cu atentie tot ce ai scris ... ceva de bine nu s-a putut scrie , dupa cum se observa, dar de aruncat cu ''noroi'' poate oricine sa o faca foarte usor.

P.S. Ma bucur ca pagina web a comunei noastre ti-a fost de folos tie pt acest reportaj.

Cu stima,

Costel S. - Administrator

www.Crucea-Suceava.blogspot.com

Viorel Iraşcu spunea...

Domnule Costel,
dvs nu aveti nicio vina ca sunteti vecini cu un asemenea dezastru minier si ecologic.De aceea nu inteleg de ce va identificati cu ideea de catastrofa ecologica si suferiti atit de mult.
Fotoreportajul este un gen jurnalistic care ofera emotii, sentimente si informatii cu ajutorul fotografiilor, asa ca nu inteleg ironia din termenii,,asa il numesti tu".
Pe de alta parte, nu ma indoiesc ca acesta comuna este binecuvintata cu peisaje si oameni deosebiti, dar nu aceasta a fost tema postarii mele!
De asemenea, regret ca nu am pus un link catre pagina dvs, lucru pe care il voi remedia imediat.
Cu respect.

Anonim spunea...

ok ...

www.CruceaSuceava.com

Călătorul spunea...

Interesanta disputa! Nu stiu de ce ma bag si eu! Sucevean prin nastere si bacauan prin repartitie, dupa terminarea studiilor, imi este greu sa fiu obiectiv. Tristetea si nemultumirea care razbat din postare sunt justifcate, cum justificata este si reactia suceveanului. In final, cel care castiga sunt eu. Am citit si vazut lucruri interesante!

Viorel Iraşcu spunea...

@Calatorul-au fost si alte cateva comentarii care ma amenintau cu procesele, si pe care nu le-am publicat.Pana la urma am inteles ca halda de steril apartine de prospectiuni si de minereuri complexe si nu de uraniu si am modificat si titlul articolului.Dar de aici pana la dezinformare este un drum mai lung.

Călătorul spunea...

Bravo!!! Nu stiam ca blogaritul poate fi periculos!

ciprian pavliuc spunea...

Draga domnule Viorel tin sa va multumesc din suflet pt.acest material care imi aduce aminte de copilarie ma numesc ciprian si chear am locuit pana la virsta de 9 ani la unul din acele blocuri din fotograliile dumneavoastra.Sunt miscat pana la lacrimi sa revad acele locuri care acum dupa cum spuneti au devenit o adevarata ruina post comulista cadva foarte prospera.Cu respect Ciprian

Vaporeto pe Bega

Știați că pe Bega, în Timișoara, există un fel de autobuz... fluvial? Canalul a fost curățat, reamenajat, o adevărată oază de răcoare vara. ...