vineri, 25 ianuarie 2013

Casa muzeu din Solca- Bucovina



Căsuța muzeu din Solca, este situată chiar la strada mare, pe drumul care leagă Păltinoasa de Putna și Rădăuți, chiar în apropierea intersecției cu traseul spre mănăstirea monument UNESCO de la Arbore.

Este unul dintre puținele monumente care mai redau arhitectura tradițională și civilizația populară din Bucovina secolului al XIX lea.
Mai există o casă muzeu la Putna, a familiei Bâcu, care redă atmosfera și obiceiurile din perioada stăpânirii habsburgice, din nordul acestui ținut de poveste.

Casa în sine datează din secolul al XVII lea și este construită pe o fundație din piatră de râu, cu bârne rotunjite și tencuite, fiind acoperită cu draniță în patru ape.

Intrarea în tindă și în cele două camere se face de pe o prispă lutuită ,,îmbrăcată,, într-un  cu foișor. Obiectele din camere sunt dispuse natural, așa cum erau ele la începutul secolului al XX lea.

Bătrâna care ne este ghid, și care locuiește în casa de alături, ne povestește că aici a locuit bunica ei, iar ea se juca în această locuință împreună cu verișorii ei.
Amintirile sunt încă la locul lor, în mintea femeii care are peste 70 de ani.


Camera cea mare are  un pat de zestre, o culme pentru haine și laițe în lungul pereților și o sobă de încălzit pe care copii erau urcați să doarmă, în iernile lungi și geroase. Bătrâna ne spune despre spațiul dintre sobă și peretele care dă în tindă, că era folosit de bunul( bunic) ei ca să își repare spatele și oasele, la căldură.

În cealaltă cameră și în tindă se află o sumedenie de obiecte tradiționale de mobilier și de gătit: un cuptor tradițional, site și coșuri făcute din rădăcină de molid, război de țesut, perne și lăzi de zestre și un opaiț agățat de grinda principală.

Dacă aveți drum nu ezitați să vă opriți, chiar dacă ușa este închisă. Pe perete se află o... sonerie, apăsați și bătrâna va veni din casa situată în dreapta muzeului, să vă fie ghid și să vă taie ...bilete.








Și nu uita să dai LIKE!



Niciun comentariu:

Vaporeto pe Bega

Știați că pe Bega, în Timișoara, există un fel de autobuz... fluvial? Canalul a fost curățat, reamenajat, o adevărată oază de răcoare vara. ...