sâmbătă, 16 octombrie 2010

Top subiectiv cu şi despre paradisuri neumblate din România- ghid pentru familişti


1. Gura Haitii- localitate situată lângă Şaru Dornei, la poalele Munţilor Călimani, lângă craterul cu același nume. Peisaj patriarhal de lume uitată, cu oameni primitori și calzi, cu 12 Apostoli, cu Pietrosu cu ai lui 2100 de metri şi cu hribi şi smântânei din belşug. Locatia pe harta AICI.
2. Biserica ,,Şuncă şi Slănină” din Dârjiu, judeţul Harghita, intrată în patrimonial mondial UNESCO, pentru spiritul comunitar unic, legat de depozitarea în turnul de nord(chiar şi în ziua de azi) a produselor de şuncă afumată si a cerealelor adunate sub zidurile fortificaţiei.







3. Lacul Dracului din Cheile Nerei, judeţul Caraș-Severin, situat pe un tăpşan carstic la câţiva metri de râu, într-un fund de peşteră ce dă apei lacului un albastru turcoaz ireal. Cu o legendă cu Aghiuţă, păcălit de un cioban, cu ştiuci uriaşe venite din Dunăre pe Nera și vipere cu corn ce vegetează pe coclaurii Munţilor Aninei.
4. Dealul sau Malul de Răsună din comuna Bezdead, judetul Dâmboviţa, format din plăci subţiri de ardezie colorată, înalt de 25 de metri și care răspunde cu un ecou de o claritate de cristal, turiştilor care vin în zonă să vadă corzile de instrument muzical…natural.

5.Detunatele din Munţii Metaliferi, formate din mii de ,,tuburi de orgă’’ ce se înalţă spre cer, până la peste 1200 de metri, în fapt coloane de bazalt de formă paralelipipedică, ce cad cu zgomot de tunet şi se sparg la baza muntelui. Localitatea din care se ajunge este Bucium iar aici se pot vedea două Detunate: Goală (fără vegetaţie) şi … Flocoasă(cu vegetaţie).







6.Schiturile, chiliile și bisericuţele săpate în stâncă, din comuna Bozioru, judeţul Buzău, zona cu cele mai multe asemenea construcţii din România de sub munte, adică din Subcarpaţi, în acest caz cei de Curbură.
sursa, portalnovaciranca.ro
7.Şoseaua Transalpina, ce traversează culmile principale ale Grupei Parâng din Carpaţii Meridionali, şosea pietruită și parţial asfaltată situată la cea mai mare altitudine din ţară, 2145 metri în pasul Urdele. Ea leagă Novaciul din Subcarpaţii Getici de Sebeş din Culoarul Orăştiei.
8.Grădina Zmeilor, cu relief ruiniform spectaculos, sculptat de apă şi vânt în gresie şi calcar, din comuna Gâlgăul Almaşului, judeţul Sălaj, la poalele Munţilor Meseş, ramificaţie nordică a Apusenilor.
9.Biserica monument UNESCO din Ghelinţa, judetul Covasna, în picioare din secolul al XIII –lea, cu picturi şi icoane pe un tavan casetat, uitată de România si adusă în faţă de patrimoniul mondial, care o aşează lângă celebra Coloană a lui Brâncuşi, începând cu 1993.
Locatia pe harta AICI.




10.Povestea tristă a lacului Bezid de lângă Sângeorgiu de Pădure, în judeţul Mureş, care a înghiţit satul cu același nume, în urma deciziei autorităţilor comuniste. Ca o palmă peste timp, turla bisericii catolice din zonă răsare stingheră dintre apele ,,lacului cu case".





11.Coronini, judeţul Caraş-Severin, cu lacul carstic Vârtacul lui Pitra din comuna cehească Sfânta Elena, cu stânca Babacai de pe Dunăre, cu peștera Gaura Chindiei ce are desene rupestre şi cu ruinele cetăţii Sf. Ladislau.
sursa, adevarul.ro
12.Podurile de lemn acoperite din Bistriţa Năsăud, realizări tehnice impresionante din perioada stăpânirii austro-ungare, de la Nimigea, Lunca Ilvei, Ilva Mică, Feldru, Coşbuc, etc.
13.Biserica-fost- monument UNESCO, din satul Teţcoiu, comuna Mătăsaru, judeţul Dâmboviţa, cu picturi deosebite, ridicată în secolul al XIX lea şi despre care s-au auzit extrem de puţine lucruri şi care nu figurează nicăieri pe internet!

14.Cascada ,,Săritoarea Bohodeiului" de lângă comuna Pietroasa, judeţul Bihor, din Munţii Bihor, a treia din ţară după căderea de apă, are nu mai puţin de 80 de metri înălţime, complet sălbatică şi anonimă printre frumuseţile Apusenilor.
Locatia pe harta AICI.



15.Mânăstirea Uspenia, din satul Slava Rusă, comuna Slava Cercheză, judeţul Tulcea, situată lângă cea mai mare cetate romană din ţară-Libida-, singura mânăstire de călugări, de rit vechi din lume!

10 comentarii:

Cornelia spunea...

Acestea sunt de vazut...cat mai sunt!

Paul spunea...

Super topul! Constant cu tristete ca nu am vazut decat vreo 2-3 puncte din lista, dar recuperez.

Viorel Iraşcu spunea...

@Cornelia, poate te referi la podurile de lemn , asa e s-ar putea sa nu le mai vedem.
@Paul-important este sa-ti doresti.Recuperare placuta!

DUTA spunea...

Imi plac numele acestor "paradise neumblate": Biserica Sunca si Slanina, Lacul Dracului, Detunatele etc...

Ma intristeaza faptul ca un lac (Bezid) a inghitit un intreg sat.
Ce tragedie!

Este impresionant ca manastirea Uspenia este "singura de rit vechi din lume".

Locurile acestea intradevar merita de a fi vizitate.

Viorel Iraşcu spunea...

@DUTA-pina si denumirile ROMANESTI,trezesc simpatii , daramite sa le si vezi.

nicoleta spunea...

Mai trist este ca prea putini dintre noi stiu macar despre o parte dintre toate acestea. Mi-am dat seama cam cat de ignoranti suntem! Cautam tot felul de minuni prin strainatate si ne cunoastem, de fapt, foarte putin tara. Felicitari, domnule profesor, pentru demersul dumneavoastra!

Viorel Iraşcu spunea...

Multumesc Nicoleta, pun si eu umarul, putin cite putin.
Cu respect.

Ioana Muresan spunea...

Si daca le-am fi stiut ce ar fi fost schimbat? Sau, poftim, le stim acum, dar daca n-avem masina, cum ajungem acolo? Putem, de pe internet, sa ne planificam o excursie in intregime, cu orar, preturi, tot? Eu am fost de vreo 10 ori in Italia si am stiut perfect, de acasa, ce-o sa vad acolo, care e orarul, cu ce ma duc, de unde iau, la ce ora.
As vrea poate sa merg si eu in Romania, mi-au mai ramas multe nevazute, dar e mult mai simplu si mai ieftin sa merg in Italia, in Anglia, in Franta, decat sa ma gandesc sa fac turism in tara mea.

Viorel Iraşcu spunea...

Ioana- este si asta o parere.Pana la urma unde lasam sentimentul descoperiri. Oare turism asta insemana, sa planific totul pe internet. Asta este un mijloc, ma ajut bine, nu, tot ma duc daca am de dus.Pana la internet cum se facea turism?

Ioana Muresan spunea...

Pana la internet? o femeie singura probabil se resemna sa stea acasa, sau se ducea la all inclusive la mare, sau altceva similar. Iar pana la low-cost si rivolutie, se pleca o data la cativa ani in strainatate, asta daca aveai masina, bani si daca primeai pasaport. Acum? de 6 ori am fost in 2010 si de 4 ori in 2001 in Europa. E mult mai simplu sa mergi la Roma, la Barcelona, in Cinque Terre sau Toscana, decat sa te iei si sa te duci in Bucovina la manastiri, in Maramures sau cine stie pe unde. In fine, recunosc ca nu-s o fire aventuroasa :), nu ma aventurez in necunoscut.

Poi da, turism asta inseamna, sa te simti ajutat, sa-ti poti atinge relativ usor obiectivele turistice. Vreau sa descopar capodopere de arta si arhitectura sau ale naturii, nu cum se ajunge neplanificat intr-un loc sau altul.

Dar, probabil ca nu aveam ce cauta pe aici, acuma vad ca era un ghid pt. familisti. cu masina.:)

Vaporeto pe Bega

Știați că pe Bega, în Timișoara, există un fel de autobuz... fluvial? Canalul a fost curățat, reamenajat, o adevărată oază de răcoare vara. ...