luni, 17 februarie 2014

Atracții turistice construite cu bani de la loterie

sursa:commons.wikimedia.org
Conceptul de loterie își găsește originile în profunzimile istoriei. Primele atestări documentare provin din China antică, unde se organiza un joc de noroc care folosea bucățele de lemn.  Pe teritoriul european,  cele mai vechi surse documentare referitoare la organizarea de jocuri loto aparțin Imperiului Roman. În Roma antică, loteria era mai mult o formă de distracție și însoțea diferite dineuri și petreceri.  Fiecare dintre invitați primea un bilet, iar premiile erau sub forma de obiecte de uz menajer.
Un lucru mai puțin știut despre loterie este că jocurile loto au contribuit de multe ori la finanțarea diferitelor proiecte. O serie de clădiri istorice de pe mapamond vizitate de turiști din lumea  întreaga au fost construite cu bani colectați prin intermediul vânzărilor de bilete loto.


  • Marele Zid Chinezesc
Principala atracție turistică a Chinei, Marele Zid Chinezesc a fost conceput drept un sistem de fortificații cu scop de apărare împotriva triburilor rivale.  Construcția sa a început în jurul anului 200 BC,în timpul domniei dinastiei Han. Cheung Leung , care se afla la conducere acestei dinastii, a folosit un joc de tip Keno  pentru finanța acest proiect defensiv.
  • City of Rome
O altă atestare documentară a domeniului loto care ne provine din străfundurile istoriei se referă la folosirea jocurilor loto în Imperiului Roman pentru  construirea de drumuri. Caesar Augustus a înființat o  loterie publică  pentru a finanța reconstruirea Romei antice.
  • Universitățile Ivy League
Știați că cele mai prestigioase instituții academice din lume au fost construite cu fonduri obținute cu ajutorul jocurilor loto prono? Printre acestea se numără nume precum Harvard, Yale, Columbia și Princeton.
  • Faneuil Hall, Boston
Beneficiind de statutul de clădire istorică încă din 1960, Faneuil Hall din Boston atrage numeroși vizitatori în fiecare an și constituie un popas important pentru toți cei care merg pe Cărarea Libertății. Nu mulți dintre aceștia știu că această atracție turistică a fost reconstruită cu banii proveniți din vânzările biletelor la un joc loto organizat de John Hancock.
  • The British Museum
Deschis în anul 1753 cu fonduri provenind de la un joc loto organizat special cu acest scop, Muzeul Britanic este una dintre principalele atracții turistice pe care capitala engleză le oferă vizitatorilor săi. În prezent, puteți admira aici cea mai mare colecție de obiecte antice egiptene din lume, cu excepția Muzeului Egiptean din Cairo.
  • Statuia Libertății
Un cadou făcut de poporul francez guvernului american, Statuia Libertății își datorează existența, în special donațiilor, dar și loteriei organizate de statul francez în acest scop.
  • Ateneul Român
Cu toții am auzit sloganul Un leu pentru Ateneu, dar ultima dată când aceste campanii răsunau la radio era pentru renovarea Ateneului Român. Încă de la începuturile sale ca instituție, Loteria Română se ocupa de unul dintre cele mai mari proiecte – strângerea de fonduri pentru ridicarea uneia dintre cele mai frumoase clădiri ale capitalei.
  • Opera din Sydney
Impresionanta clădire care domină Portul din Sydney își datorează existența loteriilor australiene, care în anii 30 strângeau fonduri pentru ridicarea acestui edificiu UNESCO. Jocul Saturday Lotto Australia a contribuit, de altfel, și la recenta renovare a Operei din Sydney.


Niciun comentariu:

Noua Cortină de Fier

  Pentru cine n-a văzut filmulețul de pe canalul meu de youtube, iată rezumatul scris: - https://www.youtube.com/watch?v=EmDt65c9aB0 - Veche...