miercuri, 19 februarie 2014

Trecutul medieval al Romaniei - Cetatea CisnadioaraUn edificiu medieval, foarte bine conservat, din chiar inima Transilvaniei, poate fi vizitat de catre amatorii de istorie si nu numai.
inromania.info
Unul dintre cele mai reprezentative monumente din Transilvania ale stilului romanic este Cetatea taraneasca Cisnadioara. A fost atestata documentar in anul 1223, cand biserica fortificata a cetatii a fost donata de catre Magister Goulinus manastirii cisterciene de la Carta.
Biserica – cetate a fost conceputa mai mult ca o fortificatie de observare si este situata pe varful dealului Sfanful Mihail de la Cisnadioara (vezi Pensiuni Cisnadioara). Ca pozitie este plasata in inima Transilvaniei. Cetatea Cisnadioara cuprinde o singura incinta inconjurata de ziduri de piatra ce masoara 6 metri latime.


Aici, la fel ca si la alte cetati sasesti, in afara de spatiile special amenajate pentru pastrarea slaninei sau a altor bucate exista si un loc special pentru cuplurile care vroiau sa divorteze. Astfel, erau inchisi intr-o camaruta si erau sfatuiti sa incerce sa se impace. La sfarsitul perioadei, cei mai multi decideau ca isi pot continua viata impreuna si mergeau acasa in liniste.  O alta legenda a locului, spune ca baietii daca vroiau sa se casatoreasca, pentru a-si cuceri iubita, trebuia sa care un bolovan mare cat dragostea pe care o purtau pentru iubita lor. Bolovanul trebuia carat pana la cetate (vezi Pensiuni Sibiu).
In 1940, au fost amplasate aici monumente funerare ale ofiterilor si soldatilor germani si austro-ungaricazuti in luptele din jurul Sibiului in toamna anului 1916.

Niciun comentariu:

Când vara nu mai vrea să plece. Toamna fetelor bătrâne și iarna sfinților de gheață

Cam așa aș rezuma vremurile meteo pe care le trăim la acest sfârșit de septembrie, în buza echinocțiului de toamnă. Așa spuneau bunicii veri...