duminică, 9 februarie 2014

Mănăstirea Notre Dame din Timișoara


În anul 1864 au fost aduse la Timișoara primele călugăriţe din ordinul Sorores Pauperes de Nostra Domina. Prima mănăstire şi școală (azi liceu, aflat vis-a-vis de Muzeul Banatului) au fost deschise în cartierul Cetate. 
Impunătoarea clădire avea 72 de încăperi şi o capelă. În 1881 s-a deschis noua mănăstire şi complexul şcolar, iar biserica mănăstirii a fost construită în 1894, în stil neoromanic, pe cheltuiala călugăriţelor. 
Fragment din Ghidul mănăstirilor catolice din România: 
Cartea poate fi cumparată în format ebook de pe google play:



Altarul principal şi cele laterale au fost realizate de sculptorul tirolez Ferdinand Stufflesser.
Biserica a deservit şi deserveşte şi azi, în principal, Ordinul Călugăriţelor de Notre Dame, Sfintele Liturghii fiind celebrate în limba germană, şi în fiecare duminică, şi în limba bulgară. În 1948 ordinul avea peste 400 de călugăriţe, dar în 1948 acesta a fost desfiinţat şi proprietăţile lor au fost confiscate. 
Le-a fost interzisă activitatea – predarea în şcoli, iar în întreaga ţară toate călugăriţe catolice trebuiau să se mute în domiciliu forţat. Surorile de Notre Dame au ajuns iniţial la mănăstirea de la Maria Radna, iar din 1952  au trebuit să se mute şi de acolo – unele la Orăştie, altele la o fermă de la Popeşti-Leordeni, de lângă Bucureşti. 
Cele de lângă Bucureşti au avut o soartă tristă – iarna era atât de frig, încât apa îngheţa în camere.
În acele imobile funcţionează Colegiul Bănăţean, Liceul Sârbesc şi Casa Studenţilor. Majoritatea călugăriţelelor au plecat în străinătate. 
După cei 50 de ani de comunism în 1992, Ordinul de Notre-Dame din Timişoara a fost reînfiinţat, iar călugăriţele au revenit în oraş. În perioada interbelică, în cadrul Ordinului Notre-Dame, la Timişoara funcţionau o grădiniţă, o şcoală primară, gimnaziul şi liceul de fete. 
În momentul închiderii instituţiei de către comunişti, la liceu învăţau 716 eleve de naţionalităţile maghiară, română, germană, bulgară, slovacă, evreiască şi italiană. În prezent, parohia catolică revendică toate imobilele, iar călugăriţele Notre-Dame au reluat tradiţia, înfiinţând o grădiniţă catolică.
Grădiniţa este  foarte bine dotată şi căutată de mulţi părinţi pentru copii lor. Aceasta se află în cartierul Iozefin, în spatele bisericii parohiale romano-catolice, având un învăţământ cu specific catolic în limbile română, germană şi maghiară.


Congregație:  Surorile de Notre Dame
Hram: Preasfânta Inimă a lui Isus, ( prima vineri, după sărbătoarea Trupul Domnului)
Locație: Str. Iuliu Maniu, nr. 8, 300188, Municipiul Timişoara, județul Timiș
GPS: 45° 74' 3.82'' N;  21° 21' 2.53'' E
Tel: 0256 452262 Fax:  0256 218803
Mail: alvera@schulschwestern.de
Nr. de surori: 13 ( 2 tinere + 11 călugărițe pensionare)
Superioară: Sr. Margit Alvera Lutz

Un comentariu:

Traveling Hawk spunea...

Mama mea a facut scoala la Notre-Dame! Ma bucur ca ai cules si ne-ai impartasit si noua atatea informatii, Viorel!

Noua Cortină de Fier

  Pentru cine n-a văzut filmulețul de pe canalul meu de youtube, iată rezumatul scris: - https://www.youtube.com/watch?v=EmDt65c9aB0 - Veche...